G4Media.ro

Primăria Săliște (Sibiu) a demolat una din cele mai vechi case din…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Primăria Săliște (Sibiu) a demolat una din cele mai vechi case din oraș, deși a primit fonduri europene pentru reabilitare / Primarul: ”O vom reconstrui. S-au păstrat o parte din materialele de construcție”

Deși au accesat fonduri europene pentru reabilitarea unei case tradiționale din lemn din centrul orașului și au și încheiat un contract în acest sens, autoritățile din Săliște au demolat-o, relatează Turnul Sfatului. Asta deși avizul Direcției de Cultură interzicea demolarea. ”O vom reconstrui. (…) S-au păstrat o parte din materialele de construcție”, promite primarul.

”Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Săliște prin proiecte integrate” se numește proiectul pentru care Primăria Săliște a accesat fonduri europene nerambursabile în vederea amenajării unei creșe și grădinițe cu program prelungit, amenajarea parcului din imediata apropiere și transformarea unei case tradiționale din lemn într-un centru multifuncțional. Casa se află chiar în centrul orașului Săliște, în parcul din fața Primăriei care urmează a fi reabilitat tot în cadrul acestui proiect.

Vestea demolării casei de lemn din centrul orașului Săliște a trezit nemulțumiri în rândul membrilor comisiei din cadrul Direcției județene de cultură Sibiu. Aceștia arată că în două rânduri a fost respinsă varianta demolării casei.

Articolul integral poate fi citit în Turnul Sfatului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Logic, dacă nu o demola nu o puteau reconstrui

 2. Un primar destoinic ….. din ala care betoneaza padurea sa nu mai fie noroi…. dastetept si chiar genial…

 3. O mare rusine! Deja ca nu prea a mai ramas mare lucru din patrimoniul cultural al Romaniei, dar primarul se gaseste sa si demoleze una dintre cele mai vechi case din orasel.

  • Foarte bine ca a fost demolata!
   Ne omoram atata cu istoria, mai bine ne-am agita sa intretinem niste strazi.

 4. Pentru cei care nu ați mai trecut demult prin Săliște (sau poate nu ați trecut niciodată), vizitați-l și comentați după aceea. E cu multe clase peste multe orășele din România. Cu siguranță acea casă va fi reconstruită ca o copie fidelă față de casa originală.

  • Corect! Și are și un primar destoinic care demolează case, ca să le reconstruiască.

  • Reconstruită cu BCA… ca să fie mai istorică.

  • „Copia fidela” va trebui sa aiba musai ferestre de termopan, altfel nici ca se va numi „fidela”. „Grija” pentru pastrarea materialelor vechi in vederea reconstruirii se observa foarte bine in fotografie. Primarii si nu numai ei, si politicienii, si cam intreaga administratie, proveniti mai cu totii dintr-un mediu nu tocmai in relatii bune cu ceea ce inseamna cultura, nu vor intelege in veci ce inseamna sa pastrezi vestigii istorice. Am mai avut unul, cizmar de meserie, ajuns in capul Statului care a demolat centrul istoric al unui oras si monumente de patrimoniu ca sa construiasca o monstruozitate arhitecturala numita „Casa Poporului” si niste strazi largi cu blocuri hidoase. Si inca avem „demni urmasi” ai lui prin toata administratia statului. Iar arhitectii de doi bani scoliti pe puncte gireaza orice aberatie fiindca habar nu au ce inseamna monument istoric, chiar daca e vorba de o casa de chirpici.

 5. Dom’ Primar ești o primată a sec XXI.