G4Media.ro

Primăria Capitalei a lansat în testare patru aplicaţii: infoSTB, Parking Bucureşti, Social…

Primăria Capitalei a lansat în testare patru aplicaţii: infoSTB, Parking Bucureşti, Social alert Bucureşti şi Trafic alert Bucureşti; bucureştenii pot contribui la optimizarea acestora

Primăria Capitalei a lansat în testare primele patru aplicaţii mobile: infoSTB (transport public), Parking Bucureşti, Social alert Bucureşti, Trafic alert Bucureşti. Bucureştenii pot testa aplicaţiile şi pot contribui la optimizarea lor, transmite News.ro

”Bucureştiul se află într-o nouă etapă de dezvoltare, a tranziţiei către statutul de oraş “inteligent”, cea a includerii tehnologiei moderne în proiectarea şi utilizarea serviciilor publice, pentru a le creşte calitatea şi pentru ca bucureştenii şi vizitatorii Capitalei să le poată accesa mai uşor. Primăria Municipiului Bucureşti are în derulare o serie de astfel de proiecte, ca parte a Strategiei Smart City recent finalizată, unele dintre acestea fiind implementate şi în testare”, a transmis, duminică, Primăria Capitalei.

Patru astfel de proiecte presupun dezvoltarea de aplicaţii pentru telefonul mobil cu sistem de operare iOS sau Android, ce pot fi instalate şi utilizate gratuit. Acestea sunt menite să faciliteze accesul bucureştenilor sau vizitatorilor Capitalei la serviciile publice de transport, la parcările administrate de Primărie sau să optimizeze comunicarea cetăţenilor cu autoritatea locală.

Cele patru aplicaţii mobile sunt deja disponibile publicului şi se află în faza de testare, urmând ca ele să fie îmbunătăţite şi optimizate în funcţie de feed-back-ul primit de la utilizatori.

InfoSTB – Ajungem împreună la destinaţie. Societatea de Transport Bucureşti a dezvoltat un proiect de informare a călătorilor prin telefonul mobil de tip smartphone cu privire la programul mijloacelor de transport în comun şi rutele disponibile, pentru a putea minimiza timpul de aşteptare în staţii.

Aplicaţia foloseşte datele transmise de echipamentele GPS/GSM4G instalate pe 1.440 de mijloace de transport în comun utilizate de STB, precum şi pe noile autobuze achiziţionate şi este disponibilă pentru telefoane mobile cu sistem de operare iOS sau Android.

”Vorbim, practic, despre schimbarea radicală a modului de lucru utilizat la nivelul STB în ultimii 40 de ani – marcată prin trecerea la înregistrarea informatizată şi adăugarea componentei de dispecerizare, pe baza echipamentelor de localizare instalate. Acest operaţiuni au fost realizate înainte de dezvoltarea aplicaţiei. InfoSTB este mai mult decât o aplicaţie, are şi o importantă componentă de utilizare internă, la nivelul operatorului de transport public – fiind un sistem de monitorizare în timp real a vehiculelor şi de configurare a rutelor, fapt care permite îmbunătăţirea constantă a proceselor interne”, a mai transmis Primăria Capitalei.

Parking Bucureşti. Aplicaţia Parking Bucureşti oferă posibilitatea identificării parcărilor publice gestionate de Primăria Capitalei şi de a plăti online, cu card bancar sau prin SMS, tarifele pentru utilizarea acestora. Operaţiunile sunt securizate, tranzacţiile fiind realizate prin intermediul unui procesator de plăţi.

Într-o etapă ulterioară, aplicaţia va avea şi o componentă de căutare a locurilor libere de parcare, prin instalarea de camere video şi/sau senzori în parcări conectate la aplicaţie, operaţiune programată a se încheia în acest an.

