G4Media.ro

Primii alegători au votat în alegerile intermediare din SUA. Scrutin cu implicații…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Primii alegători au votat în alegerile intermediare din SUA. Scrutin cu implicații majore pentru viitorul lui Trump și controlul Congresului

Alegătorii din statul Minnesota au început vineri să voteze în cadrul alegerilor intermediare din Statele Unite, ei fiind primii votanți care au putut să se prezinte la urne în cadrul scrutinului crucial pentru soarta Congresului de la Washington. Cu 46 de zile înainte de ziua oficială a alegerilor, Minnesota este astfel primul stat în care legea le permite alegătorilor să se prezinte în persoană la urne și să voteze, ceea ce înseamnă că, de vineri, alegerile intermediare americane au intrat în linie dreaptă.

Scrutinul din 6 noiembrie este considerat unul dintre cele mai disputate și controversate din istoria recentă a Statelor Unite. Cele mai multe dintre sondaje susțin că Partidul Democrat va recâștiga Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii vor continua să mențină controlul Senatului. Alegerile sunt importante și pentru ceea ce se va întâmpla cu agenda președintelui Donald Trump și chiar cu viitorul său politic, după ce discuțiile despre înlăturarea sa din funcție au luat amploare în ultima perioadă.

Ziua oficială a alegerilor este 6 noiembrie, când americanii vor fi chemați la urne să aleagă toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și 35 din cei 100 de senatori. La bătaie vor fi de asemenea 39 de poziții de guvernator, precum și numeroase alte mandate la nivelul statelor și la nivel municipal.

Începând de vineri, alegătorii din Minnesota pot să își exprime opțiunile în persoană, în miile de secții de votare deschise în întregul stat. Minnesota se numără printre cele 37 de state care oferă în acest an așa-numitul sistem no-excuse absentee voting sau alt tip de vot anticipat. Este un lucru important, mai ales dacă ținem cont de faptul că aproximativ 40 la sută din buletinele de vot la nivel național de la alegerile din 2014 și 2016 au fost depuse în altă zi decât ziua oficială pentru alegeri.

Sistemul no-excuse absentee voting a devenit din ce în ce mai popular în Minnesota după introducerea sa în 2014. Alegătorii nu trebuie să ofere un motiv pentru că votează anticipat, așa cum o cer unele state americane, și își pot schimba decizia până cu o săptămână înainte de ziua alegerilor.

După alegătorii din Minnesota, votanții din alte state americane vor putea să voteze înainte de 6 noiembrie. Votarea anticipată a demarat vineri și în Dakota de Sud, iar în următoarele șase zile urmează alte patru state, inclusiv două considerate cruciale, New Jersey și Missouri. California, Montana și Arizona sunt printre alte șapte state americane care permit votarea anticipată în următoarele două săptămâni.

De ce e important votul anticipat?

Așa cum au afirmat analiștii și strategii partidelor, votarea anticipată din Minnesota are efecte directe asupra dinamicii alegerilor. Începerea votării în statele-cheie americane subliniază de altfel semnificația sporită a oricărui eveniment major – politic sau de altă natură – care va avea loc pe scena națională și cea statală în zilele și săptămânile următoare. Ancheta procurorului special Robert Mueller, starea economiei, noi dezvăluiri incendiare despre Administrația Trump, o reluare a crizei refugiaților hispanici sau declanșarea unui conflict neașteptat în Orientul Mijlociu vor conta din ce în ce mai mult și ar putea să schimbe rezultatele finale ale scrutinului.

Așa cum scriam într-o analiză recentă, de aproape doi ani, scena politică din Statele Unite a devenit una extrem de fluidă, existând toate șansele ca, în săptămânile care au mai rămas până la scrutinul din 6 noiembrie, ea să fie modificată dramatic de aceste forțe externe. De exemplu, ancheta procurorului special Mueller legată de amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale trecute nu pare să se apropie de final și nimic nu ne împiedică să credem că în perioada de până la scrutinul din noiembrie nu vor fi făcute noi dezvăluiri.

Economia în plină expansiune este în prezent un dezavantaj pentru democrați, însă disputele comerciale cu aliații SUA sau cu China ar putea diminua creșterea ei. Agricultorii din Minnesota și din alte state sunt în centrul disputei comerciale cu Beijingul.

