G4Media.ro

Proiect de lege: Femeile gravide şi persoanele însoţite de copii mai mici…

sursa foto: Pixabay.com

Proiect de lege: Femeile gravide şi persoanele însoţite de copii mai mici de 5 ani au prioritate la casele de marcat şi la ghişee / Amenda poate ajunge la 1.000 de lei / Doar Mihai Lasca (ex-AUR) și Claudiu Năsui (USR) au votat împotrivă

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege potrivit căruia femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile, ghişeele şi casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, anunță Agerpres.

„Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate. Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, prevede proiectul.

Doi deputați au votat împotrivă: Mihai Lasca, neafiliat, dar ales pe listele AUR și Claudiu Năsui (USR). Niciunul din cei doi parlamentari nu au putut fi contactați pentru a explica motivele ce i-au determinat să voteze împotriva proiectului de lege.

Conform actului normativ, entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat, casierii, ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii, ghişee, case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

„În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Nerespectarea prevederilor privind acordarea priorităţii pentru femeile gravide şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor fi pedepsite cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

Încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare se pedepsesc cu amendă de la 2.000 lei la

10.000 lei.

„Fapta persoanei care foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 de lei”, se mai prevede în proiect.

Au votat „pentru” acest proiect 259 de deputaţi, doi „împotrivă”, iar şapte s-au abţinut.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Pe Nasui il inteleg, este Infantil.

 2. În 2023 90% din ghișee și casierii pur și simplu n-ar mai trebui să existe. Nici la stat nici la privat!

 3. Nu poti sa dispui astfel de legi intr-un sistem politic ce se doreste a fi democratie. Chestia asta cu cozile, locurile in autobuz s.a.m.d trebuie sa vina ca un efect al unei educații corecte, si nu impusa prin lege. Si de ce femeile gravide? Cine a hotarat, ce studiu arata ca ele sunt cele mai indreptatite sa nu stea la coada? De ce nu si oamenii bolnavi, batrani? De ce nu si persoanele in scaun cu rotile? De ce nu si orbii?
  De ce ai legifera mizeria asta? Daca ma uit in codul penal din Corea de Nord, doar acolo as gasi ceva identic.

  • Pentru ca cea mai iubita (de politicieni) categorie de votanti este cea formata din asistatii social apti de munca, dar care nu fac decat prunci. Non-stop. De ce sa aiba prioritate un batran care a platit impozite la stat toata voata? De ce sa aiba prioritate un bolnav cronic, care si-a deteriorat sanatatea la locul de munca? Eu n-au drepturi!

 4. De unde poate sti cineva ca o femeie e gravida? Poate e doar grasa. Credeti ca o sa vina vreo femeie gravida si o sa zvanture vreun certificat de gravida la cozile de la magazin? Nu cred. La fel si la copii. De unde stii ca un copil are 5 ani? O sa-ti arate vreo cineva certificatul de nastere al copilului? Am vazut copii de 3 ani care arata de vreo 7-8 ani si invers am vazut copii de 7-8 ani carora nu le dadeai mai mult de 3-4 ani. O lege aberanta.

 5. Deci doamnele o sa vina cu o pernuta gonflabila in poseta pentru trecut mai repede pe la casa.

  Iar eu ar fi bine sa ma imprietenesc cu un vecin cu copil mic si sa-l iau cu mine la cumparaturi. Il mituiesc cu o inghetzata ceva.

 6. Militienii vor avea teste de sarcina, sau cum vor constata contraventia?

  • In primul rand miliția nu mai există de 30 de ani. Mai deschide și tu ochii! Anacronici mai sunteți unii! Și la asemenea întrebare .. ești mai prost decât pot sa ma cobor sa îți răspund!