G4Media.ro

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție: Sper să trecem într-o nouă etapă,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție: Sper să trecem într-o nouă etapă, bazată pe mai mult respect şi pe mai multă deschidere între avocatura bucureşteană şi DNA

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Marius Voineag a participat, sâmbătă, la aniversarea a 192 de ani de la înfiinţarea Baroului Bucureşti. Cu această ocazie, el a susţinut că, maturizarea societăţii permite în acest moment conturarea unei relaţii profesionale cu adevărat deschise între avocaţi şi procurori, cel puţin din perspectiva DNA.

„Este adevărat că, uneori, avocaţii şi procurorii pot fi văzuţi ca fiind pe poziţii antagonice în sala de judecată. Totuşi, adevărul fundamental este că ambele părţi lucrează împreună într-un angrenaj mai amplu în cadrul căruia se contrabalansează, dar şi cooperează. Din perspectiva dreptului penal, avocatura nu reprezintă doar mecanismul prin care este asigurat dreptul fundamental la apărare, dar înseamnă şi o sursă de echilibrare a forţei statului.

Un simplu exerciţiu de imaginaţie ne ajută să înţelegem această idee profundă – niciun cetăţean nu poate face faţă de unul singur în faţa resurselor pe care statul le are la dispoziţie, dar într-un sistem democratic cu o justiţie independentă, orice abuz are şanse minime în faţa unui avocat bine pregătit.

Această atenţie asupra organelor statului reprezintă principala sursă de presiune pentru menţinerea şi creşterea unor standarde adecvate de calitate a muncii în aparatul public. Mai mult, trebuie să recunoaştem faptul că, prin activitatea de consultanţă în zona de conformare, avocaţii contribuie semnificativ la climatul de legalitate din societate”, a declarat Marius Voineag, potrivit comunicatului de presă al DNA.

Pe de altă parte, procurorul-şef al DNA a explicat că instituţiile puternice, profesioniste şi independente, reprezintă principalul motor pentru serviciile juridice cu grad mare de complexitate, sporind importanţa de ansamblu a funcţiilor de consultanţă şi reprezentare ale acestora.

„A venit momentul să recunoaştem că, într-un fel sau altul, suntem parte din acelaşi sistem, că trebuie să existe respect reciproc şi că de fapt, cu toate că, în fiecare caz în parte există această poziţie antagonică de moment, pe termen lung există interesul comun fundamental al dezvoltării sistemului juridic.

Cu ocazia acestui moment aniversar, vă urez «La mulţi ani!» şi sper să marcăm împreună un moment care să simbolizeze trecerea într-o nouă etapă, bazată pe mai mult respect şi pe mai multă deschidere între avocatura bucureşteană şi Direcţia Naţională Anticorupţie”, a adăugat Voineag, conform sursei citate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. La cât mai multe tergiversări de dosare cu ajutorul avocaților, cam ăsta e semnalul.

  2. antagonice, ne-antagonice multe din marile dosare ajung la prescriptie, deci un act de in-justitie. advarat ca si cu ajutorul ccr

  3. Așa se întâmplă când se apropie alegerile. Ca să vezi, până acum au dormit și acum s-au trezit brusc la viață, dornici să lupte împotriva corupției pentru a spori capitalul politic al puterii. După alegeri, adorm la loc și nu mai trec la etapa anticorupție pe care o clamează acum. Voi ne credeți fraieri să credem aburelile voastre? Auzi la ei, respect, respectul corupților și sfidarea legii, poate.