G4Media.ro

Programul lui Josep Borrell în Rusia: conferință de presă comună cu ministrul…

Programul lui Josep Borrell în Rusia: conferință de presă comună cu ministrul Lavrov, întâlniri cu societatea civilă și mediul academic / Dacian Cioloș, liderul Renew Europe: Dacă nu are pârghii pentru eliberarea lui Navalnîi, mai bine amână vizita

Echipa Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, a publicat informații legate de vizita la Moscova, care va avea loc vineri, 5 februarie, programul incluzând discuții și o conferință de presă comună cu ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și întâlniri cu reprezentanți ai organizațiilor societății civile și cu membrii comunității academice. Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European i-a transmis miercuri lui Josep Borrell să ceară autorităților din Rusia să îl lase să se întâlnească cu disidentul Alexei Navalnîi, în timp ce Grupul Renew Europe susține că Josep Borrell ar trebui să se asigure, înainte de a pleca la Moscova, că are „pârghii” pentru a-l scoate din închisoare pe disidentul Alexei Navalnîi, în caz contrar, mai bine amână vizita diplomatică.

Într-o declarație de presă, transmisă miercuri, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a afirmat că Uniunea Europeană condamnă decizia autorităților ruse de a-l condamna pe Navalnîi și o consideră „inacceptabilă, deoarece este motivată politic și contravine obligațiilor internaționale ale Rusiei privind drepturile omului”.

„UE reiterează apelul pentru eliberarea imediată și necondiționată a domnului Navalnîi, precum și a tuturor cetățenilor și jurnaliștilor care au fost reținuți pentru că și-au exercitat dreptul la întrunire pașnică și libertate de exprimare”, a mai spus Borrell, potrivit comunicatul de presă, în care se precizează că situația va fi discutată la viitoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe.

Declarația lui Josep Borrell nu face nicio referire la vizita pe care o va face la Moscova.

Grupul Renew Europe din Parlamentul European condamnă „cu fermitate” decizia de condamnare a disidentului Alexei navalnîi și cere „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor protestatarilor, activiștilor politici și pentru drepturile omului și jurnaliștilor, reținuți în ultimele săptămâni în contextul întoarcerii lui Alexei Navalny în Rusia”.

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew, a declarat că înainte de a merge la Moscova, Josep Borrell ar trebui „să se asigure că are pârghia de a-l scoate pe Alexei Navalnîi din închisoare”.

„Dacă nu, ar trebui să amâne vizita sa diplomatică”, a afirmat Cioloș, adăugând că Navalnîi a fost trimis la închisoare „din cauza riscului politic pe care îl reprezintă pentru Putin, după un proces fals”

„El trebuie eliberat imediat, iar Europa ar trebui să își folosească toată capacitatea pentru a realiza acest lucru. Avem un sistem de sancțiuni care ar trebui să fie un instrument eficient pentru apărarea valorilor noastre”, mai spune Cioloș.

În opinia liderului Renew Europe, protestatarii din Rusia ar trebui să știe că au un aliat în UE, „gata să meargă dincolo de declarații”.

„Dacă HR/VP Josep Borrell nu poate garanta rezultate tangibile, amânarea misiunii sale oficiale de mâine ar fi cel mai bun mesaj de trimis, concentrându-se totodată pe obținerea de sancțiuni”, a mai declarat Dacian Cioloș.

Grupul Partidului Popular European i-a transmis miercuri lui Josep Borrell să ceară autorităților din Rusia să îl lase să se întâlnească cu disidentul Alexei Navalnîi.

„Josep Borrell trebuie, de asemenea, să ceară să se întâlnească personal cu Alexei Navalnîi (…) și, de asemenea, să poarte discuții extinse cu organizațiile pentru drepturile omului și societatea civilă, în afară de discuțiile sale oficiale”, au subliniat europarlamentarii Sandra Kalniete și Michael Gahler, potrivit unui comunicat de presă al grupului PPE.

Și vicepreședintele grupului PPE, Siegfried Mureșan, l-a criticat dur pe Josep Borrell, afirmând totodată că, dacă vizita acestuia la Moscova va fi fără rezultate, aceasta va fi în interesul lui Vladimir Putin.

„Vă spun foarte clar: rolul lui Josep Borrell este să apere și să promoveze valorile europene și interesele cetățenilor Uniunii Europene la nivel global, nu să lege prietenii cu dictatorii. Înaltul Reprezentant trebuie să fie dur, ferm în timpul vizitei la Moscova fiindcă situația este foarte gravă. Suntem cu toții cu ochii pe el. O vizită la Moscova fără rezultate a Înaltului Reprezentant este în interesul lui Vladimir Putin și ar fi un câștig pentru Federația Rusă”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

Sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. mai bine PE il trimite pe liderul Ciolos si pe sotia dumnealui ca sa-i faca o sesiune de mindfulness lui Putin, sigur aia va fi cea mai buna parghie!

  2. Mai exista UE sau face doar sluj in fata lui Putin? Cred ca trebuia trimisa Merkel pentru a-l informa pe Putin ca North Stream se termina. Poate asa ar fi reactionat. Altfel, nu vad ce infleunta ar avea acest Borell si ce autoritate are pe plan extern. In fine, este ocazia UE de a ne arata daca mai exista si daca mai conteaza pentru cineva.

  3. UE se gandeste numai la bani.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.