Iar strategia adoptată de Trump în ceea ce privește Coreea de Nord, Iranul și alții creează o stare de incertitudine într-o lume deja periculoasă. Toate acestea ar putea avea un cuvânt greu de spus în săptămânile rămase până la alegeri.

Dar ce se mai întâmplă din punct de vedere electoral? Partidele mari, democrații și republicanii, precum și aliații lor și-au intensificat activitățile electorale în mai multe state pentru a marca începutul etapei de votare anticipată. De exemplu, aliații democraților, Priorities USA Action și Senate Majority PAC, lansează săptămâna viitoare o campanie de anunțuri digitale în valoare de milioane de dolari, ca parte a unui program de mobilizare a alegătorilor din cinci state care vizează alegătorii afro-americani, tinerii hispanici și în general alte categorii de tineri.

Comitetul Național Republican are și el o prezență permanentă la fața locului în Minnesota și în alte 19 state unde se votează anticipat, iar Partidul Republican efectuează, începând cu 1 octombrie, o serie de teste la nivel național care studiază prezența la urne a alegătorilor pentru a se asigura că sistemul său funcționează fără probleme. Atât democrații, cât și republicanii au trimis în Minnesota, cu multe luni în urmă, angajați plătiți și voluntari pentru a identifica eventualii suporteri și a-i convinge să voteze.

În acest timp, candidații își continuă mitingurile electorale, iar fiecare dintre cele două partide mari cheltuie milioane de dolari pentru a-și convinge susținătorii, și pe alegătorii indeciși, să meargă să voteze. Chestiunea votanților indeciși este de altfel una dintre cele mai importante la aceste alegeri. Un studiu recent al Universității Quinnipiac a constatat că unul din cinci independenți nu știa cum va vota în acest an, iar un sondaj Reuters / Ipsos a arătat că doar 41% dintre independenți favorizează unul sau celălalt dintre partide. Vorbim aici de milioane de alegători, suficiente cât să încline balanța la urne.

Scenariu electoral
Scenariul electoral cel mai vehiculat în acest moment este că Partidul Democrat va recâștiga Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii speră că vor continuă să mențină controlul Senatului de la Washington. De altfel, liderul democraților din Camera, Nancy Pelosi (California), a trimis recent o scrisoare colegilor săi de partid afirmând că democrații “trebuie să fie pregătiți pentru perspectiva că vom fi în majoritate în ianuarie.” Pelosi a declarat că democrații din principalele comisii ale Camerei Reprezentanților vor avansa legi care reflectă agenda campaniei “For the People” (Pentru oameni) promovată de partidul lor, punând accentul pe ținerea sub control a costurilor în domeniul sănătății, creșterea salariilor și curățirea corupției de la Washington. Scrisoarea democratei a venit în aceeași zi în care Pelosi a declarat într-un interviu pentru NPR că are “toată încrederea” că democrații vor recâștiga Camera.

În același timp, cel de-al doilea lider democrat din Camera Reprezentanților, Steny Hoyer (Maryland), a afirmat că este “destul de încrezător” că alegătorii îi vor ajuta pe democrați să fie din nou majoritari în Cameră. “Toate semnele pe care le-am văzut sunt foarte, foarte pozitive”, a spus el, citând calitatea candidaților democrați, donațiile importante și sondajele de opinie tot mai favorabile Partidului Democrat. De altfel, după alegerea lui Trump, democrații au reușit să câștige mai multe alegeri speciale, printre care un scaun în Senat, unul în Camera și să-și adjudece mandate în mai mult de 24 de legislaturi din diferite state considerate republicane, precum Oklahoma, Missouri și Wisconsin.

Un sondaj de opinie Washington Post-ABC News a arătat că alegătorii înregistrați la nivel național preferă cu 14% mai mult candidații democrați celor republicani în cursele pentru Camera.

Hoyer a afirmat că supravegherea președintelui Trump și a administrației sale va fi, alături de politicile anunțate de Pelosi, o prioritate-cheie pentru democrați. Un element major de pe lista democraților va fi obținerea și publicarea declarațiilor fiscale ale lui Trump – lucru pe care președinții comitetelor fiscale din Congres le pot face în conformitate cu legea federală. Până în prezent, republicanii care conduc aceste comitete au blocat cererile Partidului Democrat, dar acest lucru se va schimbă în cazul în care democrații vor recâștiga majoritatea Camerei. “Publicul american are dreptul să știe dacă un președinte își deservește interesele sau interesul publicului,” a declarat Hoyer, referindu-se la declarațiile fiscale ale liderului de la Casă Albă.

