G4Media.ro

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, vrea să oblige dezvoltatorii imobiliari să realizeze…

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, vrea să oblige dezvoltatorii imobiliari să realizeze şi alte investiţii în zonă: „Nu mi se pare normal să planteze un bloc în câmp şi apoi să ceară la primărie utilităţi, şcoală”

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, doreşte să oblige dezvoltatorii imobiliari să realizeze şcoli şi grădiniţe, precizând că nu i se pare normal ca aceştia să facă blocuri, iar apoi să ceară primăriei să dezvolte zona respectivă, potrivit News.ro.

El a precizat că bugetul pentru investiţii al Primăriei Sectorului 6 era de 100 de milioane de lei. Ciprian Ciucu a declarat, joi, la că miercuri a picat PUZ-ului Sectorului 6 în instanţă.

„Ieri, a picat în instanţă, a fost contestat PUZ-ul Sectorului 6. Era deja suspendat, la iniţiativa unor cetăţeni şi a colegilor de la USR. De un an, PUZ-ul era contestat în instanţă, avea probleme serioase. Funcţionăm pe un PUZ similar din 2016, care este instanţă atacat şi e posibil să ne trimită la PUG”, a explicat primarul Sectorului 6, la videoconferința „Orașul meu – Acasă și la Birou”, organizată de News.ro.

El a menţionat că dacă se întâmplă acest lucru, atunci investiţiilor vor fi serios afectate.

„Aceste PUZ-uri coordonatoare nu sunt în Codul Administrativ. A fost o invenţie a primarilor de sector pentru că Primăria Capitalei nu a făcut în 20 ani un PUG. E forţată legea. (…) Am început cu o zonă din Sectorul 6 să facem un PUZ ca la carte. Vrem să îl facem pe standarde foarte bune”, a transmis Ciucu, care a menţionat că doreşte ca astfel să oblige investitorii să facă şi alte investiţii în zonă.

El susţine că nu este normal ca dezvoltatorii să facă blocuri şi apoi să solicite primăriei să facă utilităţi şi şcoală.

„Au apărut peste 20.000 de apartamente, fără şcoală, grădiniţă, avem presiune din partea comunelor satelit, cum e Chiajna. Nu mi se pare normal să vină dezvoltatorii să planteze un bloc în câmp şi apoi să ceară la primărie utilităţi, şcoală. Vom reglementa aceste lucruri.  Apoi, vom condiţiona eliberarea autorizaţiei de construire de acest plan”, a transmis primarul Sectorului 6.

El a precizat că atunci când a preluat Primăria Sectorului 6 bugetul acesteia pentru investiţii era de 100 de milioane de lei.

„Pot să fac PUZ-uri cu o dezvoltare sustenabilă, logică, nu mai putem continua ca până acum, că primăria este un fel de notar al dezvoltatorilor. Să îşi asume dezvoltarea şi politica de dezvoltare. Ei veneau cu proiectele la primărie, iar primăria venea cu un buget de investiţii. (…) Când am preluat primăria, bugetul pentru dezvoltare era la 100 de milioane de lei. Dacă luăm proiectele imobiliare din sector valoarea investiţiilor este mult mai mare”, a mai afirmat Ciprian Ciucu.

El a precizat că într-o zonă de case au apărut 5.000 de apartamente şi acest lucru nu este normal.

„Nu am văzut dezvoltatori care nu au spus că vor să vină să dezvolte zona, vor să vândă cât mai multe apartamente. Multe mizerii s-au întâmplat cu fostul PUZ, în zone de case au apărut 5.000 de apartamente, au dat peste cap şi trafic şi tot”, a precizat Ciprian Ciucu.

El s-a referit şi la unele proiecte de regenerare urbană, menţionând că există un concurs de soluţii cu Ordinul Arhitecţilor pentru zona extinsă a Lacului Morii, care să fie amenajată pentru promenadă şi activităţi de weekend.

Ciucu a menţionat că sunt terenuri de la Armantă în sectorul 6 care arată deplorabil.

