G4Media.ro

Procurorul general al Arabiei Saudite recunoaşte că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost…

Captura Youtube

Procurorul general al Arabiei Saudite recunoaşte că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis şi dezmembrat în consulatul țării sale de la Istanbul şi cere condamnarea la moarte a vinovaţilor

Parchetul din Arabia Saudită a cerut joi pedeapsa cu moartea împotriva a cinci responsabili ai regatului puşi sub acuzare în cazul uciderii lui Jamal Khashoggi, precizând că jurnalistul saudit a fost sedat şi dezmembrat în cadrul consulatului ţării sale din Istanbul, conform procurorului general, relatează AFP, EFE, Reuters şi dpa, preluate de Agerpres.

Potrivit procurorului general-adjunct Shaalan al-Shaalan, care este şi purtătorul de cuvânt al parchetului, Khashoggi, editorialist critic la adresa puterii, şi în special a prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, a fost ucis la 2 octombrie după ce a fost sedat în consulatul ţării sale din Istanbul, unde a fost dezmembrat de cinci responsabili saudiţi.

Rămăşiţele editorialistului – în vârstă de 59 de ani la momentul faptelor – au fost apoi predate unui agent din afara consulului, a adăugat el.

Unsprezece din cele 21 persoane arestate în legătură cu moartea lui Khashoggi luna trecută au fost inculpate, a spus reprezentantul parchetului, fără a face publice numele celor 11 inculpaţi.

Procurorul general a cerut astfel pedeapsa capitală pentru cinci dintre aceste persoane.

Totodată, parchetul general a susţinut că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a aflat de asasinarea jurnalistului abia după comiterea faptei, prin intermediul ”rapoartelor false” prezentate de agenţii responsabili cu operaţiunea şi ”al mijloacelor de comunicare”.

Purtătorul de cuvânt al parchetului a mai spus că un fost director-adjunct al serviciului de informaţii al regatului, generalul Ahmed al-Assiri, este cel care a plănuit uciderea jurnalistului.

Ahmed al-Assiri ar fi ordonat aducerea cu orice preţ în ţară a lui Khashoggi. Însă şeful echipei de ‘negociatori’ trimisă la faţa locului a fost cel care a dat ordinul, a adăugat el.

„Aşteptăm un răspuns din partea Turciei la cererea noastră de a primi probele şi înregistrările audio legate de acest caz”, a mai afirmat oficialul, precizând că Riadul solicită Ankarei să semneze un acord „special” de cooperare asupra acestei anchete.

Khashoggi, colaborator al cotidianului The Washington Post din SUA, a fost ucis pe 2 octombrie după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru documente necesare pentru a se căsători cu logodnica sa, cetăţeană turcă. Corpul lui nu a fost încă găsit. După ce a negat mai multe săptămâni, Arabia Saudită a recunoscut în cele din urmă că Jamal Khashoggi a fost ucis în consulat.

Cazul s-a transformat treptat într-un scandal planetar, pe măsură ce au apărut dezvăluiri despre circumstanţele macabre în care a avut loc asasinatul.

Foto: Jurnalistul Jamal Khashoggi / Sursa: captură Youtube

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. si a seicului sef, sau doar a 1-2 pe care o sa ii bagati in fata sa va spalati pe maini?

  2. Nici o diferenta intre procurorii sauditi si cei romani…Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a aflat de asasinarea jurnalistului abia după ce a primit monstra din corpul lui Khashoggi !

  3. Au devenit penibili.moartea și suferința+ prostia, îi definesc