G4Media.ro

Primăria Iași și CFR se judecă de 25 de ani pentru chiria…

Sursa foto: ReporterIS.ro

Primăria Iași și CFR se judecă de 25 de ani pentru chiria unui restaurant McDonald’s / Judecător: Regimul juridic al terenului nu este clarificat, situaţia acestuia fiind una incertă”

De aproape 25 de ani, Primăria Iași și CFR-ul se luptă în instanțe pentru terenul de circa 2.000 de metri pătrați pe care, în 1997, a fost inaugurat primul Mc Donald’s din oraș, relatează ReporterIS.ro.

Municipalitatea a câștigat mare parte din procese, dar, în 2021, CFR a reușit să intabuleze terenul pe numele său. „I-au indus în eroare pe cei de la Cadastru”, au recționat atunci cei din Primărie.

Imediat, Primăria a atacat actul în instanță și, după aproape trei ani, un complet de judecată a dispus radierea dreptului de proprietate al CFR-ului pentru suprafață. Dar disputa continuă în apel.

În noiembrie 2021, Municipiul Iași dă în judecată Compania Națională Căile Ferate Române – Sucursala Regională de Căi Ferate Iași solicitând instanței să dispună rectificarea unei cărți funciare pentru un teren de 2.070 de metri pătrați din fața Gării Iași, teren pe care se află un restaurant Mc Donald’s.

În acțiune, reclamanții au acuzat faptul că CFR a obținut în mod ilegal din partea Oficiului Județean de Cadastru (OCPI) un act care constata dreptul de proprietate asupra suprafeței de teren, adăugând că terenul aparține Municipiului Iași, având regim de proprietate publică.

Disputa dintre Primărie și CFR pentru acest teren a început în urmă cu circa 25 de ani, după ce, în în 1997, în cadrul unei asocieri în participațiune, Consiliul Local l-a cedat firmei Premier Restaurants Romania SRL, societatea care administra restaurantele Mc Donald’s din România.

Din asociere, Primăria încasează lunar o chirie la care râvnește și CFR-ul, acesta fiind motivul pentru care între părți a început un îndelungat conflict juridic. De exemplu, unul dintre procese a durat din 2008 până în 2023, sentința arătând calitatea de proprietar al Municipiului Iași şi apartenenţa terenului la domeniul public.

Speța și deciziile au fost atât de încurcate, încât, la un moment dat, Premier Restaurants Romania SRL a plătit chirie CFR-ului, iar apoi, din nou la Primărie.

Pe de altă parte, situația a escaladat atât de mult încât CFR-ul a dat în judecată firma Mc Donald’s pentru a plăti aproape 500.000 de lei reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului.

În august 2023, magistratul de la Judecătorie a constatat că „este evident că regimul juridic al terenului (…) nu este clarificat, situaţia acestuia fiind una incertă”, observând că CFR-ul are un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru aproape 40 de hectare în zonă, dar care nu include terenul pe care se află restaurantul Mc Donald’s.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...