Trafic Alert Bucureşti. Bucureştenii pot utiliza aplicaţia pentru a semnala, direct către Primăria Capitalei, neregulile întâlnite pe traseul utilizatorului care pot afecta buna circulaţie pe drumurile publice din Bucureşti: parcaje neregulamentare, drum în lucru nesemnalizat, semafor nefuncţional, groapă carosabil, groapă trotuar, indicator degradat, lucrări civile pe carosabil etc.

Social Alert Bucureşti. Deservită prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, aplicaţia are rolul de facilita intervenţia echipajelor DGASMB în asistarea persoanelor aflate în dificultate pe raza Capitalei. Sesizările le poate face oricine are instalată aplicaţia şi are un cont înregistrat, fie că este un cunoscut sau nu al persoanei aflate în dificultate. Categoriile de sesizări ce pot fi semnalate sunt: persoane adulte fără adăpost, persoane cu handicap, tineri peste 18 ani care nu mai fac parte din sistemul de ocrotire a copiilor fără familie, vârstnic în situaţii de risc ridicat, femei victime ale violenţei.

Aplicaţiile Parking Bucureşti, Trafic Alert Bucureşti şi Social Alert Bucureşti au fost dezvoltate de Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti, iar InfoSTB – de societatea RADCOM, selectată de STB anul trecut, în urma unei licitaţii publice.

”Aplicaţiile menţionate sunt primele dintre cele realizate în cadrul Strategiei Smart City a Capitalei, alte zeci de proiecte fiind în pregătire / implementare pe toate dimensiunile unui oraş inteligent: mediu, spitale, mobilitate, administraţie, siguranţă publică, mod de viaţă, oameni şi competenţe, economie smart etc”, au mai ransmis reprezentanţii Municipalităţii.

Fiecare aplicaţie re propriul manual /ghid de utilizare, cu descrierea detaliată modului de folosire. (Sursa: News.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Abaterea atentiei sau ce-i asta? In Bucuresti poti sa ai aplicatiile aplicatiilor la orele de varf de trafic, ca tot stai blocat in trafic cu aplicatia in mana. Atata timp cat nu adaptezi infrastructura de TRANSPORT la cerintele curente, poti sa te caci pe orice aplicatie.

  • Nu e nicio abatere. S-au mai cheltuit niste milioane de euro in genul alora de s-au dat pe poza cu frunza aia verde de promova Romania.

  • Sa nu exageram. Daca face si primaria cat de cat ceva bun nu e cazul sa ne punem contra.
   Eu as accepta si sa se renunte la uber de exemplu daca primaria ar obliga companiile de taximetrie sa accepte comanda si plata online si taxarea sa se faca pe kilometri ioptimizati prin waze…
   Si daca am da calificative soferului in loc de bacsis.
   Mai astept un program destept si avansat de fluidizare a traficului inclusiv prin saltatea fara somatie masinilor parcate aiurea in intersectii.
   Trebuie sa acceptam ca nu toate ideile vin direct din creierii firei si sa nu le respingem apriori pe toate

 2. Bucureștiul poate fi cel mult la fel de smart ca Firea.

 3. G4Media, puteti sa le transmiteti celor de la Realitatea TV sa se duca dracului?
  Adica azi a avut loc la Cluj lansarea oficiala a europarlamentarilor PNL in fata a 6500 de liberali si singurul post TV care a transmis evenimentul a fost B1TV!
  Realiatea TV putea macar din recunostinta pentru Rares Bogdan, care le-a tinut postul in viata atatia ani, sa faca si ea transmisiunea in direct.
  Praful se va alege de Realitatea TV cu Gusa care a acaparat emisiunile.
  Din partea mea, poate sa se aleaga.

 4. Cand vad ce cacturi dau la televizor si Realitatea si DIGI, ma apuca dracii!

 5. Dar cu companiile ilegale ale lui firea ce se aude?

 6. Am instalat infoSTB crezand ca fiind in statie o sa vezi macar cand vine autobuzul. Nu merge, apare ceva de gen Cautam urmatorul vehicul .. si stai, si stai si nimic, nici o aplicatie decenta pe aia foarte multi bani nu au putut …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.