G4Media.ro

Principalele canale TV de informaţii americane oferă două viziuni opuse despre procesul…

Principalele canale TV de informaţii americane oferă două viziuni opuse despre procesul de destituire a lui Trump. Fox News (conservator): Complot contra lui Trump / MSNBC (stânga): Dovada supremă a democrației americane

Complot contra lui Donald Trump sau dovada supremă a democraţiei americane? Postul de televiziune conservator Fox News şi vecinul său de stânga MSNBC, cele mai urmărite două canale de informaţii americane, oferă două lecturi radical diferite despre procesul de destituire a preşedintelui Donald Trump, comentează miercuri AFP.

”Un asasinat politic”, ”o subiectivă campanie de defăimare”, ”o lovitură cusută cu aţă albă”. La începutul tradiţionalului său monolog de introducere, după o primă zi istorică, Sean Hannity, prezentatorul vedetă de la Fox News, a adoptat un ton virulent legat de procesul de destituire a lui Trump.

”Începând cu ultimele luni ale campaniei prezidenţiale din 2016, cu câteva rare excepţii, tenorii de la Fox News se plasează sistematic de-a lungul liniei lui Donald Trump în faţa democraţilor şi a media tradiţionale”, scrie AFP.

Pentru Sean Hannity, acest proces de destituire, care a început marţi, nu este nici mai mult, nici mai puţin decât punctul culminant al ”unei serii neîntrerupte de atacuri şi acuzaţii” care îl vizează pe preşedintele american în ultimii trei ani.

Democraţii ”cer destituirea încă de a doua zi după alegeri”, susţine Hannity.

În opinia colegului său Tucker Carlson, un alt superstar al canalului de televiziune al magnatului Rupert Murdoch, nu a fost niciodată vorba despre a proteja instituţiile, ci doar de ”a paraliza politica preşedintelui”.

În acelaşi timp, pe MSNBC, devenit de trei ani contrapunctul canalului Fox News, tonul este mai sobru, dar invitaţii dau o cu totul altă coloratură zilei istorice.

Pentru fosta senatoare democrată Claire McCaskill, echipa Partidului Democrat mandatată cu formularea acuzaţiilor în timpul procesului ”a prezentat probe incontestabile”.

”Democraţii au fost foarte eficienţi”, consideră la rândul său editorialistul Michael Steele, deşi republican.

Cele două viziuni asupra actualităţii sunt ireconciliabile.

”Peisajul informaţiei televizate reflectă în mare parte polarizarea peisajului politic pe care SUA îl cunosc în acest moment şi aceste canale încearcă să capteze cei mai fideli telespectatori ai lor”, explică Jeff McCall, profesor de comunicare la Universitatea DePauw (statul Indiana).

”Este una dintre diferenţele faţă de procesul de destituire a lui (Bill) Clinton (în 1999). La acea vreme, mediile partizane debutau, dar nu aveau maturitatea pe care o au astăzi”, remarcă Kathryn Cramer Brownell, profesoară la Universitatea Purdue şi specialistă în comunicare politică.

În ceea ce-l priveşte, publicul apreciază în mod vizibil acest spectacol dus la paroxism, aşa cum stau mărturie sondajele – Sean Hannity are constant 4 milioane de telespectatori, faţă de o medie 3,3 milioane anul trecut.

”Regina” MSNBC, Rachel Maddow, care apare în fiecare seară contra rivalului său de la Fox News între orele 21:00 şi 22:00, a atins deja acest prag de mai multe ori în luna ianuarie şi şi-a triplat audienţa faţă de anul 2016.

CNN, care de la alegerea lui Donald Trump încearcă să se poziţioneze ca arbitru, aspirând la un tratament mai nuanţat, are o audienţă de numai jumătate din cea postului MSNBC şi de puţin peste o treime din cea a Fox News.

”CNN se află total în filonul mediatic al opozanţilor lui Trump, dar pur şi simplu face o treabă proastă”, este de părere Jeff McCall, în opinia căruia acest post TV ”nu este mult mai echilibrat decât celelalte”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Pamflet
  Vad la sntena 3 ca se anunta criza alimentara deorece iarna e mai calda. Se anunta scumpir la alimente ca fiind sigure.
  Ma intreb, consiliu national al audiovizualului nu ar rebui oare sa ia atitudine unpotriva stirilor false, alarmiste si care manipuleaza piata.
  Dealtfel, sistemati, niste domni de la asociatiile de producatori, merg la televiziuni si anunta ca se vor scumpi alimentele daca ploua , in caz ca ploua, spun ca daca nu ploua se vor scumpi, in caz ca nu ploua, daca bate vantul spun ca se vor scumpi fiindca bate vantul, daca nu bate spun ca se vor scmpi fiindca nu bate.
  Eu stiu manipularea pietii si lansarea de zvonuri ce pertuba piata sunt ilegale.
  Chiar nu se sesizeaza nicio autoritate a statului

 2. Pai da, Fox News e Antena 3, niste slugi politice.

 3. Hai ca m-ati amuzat! CNN incearca sa fie echidistant?? Voi mai urmariti ce difuzeaza aia? Latra non-stop la Trump si arunca spre el cu toate fecalele de care dispun.
  Si ce voiati sa spuneti prin „pe MSNBC … tonul este mai sobru” (decat pe FOX)? Ca in realitate zici ca e competitie la sange intre MSNBC, CNN si Hollywood pentru cei mai isterici oameni afectati de sindromul TDS.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.