
Program pentru învăţarea limbii române de către copiii maghiari, în Harghita / „Limba română să nu fie percepută doar ca o materie şcolară, ci ca un instrument al dialogului”
Un program educaţional inovativ de învăţare a limbii române de către copiii maghiari va fi implementat în Miercurea-Ciuc, cu sprijinul Primăriei municipiului.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al municipalităţii, programul va începe în luna octombrie şi se adresează copiilor, învăţătorilor şi părinţilor, „având ca scop însuşirea limbii române într-un mod ludic şi bazat pe experienţă”, transmite Agerpres.
Seria de activităţi se va desfăşura cu sprijinul Primăriei Miercurea-Ciuc, prin intermediul Fundaţiei „Eszterlánc”, sub coordonarea profesională a învăţătoarei Kirmájer Enikő, a tramsmis sursa citată.
În cadrul unui întâlniri profesionale care a avut loc recent şi la care au participat specialiştii implicaţi în proiect, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc Sógor Enikő a subliniat că obiectivul pe termen lung este dezvoltarea unui program care să asigure, la nivel local, condiţii mai eficiente pentru învăţarea limbii române de către copii.
„Pentru copiii care cresc într-un mediu preponderent maghiar este deosebit de dificil să suplinim lipsa unui context natural de vorbire a limbii române în viaţa lor de zi cu zi. De aceea, este extrem de important să le oferim această prezenţă lingvistică cât mai devreme – într-un mod care să imite mediul şi procesul natural de învăţare a limbii. Programul actual se bazează pe o iniţiativă locală deja funcţională şi de succes, pe care dorim să o extindem şi în alte şcoli. Este esenţial să pornim de la o abordare organică, venită din comunitate şi bazată pe relaţii personale, deoarece astfel de iniţiative sunt mult mai eficiente şi sustenabile decât metodele impuse din exterior”, a declarat Sógor Enikő, citată în comunicatul de presă.
Activităţile săptămânale se adresează elevilor din clasele a III-a şi a IV-a de la Liceul de Artă „Nagy István” şi de la Şcoala Generală „Petőfi Sándor”, cu accent pe cei care urmează să treacă la ciclul gimnazial.
„Deşi la început programul vizează aceste clase, scopul pe termen lung este de a se extinde şi la alte clase din ciclul primar, precum şi la alte şcoli din Miercurea-Ciuc. Obiectivul este de a creşte încrederea copiilor în folosirea limbii române într-un mod ludic şi într-un mediu natural, astfel încât limba română să nu fie percepută doar ca o materie şcolară, ci ca un instrument al dialogului”, se menţionează în comunicatul de presă.
În cadrul întâlnirii de lucru, coordonatoarea proiectului, Kirmájer Enikő, a vorbit şi despre motivaţia sa personală pentru implementarea acestui program.
„Ideea a pornit de la experienţele unui elev de-al meu care, fiind vorbitor nativ de română, a fost înscris într-o şcoală maghiară şi s-a confruntat cu dificultăţi lingvistice. Am realizat că şi noi avem aceleaşi dificultăţi în învăţarea limbii române. Aşa că am început o activitate săptămânală de o oră pentru dezvoltarea vocabularului, unde copiii se întâlnesc cu o persoană vorbitoare nativă de română care nu vorbeşte maghiara, dar care îi învaţă cu o mare competenţă. Scopul nu este doar învăţarea limbii, ci şi conştientizarea faptului că cunoaşterea limbii române este esenţială pentru reuşita la bacalaureat, pentru succesul profesional şi pentru integrarea socială”, a precizat Kirmájer Enikő.
Suportul profesional al programului este asigurat de Oana Borviz, profesoară de dezvoltare lingvistică, vorbitoare nativă de română, care sprijină progresul lingvistic al copiilor prin metode artistice – cântece, scenete de teatru, desene, fragmente de filme şi poveşti, a transmis sursa citată.
Potrivit experienţei sale, aceste metode complexe, vizual-verbale, sunt deosebit de eficiente pentru consolidarea vocabularului şi dezvoltarea abilităţilor de vorbire.
„Pentru mulţi copii, cea mai mare barieră este lipsa curajului de a vorbi. Scopul nostru este să le dăm încredere în sine, să-i ajutăm să prindă curaj şi să vorbească româneşte. În acest sens, părinţii au un rol esenţial, pentru că dacă se implică, pot avea loc adevărate miracole”, a afirmat profesoara Oana Borviz, citată în comunicatul Primăriei.
Totodată, se precizează că activităţile nu oferă doar oportunităţi de învăţare a limbii, ci funcţionează şi ca spaţii de construire a comunităţii, unde copiii pot învăţa limba şi cultura celuilalt într-un mediu sigur şi pozitiv.
În paralel, Primăria Miercurea-Ciuc colaborează cu Universitatea Sapientia din Miercurea-Ciuc, specializarea română-engleză, pentru dezvoltarea unui cadru metodologic adaptat, ce va fi pus la dispoziţia cadrelor didactice din oraş, ca parte a unui material metodologic auxiliar.
Autorităţile locale îşi propun extinderea programului în toate şcolile generale din Miercurea-Ciuc, dacă va exista interes în acest sens.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.