G4Media.ro

Procurorii din Belarus cer 19 ani pentru lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, aflată…

Sursa foto: Twitter / Svetlana Tihanovskaia

Procurorii din Belarus cer 19 ani pentru lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil/ Este acuzată de ”înaltă trădare și conspirație” de regimul dictatorial al lui Lukașenko

Parchetul din Belarus a cerut luni 19 ani de închisoare pentru opozanta aflată în exil Svetlana Tihanovskaia, judecată în contumacie din ianuarie în această fostă republică sovietică, în mijlocul unei campanii de reprimare a oricăror voci critice la adresa regimului lui Alexander Lukaşenko, transmite AFP, citată de Agerpres.ro.

Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 40 de ani, este refugiată în Lituania şi se confruntă cu o mulţime de acuzaţii, printre care înaltă trădare şi „conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii”.

În tipul unei audieri care a avut loc luni la un tribunal din Minsk, procuratura a cerut 19 ani de închisoare, a anunţat agenţia oficială de presă belarusă Belta, preluată de AFP.

O pedeapsă similară a fost solicitată împotriva unei alte figuri din opoziţie aflate în exil, Pavel Latuşko, fost ministru al culturii şi fost director al teatrului academic de stat din Belarus, a adăugat Belta.

Pentru alţi trei aliaţi din exil ai Svetlanei Tihanovskaia – Maria Moroz, Olga Kovalkova şi Serghei Dilevski – judecaţi în acelaşi dosar, procuratura a cerut 12 ani de închisoare, potrivit aceleiaşi surse.

Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la alegerile prezidenţiale din 2020 în Belarus în locul soţului său Serghei Tihanovski, încarcerat, a adunat mulţimi în întreaga sa ţară în timpul campaniei electorale, stârnind speranţa unei schimbări.

Forţată să plece în exil, femeia care se prezenta cândva ca o simplă gospodină este acum imaginea forţelor democratice din Belarus şi inamicul unui regim ale cărui abuzuri brutale le denunţă neobosit.

Într-un interviu acordat AFP în ianuarie, Tihanovskaia a calificat procesul său drept o „farsă” şi o „răzbunare personală” a lui Alexander Lukaşenko împotriva celei care i-a clătinat puterea în 2020.

În vara anului 2020, Belarusul a fost zguduit de o mişcare de protest istorică împotriva realegerii controversate a lui Lukaşenko, care se află la putere de aproape trei decenii.

Arestările în masă, exilurile forţate şi încarcerarea activiştilor pentru democraţie şi a jurnaliştilor au spulberat această mişcare.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, un blogger popular care îl critica vehement pe Lukaşenko, a fost condamnat în decembrie 2021 la 18 ani de închisoare, în special pentru „organizarea de dezordini în masă” şi „incitare la ură în societate”.

La începutul lunii ianuarie, un tribunal belarus a început să îl judece şi pe Ales Bialiaţki, un activist pentru democraţie încarcerat, co-câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 şi fondator al centrului pentru drepturile omului Viasna. Bialiaţki şi asociaţii săi riscă fiecare până la 12 ani de închisoare.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...