G4Media.ro

Prima întâlnire dintre Kim Jong-un și Vladimir Putin/ Mizele summit-ului dintre liderii…

Prima întâlnire dintre Kim Jong-un și Vladimir Putin/ Mizele summit-ului dintre liderii nord coreean și rus

Liderul  nord coreean Kim Jong-un și Vladimir Putin au pledat pentru relații mai strânse între cele două țări la primul summit dintre cei doi lideri, transmite BBC. Aceștia s-au întâlnit pe insula Russky lângă orașul Vladivostok, în estul îndepărtat al Rusiei.

Kremlinul a anunțat că în cadrul întâlnirii se va discuta problema de-nuclearizării, însă BBC notează că liderul  nord corean va căuta să obțină sprijin după eșecul dialogului cu Statele Unite.

Discuțiile din Hanoi cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, nu au ajuns la nici un rezultat în ce privește un acord asupra programului nuclear Nord Coreean.

La începutul discuțiilor, liderul rus și cel nord coreean s-au referit la relațiile istorice dintre cele două țări iar Putin a declarat că dorește să ajute la calmarea tensiunilor între cele două Corei.

”Sunt încrezător că vizita în Rusia ne va ajuta să înțelegem mai bine cum putem rezolva situația în peninsula Coreană și ce poate face Rusia pentru a susține procesul pozitiv în curs”, a declarat Putin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitry Peskov, Kremlinul este de părere că negocierile în formatul de șase pe tema Coreei de Nord, în prezent blocate, sunt singurul mod eficient de a aborda problema armelor nucleare din peninsulă.

Aceste discuții, începute în 2003, includ cele două Corei, plus China, Japonia, Rusia și Statele Unite.

”Nu există alt mecanism internațional eficient în acest moment”, a declarat Peskov miercuri.

Ce urmăresc cele două părți

Vizita lui Kim Jong-un în Rusia este văzută drept o ocazie pentru liderul nord corean de a demonstra că dispune de aliați puternici după eșecul discuțiilor cu Statele Unite în februarie pe tema denuclearizării.

Coreea de Nord a dat vine pe secretarul de stat american Mike Pompeo pentru eșecul summitului de la Hanoi.

La începutul acestei luni, Coreea de Nord a cerut ca Pompeo să fie înlocuit ca partener de dialog, acuzându-l că ”vorbește prostii” și cerând să fie înlocuit cu ”o persoană mai atentă”.

Summit-ul este văzut și ca o încercare a autorităților de la Pyongyang de a arăta că viitorul economic nu depinde doar de Statele Unite.

Kim ar putea încerca să pună presiune pe Moscova pentru diminuarea sancțiunilor.

Analiștii sunt de părere că summit-ul este o ocazie pentru Rusia de a arăta că este un jucător important în peninsula Coreană.

Președintele Putin a căutat de mai mult o întâlnire cu liderul nord coreean. Pe durata summit-ului dintre Trump și Kim, Kremlinul a căzut în planul doi.

Rusia, la fel ca Statele Unite și China, nu sunt deloc confortabile cu statutul de putere nucleară al Coreei de Nord.

Sursa: BBC/ Sursa Foto: Kremlin.ru

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter