G4Media.ro

Profesorii protestează în fața Parlamentului din cauza celui mai mic buget din…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profesorii protestează în fața Parlamentului din cauza celui mai mic buget din istorie pentru Ministerul Educației/ Neplata orelor suplimentare și nedecontarea navetei, printre nemulțumirile cadrelor didactice

Peste 600 de sindicalişti din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi, miercuri, la un protest în faţa Palatului Parlamentului. Una dintre nemulţumirile sindicaliştilor este alocarea bugetară pentru sectorul educaţiei, de doar 3,2% din PIB (respectiv 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, cel mai mic buget din istorie pentru această instituție), faţă de 6% cât prevede legea, transmite News.ro.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţă organizarea unui protest în faţa Palatului Parlamentului (intrarea de la Izvor) miercuri, în intervalul 12.00 – 13.00.

”La acţiunea de protest vor participa aproximativ 600 de persoane, membri de sindicat, reprezentând personalul nedidactic din unităţile de învăţământ din Bucureşti şi din ţară. Această acţiune de protest face parte din seria protestelor care au fost demarate în întreaga ţară şi care vor continua şi în zilele următoare”, au transmis sindicaliştii.

Principalele nemulţumiri ale personalului nedidactic sunt:

 • neaplicare în integralitate a prevederilor Legii nr.153/2017, în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1700-2200 lei;
 • neacordarea sporului pentru condiţii de muncă, spor de care beneficiază salariaţii din alte sectoare bugetare cu funcţii similare;
 • neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru;
 • inexistenţa normativelor de personal;
 • nedecontarea navetei;
 • neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflaţiei, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare;
 • neacordarea a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educaţia urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educaţiei şi 1,1% prin autorităţile locale şi pentru învăţământul superior

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Profesorii sunt cea mai fraiera categorie de bugetari, pentru ca accepta fara reactie mizeriile politicienilor de 33 de ani.
  N-au facut niciodata o greva generala, cedand de fiecare data la santajul politicienilor ca „saboteaza viitorul copiilor”, asa ca isi saboteaza propriul viitor.
  In plus, liderii de sindicat sunt mana in mana cu actualii guvernanti, asa ca nu are cine sa le apere interesele cu adevarat.

 2. „Romania Educata”

 3. Va dati seama cat e mafia de mare, deci nu se deconteaza naveta profesorilor, o nimica toata, dar se vrea plata ratelor la vilele magistratilor de catre noi, poporul..

  • Profesorii vin la școala sa racoleze clienți pentru meditații și sa umfle fondul clasei. Probabil te-a deranjat vreun magistrat de faci asemenea comparații. De magistrați ai nevoie și după ce termini școala.

 4. Hai la grevă generală!