G4Media.ro

Instanța se va pronunța în 9 decembrie în procesul Colectiv. Procurorii DNA…

Instanța se va pronunța în 9 decembrie în procesul Colectiv. Procurorii DNA cer 14 ani de închisoare pentru fostul primar Piedone, pentru cei doi pompieri care au verificat clubul înainte de incendiu și patroana firmei de artificii și 12 ani pentru patronii clubului

UPDATE 2: Instanța se va pronunța peste o săptămână, respectiv în 9 decembrie, în dosarul Colectiv. Procurorii au cerut, luni, pedeapsa maximă, respectiv 14 ani de închisoare, pentru cei doi pompieri care au verificat clubul înainte de incendiu. În cazul celorlalți inculpați, patronii clubului bucureștean si cei doi pirotehniști, procurorul a cerut 12 ani de închisoare, iar în cazul fostului primar al Sectorului 4, al celor trei subalterne și patroana firmei de artificii care a organizat showul pirotehnic s-au cerut câte 14 ani de detenție.

UPDATE: Avocații celor doi pompieri, Antonina Radu și George Matei, au cerut achitarea celor doi. Judecătorul urmează să anunțe data la care va fi dată sentința.

Procurorul de ședință al DNA în cazul Colectiv a cerut ca cei doi pompieri, Antonina Radu și George Matei, să primească pedeapsă maximă prevazuta de lege pentru abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave, respectiv 14 ani de închisoare. Ei sunt acuzați că au verificat clubul înainte de incendiu și nu au luat măsuri pentru remedierea problemelor de securitate.

În plus, DNA cere ca cei doi să achite contravaloarea intervenției pompierilor la Colectiv. Procurorii au cerut ca și Inspectoratul pentru Situații de Urgență să plătească împreună cu cei doi pompieri daunele civile și morale.

Procesul se judecă în primă instanță la Tribunalul București. Decizia magistraților va putea fi atacată la Curtea de Apel.

Cum a argument procurorul DNA solicitarea: 

„Cei doi s-au deplasat pe platforma Pionierul dar nu au constatat existența SC colectiv pe acea platformă. S-a constatat că ei nu au menționat acel control nici în proces verbal și nu și-au anunțat nici superiori.

Erau obligați de lege să înregistreze fiecare control efectuat și totodată să își anunțe superiorii.

Urmările faptelor lor sunt de aproape 30.000 de lei, suma intervenției ISU, și aproximativ 60.000 de lei, daunele de la clubul Colectiv.

Deși au intrat în clubul Colectiv si au discutat cu administratorii SC Colectiv, nu au întocmit niciun proces verbal.

Va solicităm să constatați ca la clubul Colectiv a existat o singură usa, respectiv a containerului, iar cealaltă foaie de usa se deschidea doar la cererea organizatorului, în perioada de frig.

Martorii au spus că organizatorii nu au solicitat acest lucru. Martorii au menționat si ca era o usa laterală a containerului, dar era închisă. Au încercat să deschidă această ușă cu un butoi de bere, dar nu s-a putut din cauza lacătului.

De asemenea, clubul Colectiv nu putea obține autorizația PSI deoarece nu avea ferestre. Deși existaseră, acestea au fost zidite.

În plus, SC Colectiv nu deținea un plan de evacuare.

Pragul de la ieșire a îngreunat evacuarea, din cauza lui s-au împiedicat cei prezenți acolo și s-a format un morman de oameni, de aproape un metru înălțime.

Toate aceste elemente trebuia constatate de cei doi ofițeri ISU și trebuia trecute într-un proces verbal de constatare.

În fața instanței, inculpații s-au apărat spunând că nu au avut posibilitatea de a intra în clubul Colectiv. „Clubul Colectiv funcționa când au făcut controale dânșii, a funcționat în mod continuu din anul 2014 până la tragedia din 2015.” a explicat procurorul în sală.

În cazul celorlalți inculpați, patronii clubului bucureștean si cei doi pirotehniști, procurorul a cerut 12 ani de închisoare, iar în cazul fostului primar al Sectorului 4, al celor trei subalterne și patroana firmei de artificii care a organizat showul pirotehnic s-au cerut câte 14 ani de detenție.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Închisoare pentru toti!
  Si angajații de ISU si cei din Minister, toti care au zguduit-o si au murit oamenii!
  La puscărie!

 2. Si generalii vor fi avansati….

  • Acarul Păun nu- i al nostru? E bine să se sature și ăștia de șpăgi și de semnat la ordin fără pic de responsabilitate. Bănicioiu și Arafat când?

 3. Cei mai vinovati sunt cei care au refuzat sa-i trimita pe oameni la tratament afara. Si totusi de astia nu se atinge nimeni. Arafat e inca pe functie.

 4. Pedeapsa minima.6 luni pt. persoana decedata ,3 luni pt. persoana ranita, adunat si dat rezultatul la fiecare inculpat.

 5. Really G4Media? Mama ei de gramatica. Traim in epoca vitezei, toata lumea citeste in dunga, dar chiar asa?
  „Toate aceste elemente trebuia constatate de cei doi ofițeri ISU și trebuia trecute într-un proces verbal de constatare.”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.