Așa cum afirmă analiștii americani, democrații îi conduc pe republicani cu cel puțin 11 puncte în cinci din ultimele șase sondaje în care alegătorii au fost întrebați dacă preferă un democrat sau un republican în cursele pentru Congres. Rezultatele sunt foarte apropiate de cele de dinaintea alegerilor generale din 2006, în urma cărora Partidul Democrat a recâștigat Camera Reprezentanților.

După cum a declarat și Hoyer, democrații se bucură, de asemenea, de un avantaj mare în ceea ce privește strângerea de fonduri, lucru indicat de sondajele care arată că susținătorii democrați sunt mult mai entuziasmați și mai deciși decât republicanii să voteze în noiembrie (deși, observă comentatorii, cei mai fideli democrați sunt cei din statele care sunt deja democrate prin tradiție).

În sfârșit, democrații sunt încurajati și de problemele legale și scandalurile ce par să nu se mai termine pentru Administrația Trump. În urmă cu câteva săptămâni, fostul şef al campaniei electorale a lui Trump, Paul Manafort, a fost declarat vinovat de opt infracţiuni legate de fraude bancare şi fiscale, iar Michael Cohen, fostul avocat personal al actualului lider de la Casă Albă, a recunoscut că a făcut plăţi pentru a influenţa alegerile din 2016 şi a încălcat legislaţia privind finanţarea campaniilor electorale. Ambii așteaptă sentințele cu închisoarea. Iar sfârșitul lunii august a coincis cu decesul senatorului John McCain (republican de Arizona), un critic constant al președintelui Trump. Ceremoniile funerare ale acestuia au fost prilejul unor atacuri directe la adresa liderului de la Casă Albă, care nu a fost invitat la înmormântare. Nu este, așadar, de mirare că rata de popularitate a lui Trump a scăzut la cote dramatice în unele sondaje (majoritatea făcute de instituții favorabile democraților), între 36 și 41%, iar acest lucru este văzut de mulți analiști liberali ca dovada unui așa-numit “val albastru” ce va avea loc în noiembrie, cu referire la culoarea tradițională a Partidului Democrat. Tot în acest context merită menționate și intensificarea discuțiilor despre îndepărtarea din funcție a lui Trump, dar, așa cum am explicat în mai multe rânduri, acest lucru ar putea să fie o sabie cu două tăișuri pentru democrați.

De cealaltă parte, republicanii se consolează cu faptul că ar putea să-și mărească numărul de senatori, deși democrații speră și ei să câștige majoritatea în Senatul de la Washington. Unii liderii republicani sunt mai optimiști și susțin că vor reuși să mențină și controlul Camerei, însă acest lucru este respins de majoritatea comentatorilor care spun că din ce în ce mai multe districte republicane sunt vulnerabile.

Republicanii ar putea să beneficieze, de asemenea, de menținerea în spațiul public a unor subiecte care-i favorizează, între care economia și imigrația. Economia americană este puternică şi traversează o perioadă de creştere importantă, iar imigrația continua să îi preocupe pe americani și ar putea să încline și ea balanța în favoarea republicanilor.

În sfârșit, un alt lucru care ar putea conta semnificativ ține de Curtea Supremă. Dacă Brett Kavanaugh, cel nominalizat de Donald Trump pentru un mandat de judecător al Curții, va trece cu bine de scandalul actual în care este acuzat că a agresat sexual o colegă de liceu în anii ‘80 și va primi acceptul senatorilor, liderul republican va avea în mâna un as formidabil. Dincolo de orice, acceptarea lui Kavanaugh și eventuala depunere a jurământului înainte de scrutinul din noiembrie vor fi o victorie clară pentru Trump și un factor care ar putea să influențeze decisiv alegătorii.

Surse: TIME, New York Post, The Hill, Yahoo, San Francisco Gate, New York Times, Washington Post, San Francisco Chronicle

Foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Psd ul o sa castige, ca face lucruri bune pentru tara!

  2. predictie: republicanii isi vor mari majoritatile in congres si vor avea majoritate de 2 treimi pentru a schimba constitutia depunand amendamente