G4Media.ro

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, spune că ar accepta preluarea Metrorex doar dacă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, spune că ar accepta preluarea Metrorex doar dacă Guvernul va asigura şi finanţarea necesară/ Grindeanu: E singurul primar de după Revoluţie care nu vrea să preia metroul

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că Primăria va accepta să preia Metrorex doar în condiţiile în care Guvernul va asigura şi toată finanţarea necesară, transmite Agerpres.

Precizările vin după ce ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a reiterat, vineri, că locul Metroului nu este la minister, ci la Primăria Generală. Mai mult, el a afirmat că primarul Nicuşor Dan este singurul de după Revoluţie care nu a vrut să îl preia în administrare.

„E o discuţie care a început acum doi ani, doi ani şi jumătate. Din păcate, ea s-a suprapus cu un moment în care noi ceream bani. În tot anul 2022, noi am cerut bani, spunând că din cauza creşterii preţului la gaz nu o să putem să închidem bugetul. În tot anul 2022, din lună în lună, mergeam la Guvern şi ceream bani. Celelalte localităţi au primit 800 de milioane de lei în total, noi am primit 6 milioane. În acelaşi moment în care Guvernul nu ne-a ajutat pe partea de termie, cum a ajutat celelalte localităţi, ar fi fost o aventură să preiei şi Metroul, fără să ai garanţia că Guvernul îţi va da banii”, a arătat Nicuşor Dan, într-o conferință de presă.

El a menţionat că o discuţie instituţională referitoare la preluarea Metrorex de către Municipalitate poate avea loc după alegeri. În acest sens, a precizat că subvenţia pentru transportul cu metroul este de aproximativ un miliard de lei pe an, dar că ar fi necesar un acord şi pe tema investiţiilor.

„Evident că e ceva ce ne interesează, dar trebuie să avem încredere unii în alţii şi să existe o predictibilitate, şi instituţională, şi financiară. De exemplu, deodată, faţă de anul trecut, am avut un minus de 600 de milioane de lei în buget. Lucrurile acestea nu ar trebui să se întâmple. Trebuie ca ele să fie într-atât de bine scrise şi agreate, astfel încât să nu ne trezim că nu avem bani de alte lucruri. (…) Condiţiile în care acceptăm este ca toată finanţarea de care Metroul are nevoie să ne fie asigurată, pentru că, în momentul acesta, dacă noi am prelua fără o sursă de finanţare, ne-am dezechilibra foarte tare bugetul”, a spus Nicuşor Dan.

Sorin Grindeanu a precizat vineri că îl „roagă de doi ani” pe Nicuşor Dan să preia Metroul.

„Sunt absolut uimit… E singurul primar de după Revoluţie care nu a vrut şi nu vrea să preia metroul. Nu poţi discuta despre un sistem integrat de transport în Bucureşti fără Metrou. Din acest punct de vedere, Metroul trebuie să meargă la Primăria Generală. Nu înţeleg de ce refuză… (…) Vă rog să vă aduceţi aminte campania din 2020 când ne desena sistemul integrat din Bucureşti care includea Metroul. Cum poţi să vorbeşti de un sistem integrat de transport fără Metrou? Îl invit încă o dată, sigur cât mai are, o lună, o lună şi ceva…”, a declarat ministrul Grindeanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Who the fuck is grindeanu?

  2. Exact, are dreptate Nicușor, nu preiei un mastodont plin de mizerii care nu funcționează decât cu subvenții de la stat. Nicușor e cel mai responsabil primar de până acum. Dacă ceilalți dinaintea lui ar fi preluat Metrorex nu mai avem aceasta discuție. Marele vânător de mistreți ne jignește inteligența.

  3. Grindeanu face pe prostul, dar prinde…

  4. Normal ca Grindeanu, min.transporturilor, vrea sa scape de o mare belea cum e metroul si s-o paseze la Primaria capitalei si e normal ca primarul sa o preia conditionat !
    Adica, acum min.transporturilor are bani pt metrou, dar vrea sa-l dea la primarie, dar fara bani, nu ?!?

  5. Asta e adevaratul Grindeanu sau a redevenit ala de-l ducea Dragnea de mana la guvern?

  6. Bey grimasă pantomimă,te mai suporți la ce șopărle arunci în piață ?