G4Media.ro

Programul IMM Invest a fost adoptat cu modificări de Camera Deputaților: plafonul…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Programul IMM Invest a fost adoptat cu modificări de Camera Deputaților: plafonul total al garanţiilor pentru 2020 a fost dublat la 30 de miliarde de lei

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă privind programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM Invest, pe care au modificat-o, astfel încât, pentru anul 2020, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului a fost mărit de la 15 miliarde lei la 30 miliarde lei.

Textul iniţial al OUG spunea că, pentru anul acesta, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 15 miliarde de lei.

Au votat „pentru” 308 deputaţi, iar 2 s-au abţinut.

Prin adoptarea acestui proiect se aprobă Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie – IMM Invest România, „program ce are ca obiectiv acordarea de facilităţi de garantare de către stat în mod transparent şi nediscriminatoriu pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, denumite în continuare beneficiari, de către instituţiile de credit”.

„Caracteristicile creditelor garantate în cadrul programului se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Programul este multianual, transparent şi nediscriminatoriu, de încurajare şi de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie. (…) Pentru anul 2020, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 30.000.000.000 lei”, se arată în proiect, aşa cum a fost modificat în Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia, beneficiarele programului sunt acele întreprinderi care nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanţările tip leasing, la data solicitării garanţiei de stat, sau, dacă înregistrează restanţe, „acestea sunt încadrate în categoriile A, B, C în baza de date a Centralei Riscului de Credit”.

„Solicitantului trebuie să i se aducă la cunoştinţă decizia de acordare a creditului pentru realizarea de investiţii şi/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru ca ajutor de stat sub formă de garanţii pentru împrumuturi sau sub formă de grant, în termen de 14 zile calendaristice de la depunerea solicitării de acordare a facilităţilor de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii. (…) Eligibilitatea beneficiarului programului IMM Invest România nu este afectată în cazul în care acesta înregistrează incidente bancare cu privire la bilete la ordin şi/sau cecuri executate începând cu data de 16 martie 2020 , pe perioada stării de urgenţă, stării de alertă şi o lună după încetarea acestora”, mai spune proiectul.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

  1. Vine Apocalipsa economicaaaaaaa !

  2. Cred ca Florin Catu are dureri crunte la ficat !
    Dintr-o pocnitura de dest penelistii au dublat alaturi de pesedisti plafonul total al garantiilor ce pot fi acordate IMM-urilor in anul in curs !

    PS. Or fi inteles ca banii astia ni -i da CE cand ii cerem, cum ii cerem sau de-acum amaratii de penelisti care scad constant in sondaje asa vor proceda de frica pierderii alegerilor ?

  3. Buna ziua!Imm invest se dovedește a fi o alta forma de dezvoltare a firmelor de casă !Unde initial au comunicat ca vor fi ajutate firmele carora le-a fost afectata activitatea cu peste 25% sau,activitatea inchisa de statul de drept prin decrete si ordonante,dupa 2 luni s-au razgandit si ii ajuta pe cei carora prezintă solvabilitate!!Normal,acestia au functionat si in timpul pandemiei doar ei trebuie sa traiasca!!!Restul,le-au inchis afacerile si nu le-au permis sa fumctioneze,scapa cine poate!!!Felicitari Catu,ai reusit implementarea unui program de dezvoltare….. tot al firmelor dezvoltate!!!!