G4Media.ro

Primul militar rus acuzat de crime de război va fi judecat pe…

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Primul militar rus acuzat de crime de război va fi judecat pe teritoriul ucrainean, anunță procurorul general de la Kiev

Un militar rus de 21 de ani, capturat în Ucraina, va fi primul reprezentant al forţelor armate ruse care va fi judecat pe teritoriul ucrainean, a anunţat miercuri procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova, potrivit EFE şi Ukrinform, citate de Agerpres.

Vadim Şişimarin, comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia, din regiunea Moscova, va fi trimis pe banca acuzaţilor pentru presupusa ucidere a unui civil în regiunea Sumî, nord-estul Ucrainei, a indicat Venediktova pe pagina sa de Facebook.

La 28 februarie, potrivit anchetei procuraturii, Şişimarin a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte Şişimarin a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, ei au văzut pe drum un bărbat (62 de ani), care vorbea la telefon, iar Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor.

Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean.

Militarul rus, în grad de sergent, chiar dacă se afla la comanda unei structuri a unităţii respective, a fost capturat de forţele ucrainene la 4 mai. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dat publicităţii un videoclip în care el recunoaşte că a împuşcat un civil.

Şişimarin riscă să fie condamnat la o pedeapsă între 10 şi 15 ani de închisoare sau închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile ce i se aduc, încălcarea legilor războiului, în asociere cu omor premeditat.

Peste 9.000 de proceduri judiciare au fost deschise în Ucraina împotriva militarilor ruşi pentru crime de război, iar procesul de aducere a acestora în faţa justiţiei a început, notează Ukrinform.

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. trebuie spanzurat!

 2. trebuie sp@nzurat!

 3. nimic nu e real nici macar tu care esti facut din L@ba sovietica!

 4. voi rusii nu meritati privilegiile lumii civilizate pentru ca in ucraina ati calcat in picioare orice regula a umanitatii.
  Dar da, prizonierii rusi se bucura de drepturile conventiei de la Geneva, si da sunt tratati normal. Poti vedea sute de interviuri cu prizonieri rusi sau poti sa-i intrebi chiar tu direct daca ai ceva prieteni pe acolo.
  Dar dupa ce ati facut voi in Bucha, o sa ajungeti paria omenirii pentru urmatoarele generatii

 5. te grabeai la servici si trebuia sa scrii ceva in graba, nu?

  „Vadim Şişimarin, comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia, …”

  scrie clar acolo ca era comandantul unui grup din cadrul unei unitati care facea parte din divizia a 4-a… pana la comandant de divizie mai era mult de munca 🙂

 6. Bai postacule, macar citeste ca lumea stirea! „comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia”, „comanda unei structuri” – nu comandat de divizie, comandat de grupa, bai postac pruost, sergentul are in subordine o grupa de vreo 12 soldati, caporali, ce-or fi ei!

 7. Bai postacule, macar citeste ca lumea stirea! „comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia”, „comanda unei structuri” – nu comandat de divizie, comandat de grupa, bai postac pruost, sergentul are in subordine o grupa de vreo 12 soldati, caporali, ce-or fi ei! ***

 8. Bai postacule, macar citeste ca lumea stirea! „comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia”, „comanda unei structuri” – nu comandat de divizie, comandat de grupa, bai postac pruost, sergentul are in subordine o grupa de vreo 12 soldati, caporali, ce-or fi ei! *****