G4Media.ro

Proiect: Avizul epidemiologic nu mai este necesar la întoarcerea preșcolarilor din vacanțe,…

Proiect: Avizul epidemiologic nu mai este necesar la întoarcerea preșcolarilor din vacanțe, dar rămâne obligatoriu pentru revenirea în grădiniță după cel puțin 3 zile consecutive de absență

Avizul epidemiologic pentru intrarea copiilor în colectivitate nu va mai fi necesar la întoarcerea preșcolarilor din vacanțe, dar rămâne obligatoriu la revenirea în grădiniță după cel puțin 3 zile consecutive de absență. De asemenea, avizul trebuie prezentat și la înscrierea în grădiniță, dar nu și la școală, prevede un proiect de ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației, pus în dezbatere publică.

Proiectul vizează asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos și se referă la funcționarea cabinetelor de medicină școlară și la atribuțiile personalului medical din acestea.

Medicul școlar din grădinițe, școli și licee trebuie să asigure triajul epidemiologic al copiilor. Astfel, medicul „inițiază, coordonează și efectuează împreună cu asistenții medicali triajul epidemiologic, la intrarea și revenirea în colectivitate după vacanțele școlare sau ori de câte ori este nevoie. La revenirea preșcolarilor după vacanțe nu este necesară prezentarea avizului epidemiologic”, precizează proiectul.

În schimb, avizul epidemiologic rămâne obligatoriu pentru revenirea la grădiniță a copiilor care au lipsit cel puțin 3 zile consecutive:

Asistentul medical „întocmește zilnic în grădinițe evidența copiilor absenți din motive medicale, urmărind ca revenirea acestora în colectivitate să fie condiționată de prezentarea avizului epidemiologic favorabil, eliberat de medicul de familie/medicul curant, pentru absențe ce depășesc 3 zile consecutiv”.

De asemenea, avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie sau medicul curant este necesar la înscrierea în grădiniță, însă nu și la școală. În schimb, adeverința medicală de înscriere în colectivitate este necesară pentru începutul fiecărui ciclu de învățământ.

Documentele medicale necesare înscrierii/transferului în unitățile de învățământ 

 • La înscrierea în grădiniță: adeverința medicală de înscriere în colectivitate, împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului – eliberată de medicul de familie.
 • La înscrierea în clasa pregătitoare:
  – Dacă elevul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală  – eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate;
  – Dacă elevul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
 • La înscrierea în clasa a IX-a:
  – Dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverință medicală – eliberate de medicul școlii frecventate;
  – Dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
 • În cazul transferului între diferite unități de învățământ:
 1. Dacă preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu: fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă – eliberată de medicul școlar;
 2. Dacă preșcolarul/elevul a frecventat o grădiniță/școală fără cabinet medical propriu: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

Proiectul este în dezbatere publică până la 25 septembrie.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Atâta bâlbâiala și bâlbâiala n-am văzut în viața mea! Dar mă consolez că avem un guvern de dreapta „autentica”!

 2. Sa facem reguli de mantuiala… Vor focare in toate orasele mari, de unde lumea merge in vacante. Pregatiti-va sa urle din nou la noi ca „nu purtati masca”, cand virusul se transmite cu usurinta la gradinite, restaurante, hoteluri, etc…

  Si mai pregatiti-va sa urle tot la noi ca nu sunt locuri la ATI, desi codurile scolare si de carciumi vor fi toate verzi, cel mult galbene. Asa se moare si in Brazilia, unde deciziile sunt luate de corupti si incompetenti.

  Dar vina cea mai mare e a guvernului si a presedintelui, la ceea ce urmeaza.

 3. Și până atunci iar ii terminam pe medicii de familie pentru toate hârtiile astea inutile. Normal ar fi ca doar cei care nu sunt apti sa justifice. Mai e mult până departe la noi..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.