G4Media.ro

Primăria Iași, amendată de Garda de Mediu cu 120.000 de lei după…

Sursa foto: Ziarul de Iași

Primăria Iași, amendată de Garda de Mediu cu 120.000 de lei după ce a construit pe spaţiul verde

Primăria Iaşi a primit o amendă record de la comisarii Gărzii de Mediu, după ce unele lucrări realizate în cadrul proiectului de modernizare a unei creșe au afectat un teren inclus în Registrul Spațiilor Verzi, anunță Ziarul de Iași.

Amenda se ridică la 120.000 lei, însă administrația locală a inițiat deja o acţiune în instanţă pentru anularea sancţiunii. „Considerăm că este o măsură exagerată şi ilegală”, a comentat ieri Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Proiectul de modernizare a Creşei nr. 1 a început în urmă cu şase ani.

O reglementare din legea pentru protecţia mediului, care a fost introdusă în anul 2007, prevede „obligaţia autorităţilor publice locale de a nu schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, de a nu reduce suprafeţele acestora ori obligaţia de a nu le strămuta”.

Un alt articol (71) din Legea 265/2005, adăugat tot în 2007, arată că „actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.

Specialiştii consultaţi de ziarul ieșean spun că Primăria putea rezolva relativ simplu problema: printr-o hotărâre a CL, terenul era declarat de utilitate publică şi era scos din Registrul Spaţiilor Verzi, însă acest lucru trebuia să se întâmple înainte de efectuarea lucrărilor.

Sursa foto: Ziarul de Iași

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Ecomarxism moldovenesc , paranoia cu eco se termina curand cand va creste pretul la gaze de nu poti plati.

 2. Ma intreb cate restaurante sunt pe spatiul verde din orase? Si de ce se construieste sacrificand orice copac, petec de iarba?
  Daca mi-aduc aminte bine, spatiul dintre P. Sudului si intersectia cu fantana pe partea stanga era verde iar acum, de ani de zile stau insirate niste restaurante, oribile, secon-hand si alte chioscuri. Restaurantele sunt mai tot timpul goale. Cum o fi cu curatenia, cu impozitele, chitantele, habar nu avem.

 3. Bravo comisarilor care aplică legea. Spațiile verzi au fost distruse cu bună știință în folosul sau pentru primirea de șpagă de către funcționarii din primărie. Și DNA-ul se poate autosesiza când un spațiu verde este transformat de către un agent economic de la parterul blocului în terasă, loc de servire a cafelei, în loc de fumat.Sigur cineva îi asigură spatele. De la poliția locală, de la Primărie sau de la cei care ar trebui să se autosesizeze când se schimba un spațiu verde în altceva. Jos pălăria dacă cei din Iași de la Garda de Mediu s-au apucat de treabă cu Chirica. Știe toată lumea prin ce este el cunoscut…Sau… vestit.

  • Intr-adevar un pas in directia buna, insa drept ar fi ca amenda sa mearga la cel care si-a asumat raspunderea (vorba vine), cel care a dat cu semnatura… asta pe langa interzicerea indeplinirii oricarei functii publice pe macar 5 ani. Si daca n-are bani, inchisoare pana se achita echivalentul… ca altfel se intampla ca in legislatia muncii, sa produci pagube de sute de mii de euro si sa platesti 500 lei. Nu merge.

 4. Il doare in cot pe primar ca a fost primaria amendata. Cu cel afecteaza pe el, ca doar nu plateste el amenda din bzunarul propriu?! Este timpul sa fie amedante perosoanele care se fac raspunzatoare, ca primaria nu e un robot care ia decizii, ci deciziile sunt luate de oameni (adica de primar si/sau consilieri).

  • ..mda. Tot noi platim coruptia…

 5. Amenda…….sancțiune.astea;de astea eu le consider glume.exista sold plus in bugetul local și prin manopera asta trebuie spălați banii.mai invartiti un pic cumva,sa se mai hrănească săracii cineva.intrebi primarul daca si-a platit impozitul la casa:))