„Avem terenuri de la Armată care arată deplorabil şi e vina Armatei. Le-au închiriat la indivizi pentu spălătorii auto, unii fac profit, în loc să le dea primăriei să le amenajeze”, a explicat Ciprian Ciucu.

El a mai declarat că se întâlneşte cu dezvoltatorii şi le spune ce aşteptări are de la ei: „Nu iau şpagă şi îi primesc în birou şi le spun dezvoltatorilor ce aştept de la ei. M-au întrebat, vrem să ştim în ce condiţii se poate construi în sector, le spuneam: Astea sunt condiţiile”, a mai spus edilul.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Asta chiar mi se pare corect!

 2. Cum o să obligi omul să facă ce vrei tu că primărie pe terenul lui ca proprietar? Poți cel mult să îi interzici să facă blocuri prin modificarea PUZ/PUG. Moment în care ești dat în judecată instantaneu. Expropriază-l, dă-i banii pe teren, și poți că primărie să faci ce vrea muschiul tau

  • Asa cum in afara se poate, trebuie sa existe o metoda si pentru noi!!

  • In SUA este normal sa ti se impuna sa faci anumite cladiri si sa folosesti anumite culori. Asadar NU ai voia sa faci ce te trazneste pe tine in cap atat timp cat esti aprte a unei comunitati si ai obligatia sa respecti regu;lile comuntiatii! DAr unii analfabeti pricep mai greu ce inseamna viata in comunitate! ( Pana si aia din pestere nu se ca.cau oriunde ci aveau o regula cu privire la locul utilizat)

  • Orice proprietar de teren are niște legi deasupra capului, în momentul în care achiziționează terenul respectiv și vrea să construiască pe el. Dacă vrei să construiești o casă, o să răspunzi unui pachet de legi. Dacă vrei să construiești un bloc/două blocuri/un complex imobiliar, o să răspunzi altui pachet de legi. E firesc, doar nu locuiești într-un sat fără câini. Dacă vrei să faci blocuri de 8 etaje pe un PUZ de P+1, ghinion, se presupune că știai condițiile de construire din zonă. Și aici intervin șmenurile la primărie, care au fost sport național în ultimii ani, sub diverși dubioși. Toți haladiții spălau bani cumpărând terenuri, după care turnau 2/3 blocuri și la revedere noilor proprietari, nu sunați dacă aveți probleme, ieșim noi din când în când.

   Pretențiile lui Ciucu sunt un lucru de bun-simț. Vrei să construiești un complex imobiliar? Bun, aduci cel puțin 40 de familii aici, ce le oferi? Că de luat le iei niște bani frumoși. Cea mai apropiată grădiniță/școală e la X km, cel mai apropiat magazin la fel. E vorba despre construirea unor proiecte sustenabile și care implică mai multă responsabilitate din partea dezvoltatorilor, așa cum e normal, de altfel. Și de ce să îi exproprieze primăria, dacă știau foarte bine de la început la ce se bagă, ca și dezvoltatori? Ajungem la alte tunuri cu teren supraevaluat. Să fim serioși.

  • Afara primariile sunt interesate pentru ca toate taxele locale, care nu sunt mici, sunt incasate de primarii , si cu ele se dezvolta infrastructura, scoli si grădinițe.

 3. Ce le ceri Cipriane să facă, autostrăzi?

  • Ma gandesc la o reorganizare a zonei, nu doar niste blocuri aruncate. Ca exemplu, daca te duci in zona Popesti – Leordeni, acolo 90% din strazi sunt de o masina. D-ne fereste de vreun incendiu. Si asta la prima vizionare. Nu mai zic ca ar trebui sa fie montate inainte utilitatile si abia apoi sa ridice blocurile… si cate si mai cate magarii.!!!

  • Să vedem ce zice legea la noi. Când am citit ultima dată, primăria face PUZ, cu trasare strazi, utilități, etc. Apoi vine dezvoltatorul care trebuie să facă PUD, pe care i-l aprobă primăria. Si dacă s-au dat autorizații de construire fără asta, sau s-a construit fără autorizație, mai sunt locuri prin pușcării.
   Am avut de-a face cu un pretins „dezvoltator”, indignat că primăria dintr-o comună i-a impus o lățime minimă a străzii. Așa că s-a dus la alții, mai „sensibili” la vorba dulce…
   Grădinițe și magazine vor fi amplasate conform PUZ, nu la voia vreunui dezvoltator.

