G4Media.ro

Pro-palestinianul antisionist George Galloway a depus jurământul în calitate de deputat în…

Foto: Captură video

Pro-palestinianul antisionist George Galloway a depus jurământul în calitate de deputat în Camera Comunelor. În 1990 el a fost un sprijinitor al lui Ion Iliescu și al intervenției minerilor în București

Galloway a fost ales în scrutinul parțial din circumscripția Rochdale, un oraș satelit în nordul zonei metropolitane Manchester, câștigând 40% din sufragiile exprimate și administrând Partidului Laburist, principalul din opoziție, o înfrângere usturătoare în această circumscripție pe care o deținea din 2010.

El a profitat de faptul că liderul Laburist, Sir Keir Starmer a fost nevoit să-i retragă sprijinul candidatului Azhar Ali, atunci când presa a dezvăluit teoria conspirației susținută de acesta cu privire la Israel, care ar fi provocat în mod deliberat atacul terorist Hamas din 7 octombrie 2023 ca pretext al ocupării Fâșiei Gaza.

Foto: Facebook George Galloway

Susținător de lungă durată al cauzei palestiniene, Galloway a țintit importanta comunitate musulmană din Rochdale punând pe primul plan în campania sa electorală încetarea focului și retragerea trupelor israeliene din Gaza. El a fost văzut la multe dintre demonstrațiile pro-palestiniene care au avut loc după 7 octombrie în Marea Britanie.

Luni el a reiterat opoziția sa la dreptul de a exista al statului Israel și a spus că el a fost un susținător al defunctului lider palestinian Yasser Arafat, dar că în Gaza populația a ales Hamas. De asemenea el a anunțat că la viitoarele alegeri generale, așteptate în a doua jumătate a acestui an, el va candida în circumscripția Ashton-under-Lyme, din estul zonei metropolitane Machester, unde mandatul de deputat este deținut de adjuncta lui Starmer, Angela Rayner și unde musulmanii reprezentau 10% din populație la recensământul din 2021.

Galloway a fost deputat Laburist în Scoția începând cu 1987, dar a fost exclus din partid în 2003 când l-a atacat vehement pe liderul de atunci, prim ministrul Tony Blair, pentru că s-a alăturat intervenției americane din Irak. De atunci, el s-a specializat în candidaturi împotriva fostului său partid, câștigând mandatul de deputat la Bethnal Green și Bow (estul Londrei) în 2005, Bradford West (nordul Angliei) în 2012 și acum la Rochdale (nord-vestul Angliei).

El a înființat în 2019 Partidul Muncitorilor, nominal de stânga, dar a făcut din cauza palestiniană și anti-israeliană practic singurul său subiect, arătând totodată că nu este interesat în ce circumscripție candidează, dar manifestându-și preferința pentru zone cu o importantă populație musulmană. Galloway a egalat anul acesta recordul lui Winston Churchill, fiind ales în a cincea circumscripție diferită, de șapte ori în 37 de ani.

Galloway a avut tangență și cu România: în 1990 el a fost acolo de mai multe ori, exprimându-și sprijinul ferm pentru Ion Iliescu (care i-a și acordat un interviu) și Frontul Salvării Naționale. În 1991 el a publicat o carte – Cădere. Ceaușeștii și Revoluția Română, împreună cu jurnalistul scoțian Bob Wylie, în care a făcut apologia intervenției violente a minerilor în București în 14 – 15 iunie 1990.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Cum ar spune juristii „prostie in forma continuata si agravata”

    • Vă înșelați amarnic. Galloway, pe care l-am cunoscut personal în 1990, știe foarte bine ce face. A găsit o nișă politică perfectă, care, între altele, îi asigură un trai îndestulat și prezență mediatică garantată.

    • @Petru Clej Cele spuse de Dumneavoastra nu exclud calificarile mele facute exclusiv pe declaratii si actiuni. Siretenia de a pacali oamenii sa te aleaga (implicit sa te plateasca) pentru narative in care tu nu crezi nu exclude prostia. Amarnic este sa confunzi siretenia cu inteligenta.

    • Recurgeți la contorsionism logic în condițiile lipsei de argumente valide. Faptul că nu sunteți de acord cu o cauză susținută de cineva, nu înseamnă că acel cineva este lipsit de inteligență. Faceți o confuzie între demagogie și prostie. Și asta poate fi fatal, mai ales într-o perioadă în care demagogia înflorește. Un om ca Galloway care a fost ales de șapte ori în cinci circumscripții între care de trei ori ca independent și care a câștigat un proces de calomnie împotriva lui Daily Telegraph nu are cum să fie prost. Repet, l-am cunoscut personal în 1990 când eram jurnalist la România liberă, n-am avut niciodată vreo simpatie pentru opiniile sale politice, dar vă asigur că nu este prost așa cum îl calificați dumneavoastră fără să aveți nici cel mai vag habar despre el.