G4Media.ro

Proiect: Amenzi de 500 lei pentru minorii care fumează în locuri publice:…

sursa foto: Pexels

Proiect: Amenzi de 500 lei pentru minorii care fumează în locuri publice: şcoli, drumuri, parcuri

Mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi de la minorităţi au depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede interzicerea consumului de tutun de către minori în locuri publice, printre care drumuri, parcuri, stadioane, unităţi de învăţământ, gări şi aeroporturi, mijloace de transport, în caz contrar aceştia fiind sancţionaţi cu amendă de până la 500 lei, relatează Agerpres.

Proiectul modifică legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori.

„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, prevede proiectul.

De asemenea, nerespectarea acestor prevederi de către persoanele fizice se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, mai prevede actul normativ.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că dintr-un studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog rezultă că există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor.

„De asemenea, văzând legislaţia naţională în domeniul ordini publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţional consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, menţionează iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

 1. PSD si PNL se prefac ca muncesc

  Pana acum era permis sa fumeze minorii ?
  De ce au interzis doar pentru minori ?
  Se calculeaza pe o raza de 200m ? Cine face masuratoarea si cum se face ?

 2. Dar, de ce sunt obligat să respir fum de tutun in parc????De ce nu pot sta pe o banca unde un individ te afuma că pe catalbosi?

  • Nu va facet sperante desarte! In Romania nu sunt respectate decat legile care le permit politrucilor sa praduiasca bugetul tarii. Celelalte legi sunt date de ochii naivilor.

 3. Dar pe adulții care fumează în timp ce-și plimbă copiii în cărucior nu-i amendează? Le-a cășunat pe minori acum.

 4. Dar oare cine le vinde tigari minorilor? Cum de au acces la un produs a carui vanzare catre cei sub 18 ani este interzisa?

 5. Parlamentarii PSD și PNL nu sunt doar hoți, sunt și prosti. Nici un minor nu este salariat, deci nici o amenda nu va fi încasată prin executare silita. Sau cred in prostia lor că minorii vor cere bani de la părinți ca să plătească amenzile.

 6. Acolo s au dat deja, mai informează te