G4Media.ro

Prima reuniune a Dialogului UE-Republica Moldova în sectorul transporturilor: S-a discutat despre…

Foto: InquamPhotos / Elena Covalenco

Prima reuniune a Dialogului UE-Republica Moldova în sectorul transporturilor: S-a discutat despre reînnoirea parcului auto, conectarea căilor ferate la cele din UE și creșterea capacității portului Giurgiulești

La Bruxelles a avut loc prima reuniune de nivel înalt a Dialogului UE-Republica Moldova în sectorul transporturilor. Principalele subiecte discutate au fost consolidarea cooperării în cadrul inițiativei europene „Solidarity Lanes”, participarea la Programul de finanțare al infrastructurii „Mecanismul de Conectare Europeană” (CEF), prelungirea Acordului UE-Republica Moldova privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri, transmite Radio Chișinău, citat de Rador Radio România.

Republica Moldova a fost reprezentată de secretarul de stat în domeniul transporturi, Mircea Păscăluță, care a condus delegația națională, alături de secretarul de stat în domeniul infrastructurii drumurilor, Nicolai Mîndra, dar și de reprezentanții Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), Autorității Aeronautice Civile (AAC) și ai Agenției Navale (AN).

„Întâlnirea de astăzi arată, încă o dată, angajamentul ferm al Republicii Moldova de a deveni tot mai mult parte a sistemului european de transport. Acest format ne permită să aducem pe agenda comună proiectele investiționale de modernizare a infrastructurii de transport atât cele aflate în proces de implementare, cât și cele planificate, provocările cu care ne confruntăm, dar și soluțiile pentru depășirea acestora cu sprijinul UE”, a declarat Mircea Păscăluță.

De asemenea, Chișinăul a solicitat obținerea statutului de membru cu drepturi depline al Republicii Moldova la Tratatul de instituire a Comunității Transporturilor și deschiderea unui birou al Comunității Europene a Transporturilor la Chișinău, care va facilita accelerarea procesului de integrare în acest sector; asistență tehnică în implementarea integrală a Acordului UE-Moldova privind spațiul aviatic comun, în implementarea legislației în domeniul traficului maritim intern și comunitar, dar și în restructurarea și creșterea capacităților instituțiilor naționale responsabile de căile maritime și navigabile interioare.

Tot în cadrul reuniunii, s-a discutat despre dezvoltarea și implementarea sistemelor informaționale de digitalizare a serviciilor publice de transport pasageri – „e-Autorizație”, „e-Ticket”, „Autotest”, asistență în implementarea Programului transport modern, în special, sprijin financiar pentru reînnoirea parcului auto, conectarea rețelelor feroviare din R. Moldova la cele din UE prin introducerea ecartamentului standard european, creșterea capacității Complexului portuar Giurgiulești.

Sursa: RADIO CHIȘINĂU / Rador Radio România /.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...