G4Media.ro

Pro-rușii de la Chișinău, Ștefan Cel Mare și interzicerea simbolurilor războinice ale…

sursa foto: Captură video

Pro-rușii de la Chișinău, Ștefan Cel Mare și interzicerea simbolurilor războinice ale Moscovei

Parlamentul de la Chişinău a interzis, în primă lectură, folosirea simbolisticii de război a Rusiei – literele „Z” și „V” și panglica bicoloră negru-portocalie, numită și panglica Sfântul Gheorghe.

Opoziția socialistă și comunistă de la Chişinău spune că decizia este una provocatoare, dezbină societatea și îngrădește libertatea de exprimare. Aceasta încearcă să deturneze discuțiile care țin de propaganda și simbolurile Rusiei către problemele economice cu care se confruntă Republica Moldova și acuză guvernarea că „se ocupă de prostii”, în timp ce oamenii din țară suferă de sărăcie. Iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, recomandă autorităților să studieze istoria și să vadă că „Ștefan cel Mare se folosea de panglica Sfântului Gheorghe, la fel ca și toți ceilalți eroi din povești, din fabule, din istorie”.

Mai multe state din spațiul post-sovietic, inclusiv Ucraina, Belarus și Kazahstan, au interzis panglica bicoloră încă acum câțiva ani. În Republica Moldova, aceasta este folosită pe larg de simpatizanții Rusiei și ai partidelor pro-estice – Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor, dar și partidul oligarhului fugar Ilan Șor, căutat pentru „furtul miliardului”. Panglica bicoloră este în special arborată cu ocazia zilei de 9 mai.

Partidele pro-estice își cheamă în această zi simpatizanții la ample acțiuni de comemorare a Zilei Victoriei, pe care o interpretează ca victoriei a Rusiei, iar acțiunile sunt sincronizate cu cele din Federaţia Rusă și sunt folosite drept paravan pentru propagarea în Republica Moldova a tezelor „lumii ruse”.

Citește tot articolul pe PressHub

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Nu degeaba panglica aia seamana cu gandacul de Colorado; rusia e la fel ca gandacul: distruge tot si de aia trebuie storcita pe asfalt.

 2. Sa îl inter…ică și pe președintele … elenski.

 3. Stefanica cel mare vorbea limba slavona , toate manastirile construite de el e scris in slavona inclusiv pe piatra care acopera mormantul lui stefanuca, deci in concluzie moldovenii vorbeau slavona si nu Valaha din Balcani ..

  • Si in Valahia inscrisurile oficiale erau tot in slavona , dar oamenii vorbeau, ca si in Moldova, aceeasi limba romana.
   Mai pune mina pe carte!

  • ai vrut tu sa minti ceva dar nu-ti iese.
   vezi ca in afara Bulgariei de unde este de origine, limba slavona a fost folosita doar ca limba liturgica in biserica si in corespondenta diplomatica.
   si rusii tai mult iubiti au inceput sa o foloseasca abia pe la sf secolului XVII, la mult timp dupa ce moldovenii au inceput sa si scrie in limba romana ca de vorbit o vorbeau de sute de ani.
   situatia e similara cu limba latina care a fost folosita in biserici de aproape doua mii de ani, fiind inca limba oficiala a bisericii catolice si, pentru mult timp, limba folosita de diplomati si in documente oficiale. cum din antichitate si pana la Renastere cei care stiau sa scrie si sa citeasca erau preponderent preoti si calugari, aceasta a fost limba comuna folosita. asta nu inseamna ca francezii, polonezii sau portughezii, cehii, sarbii, romanii sau ungurii nu aveau limba lor, vorbita de popor de sute de ani, ci doar ca in biserica, scrisori si inscriptii s-a folosit limba latina in vest si slavona in est.

   limba „valaha” ca si cea „moldoveneasca” nu exista decat in imaginatia violatorilor ucigasi rusi care nu stiu decat sa fure, limba slavona fiind „imprumutata” de ei, ca si termenul de rus cu care nu au nimic in comun, actualul popor rus fiind de fapt un popor turcic, migrator din stepele Asiei.