G4Media.ro

Profesoara de istorie Iuliana Căplescu: Extremismul nu poate aduce pacea, prosperitatea, dezvoltarea…

Foto: Captură video TVR

Profesoara de istorie Iuliana Căplescu: Extremismul nu poate aduce pacea, prosperitatea, dezvoltarea armonioasă a unei societăți. Este un fapt, nu o opinie. Istoria a demonstrat asta foarte recent

Ce este extremismul? Și cum îl pot explica profesorii, pe înțelesul elevilor? Profesoară de istorie la Colegiul Național „Matei Basarab” din București, Iuliana Căplescu a explicat, într-un interviu acordat Edupedu.ro, că „extremismul, fie de dreapta – fascism, fie de stânga – comunism, nu poate aduce pacea, prosperitatea, dezvoltarea armonioasă a unei societăți”.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -
  • Edupedu.ro a stat de vorbă cu Iuliana Căplescu pentru a explica pe înțelesul elevilor ce înseamnă extremismul, care ar fi consecințele suferite de România dacă am avea un președinte cu discurs al acestei ideologii. Interviul vine în contextul în care liderul partidului extremist AUR, George Simion, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu peste 40% dintre voturi, urmat de pro-europeanul Nicușor Dan (20,99%).

Iuliana Căplescu, profesoară de istorie la Colegiul Național „Matei Basarab” din București, a atras atenția că „orice fel de extremism – de dreapta, național- socialist sau de stânga, nu poate aduce pacea, prosperitatea, dezvoltarea armonioasă a unei societăți. Istoria a demonstrat asta, foarte recent!”, spune ea.

Profesoara dă și un exemplu: faptul că în aceste zile se împlinesc 80 de ani de la „finalitatea celei de-a doua conflagrații mondiale, efect al «conflictului» între astfel de regimuri politice, dar și între acestea și de regimurile democratice. Nu este cazul să mai experimentăm un astfel de război! Extremismul nu este bun în nicio zonă a dezvoltării unei societăți, este un fapt, nu o opinie”, mai spune Iuliana Căplescu.

  • Al Doilea Război Mondial, declanşat la 1 septembrie 1939, s-a încheiat în Europa, în 8-9 mai 1945, odată cu semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei.

Profesoara de istorie Iuliana Căplescu mai spune că la clasă le explică elevilor și ce este democrația cu exemple aplicate și dezbateri despre teme din societate, care îi vizează și pe elevi.

Exemplele le luăm noi, profesorii, din societatecum avem dreptul la opinie, la liberă exprimare atunci când scriem un articolcum participăm la alegerea reprezentanților țării în instituții cu autoritate (primari, deputați, senatori, președinte, europarlamentari) fără a avea vreo opreliște, cum putem să tragem la răspundere autoritățile publice prin emiterea unor petiții, cum putem protesta (pașnic și autorizat) față de încălcarea vreunui drept constituțional, fără teama de a fi arestați pentru acțiunile noastre etc. Lipsa democrației a fost vizibilă în anii interbelici ai secolului al XX-lea, exemplificăm din faptele istorice de acolo și mergem pe ideea centrală a învățării istoriei: ca să nu mai repetăm greșelile trecutului, este esențial să reținem asta! Și să învățăm din asta!”, spune profesoara de istorie Iuliana Căplescu.

Citește interviul integral pe Edupedu.ro 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. De acord. Dar jaful din averea publică făcut sub guvernarea pesedeu peneleu a adus prosperitate?

    Oamenii votează cu extremiștii pentru că discursul lor este mai credibil decât ăsta. Extremiștii vorbesc despre nevoia evidentă de a opri jaful și a face reforme.

    Până când n-o să condamnați tâlharii pesedeu peneleu care jefuiesc țara nu puteți fi credibili, nu convingeți pe nimeni. Nu așa opriți susținerea votanților pentru Simion_ Georgescu.

    • SOLUTIA E votand o opozitie SANATOASA LA CAP !!!!
      si sunt multe incercari din toate palierele , doar ca nu trebuie sa crezi tiktok si tot felul de guru si new age si sa inveti sa citesti si un CV si un plan de guvernare si niste rapoarte de guvernare … stiu e greu pentru majoritatea romanilor

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.