G4Media.ro

Cum ar putea înlocui inteligența artificială o parte din munca avocaților: automatizarea…

Cum ar putea înlocui inteligența artificială o parte din munca avocaților: automatizarea revizuirii contractelor pentru companii

Tehnologia este adeseori blamată pentru că distruge locurile de muncă ale angajaților din sectorul de producție al bunurilor de consum. Dar „gulerele albastre” nu sunt singurii amenințați să-și piardă locul de muncă, se arată într-un material recent publicat de CNBC.

Profesia legală este și ea într-un punct de cotitură, în care platformele bazate pe inteligența artificială ar putea afecta dramatic munca pe care juriștii o fac.

Acele platforme vor căuta probe care vor fi utile în litigii, vor revizui și crea contracte, vor semnala companiilor și vor identifica eventuale fraude și alte abateri, sau vor efectua cercetări juridice cu mare atenție înainte ca o corporație să facă o achiziție.

Toate acestea sunt sarcini – măcar pentru moment – de care sunt responsabili cea mai talentați avocați.

Dezvoltarea automatizării în industria legală promite să crească eficiența și să salveze banii clienților, dar, de asemenea, poate distruge locurile de muncă în acest sector deoarece tehnologia devine responsabilă de sarcini pe care până acum le îndeplineau oamenii.

Susținătorii inteligenței artificiale argumentează că ar putea fi, de fapt, o creștere a forței de muncă în acest sector deoarece tehnologia reduce costurile și face serviciile juridice mai accesibile pentru un număr mai mare de persoane.

„Este precum începutul începutului unui nou început”, spune  Noory Bechor, CEO al LawGeex, o plaftormă AI de frunte în domeniul contractelor legale. „Sector juridic este în acest moment acolo unde ale sectoare se aflau acum 10 sau 15 ani”, adaugă el.

Înlocuirea muncii de corvoadă

Tranziția lui Bechor de la avocați la avocați AI a venit ca urmare a propriei sale experiențe în cadrul unei mari firme de avocatură din Israel.

”Am făcut o mulțime de contracte pentru companiile mici, dar pentru investitori și companii multinaționale”, a spus el.

Munca aceea a fost o corvoadă și de cele mai multe ori aproape mecanică.

„Mi se părea că de fiecare dată când făceam sau revizuiam un contract reinventam roata.”

Și adaugă el: „simțeam aproape o durere fizică să lucrez zi de zi și oră de oră la aceleași sarcini mecanice.”

Dar Bechor a început să realizeze că cu cât revizuia mai multe contracte, cu atât devenea mai bună la această muncă plictisitoare.

„Făcând asta mereu, începi să ai în minte ce trebuie să conțină un contract și ce nu trebuie să conțină”. Apoi adaugă: „Asta m-a făcut să cred că o bună parte din această muncă ar putea fi automată”.

Platforma LawGeex, a spus el, „poate lua un contract, un contract pe care nu l-a mai văzut înainte, îl citește și apoi îl compară cu o bază de date în care se află toate contractele similare pe care le-a văzut în trecut”.

Ca orice altă platformă bazată pe inteligență artificială, și LawGeex învață din fiecare nouă sarcină de revizuire a unui contract – așa cum Bechor sau alți oameni din acest domeniu învață să facă de când devin avocați.

Ce fac mașinile mai bine decât oamenii

O întrebare care rezultă din introducerea platformelor legale care folosesc inteligența artificială este cât de bine vor face acestea treaba în comparație cu un avocat talentat, cu ani de experiență în acest domeniu.

Vor pierde din vedere aceste mașini lucruri pe care un avocat cu experiență le-ar observa? Susținătorii platformelor inteligente nu cred asta.

„Acesta este un argument care a fost respins destul de ușor”, spune Jay Leib, fondatorul și directorul NexLP. Compania lui Leib oferă eDiscovery, o platformă bazată pe AI care caută documente ce conțin informații relevante pentru procese și alte litigii.

„Poate omite ceva? Desigur”, spune Leib despre instrumentele AI.

„Dar din 1985 știm că oamenii nu sunt foarte buni la căutat de cuvinte cheie”, a adăugat el. „Există o eroare conform căreia oamenii care se uită la documente sunt un standard de aur. Nu este adevărat. Și ei omit lucruri.”

Leib a mai spus, de asemenea, că explozia cantității de date electronice generate astăzi face dificil ca oamenii să se mențină la curent cu toate informațiile.

„Sunt atât de multe date astăzi încât ai nevoie de cineva care să navigheze prin ocean pentru tine” și să descopere materialele relevante, spune Leib.

„NexLP nu se uită doar la textul unui document sau al unui email. Se uită și la tonul conversației și la cine a trimis textul pentru a vedea dacă acel element ar putea fi folosit într-un litigiu”, a mai adăugat el.

De asemenea, mai spune Leib, „computerele nu obosesc, nu le este foame și nu au nevoie de somn. Toate acele probleme biologice care sunt specifice oamenilor nu afectează computerele.”

Marea firmă de drept internațional Reed Smith a pus recent această întrebare când a testat RAVN ACE, platforma AI de la RAVN Systems. Reed Smith i-a cerut lui RAVN să efectueze o revizuire a câtorva sute de pagini de documente.

„Inițial am făcut noi această revizuire. Apoi i-am cerut lui RAVN să facă același lucru, iar la final am comparat rezultatele. Nu era nicio diferență importantă între ce am făcut noi și a făcut RAVN. Comparația i-a fost chiar favorabilă lui RAVN”.

Din testele efectuate până în acest moment, platformele care folosesc inteligența artificială pentru a rezolva probleme juridice par să performeze la fel de bine ca oamenii. În aceste condiții, întrebarea care ne stă tuturor pe buze este când vor înlocui computerele avocații?

Sursă: Lawyers could be the next profession to be replaced by computers

Sursă foto: Pexels.com

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Poate inlocuim si guvernul PSD cu unul automatizat, nu poate fi mai rau ca mafia lui Dragnea.

  2. Masinile avocat nu-si vand clientii precum acocatii romani.

  3. guvernul psd este mult mai dezastruos decat fara guvern!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.