 4. In Germania, exact primariile viabilizeaza terenurile: adica fac conductele si infrastructura.
  Primaria decide viabilizeaza o zona si da permisele de construire. O data date, nu mai poate intervenin Nicusor Dan sau alt diminutiv sa ia dezvoltatorului un permis pentru care a platit si permis care a fost legal emis, cum face diminutivul de mai sus

  • Da draga, Nicusor isi bate joc de spaga oamenilor. Pai d-aia au uns ei primarele, sa astepte acum nu stiu ce verificari? Ei dracie!

 5. Sigur domn’Ciucu, scoli, gradinite ca tocmai ce crescu natalitatea si nu mai avem locuri in alea vechi.
  Si apoi investitorul construieste dupa cum i-a dat primaria aprobare. Daca i-a dat voie sa trinteasca un bloc pe cimp cine-i de vina?

 6. Mi se pare normal: jumate din suma pentru investitie, jumate parandarat la peneleu. E o „investitie” si asta 😂

 7. Ce e normal e ca Primaria sa incaseze impozitele oamenilor. Acolo nu e bai, se incaseaza cu drumuri sau fara.

  • Ba chiar se incaseaza si fara acte de proprietate…daca mostenesti cevaconstruit fara autorizatie sau cu adaugiri fata de proiect sau ai locuri pe chitanta cum era pe vremuri sau in litigiu, primaria incaseaza impozit fara jena ca si cum ai fi propietar cand NU esti…nici in momentul de fata primariile NU au o modalitate clara de intrare in legalitate de intabulare a proprietatilor deja construite de inaintasi, si aici nu e vorba de blocuri cu 10 etaje ci de case cu p,p+m banale de familie care se incadreaza 100% in orice PUZ, PUG etc

 8. In Germania, exact primariile viabilizeaza terenurile: adica fac conductele, infrastructura, drumurile.
  Primaria viabilizeaza o zona si da permisele de construire. O data date, nu mai poate interveni Nicusor Dan sau alt diminutiv sa ia dezvoltatorului un permis pentru care a platit si permis care a fost legal emis, cum face diminutivul de mai sus.
  In Romania, pentru fiecare metru patrat construit, primaria incaseaza un procent. Iar aleile pe terenul pe care se construieste le face dezvoltatorul, tot din banii lui.
  Primaria ce face cu banii incasati de la dezvoltator si de la impozite. Doar da salarii mari la angajati?
  Sa faca bine si sa faca infrastructura.

 9. Sigur, sa faca dezvoltatorii si scoli, utilitati, drumuri, spitale. Si primaria doar sa ia taxele. Ca doar nu se platesc taxele la dezvoltatori nu ?
  Taxele la primarie sunt doar pt furat, ca nu or fi pt facut investitii.
  Mega gandire de primar

 10. Dl. Ciucu sa se implice mai mult pentru binele cetățenilor!
  Magistrala M3 nu se mai prelungește cu 3,7 km!
  Nu se continua pasaj ciurel autostrada București Pitești după anunțul d lui Dan, care ar fi însemnat foarte mult pentru fluidizarea B dului Iuliu Maniu!
  Se leagă de dezvoltatorii care au construit haotic în Chiajna, nu în mandatul dansului!
  Dar trebuie făcut ceva și pentru amărâții ăia care au cumpărat în câmp și acum se izbesc de multe probleme!
  Ce faceți domnule Ciucu!
  Vă rog frumos sa nu semănați cu dl Dan!
  Luați taurul de coarne și rezolvați problemele!

 11. Domnule Primar, cetatenii din sector platesc impozite ca primaria sa faca scoli, gradinite, drumiri, etc, nu sa le faca dezvoltatorii. Si mergand pe logica asta si cel care face o casa ar trebui sa plateasca o taxa pentru scili, gradinite, drumuri, etc. Si legislatia UE obliga primariile sa asigure utilitati, asa ca….