G4Media.ro

Prima condamnare pentru antisemitism în Polonia: Un preot catolic care i-a calificat…

foto: captură video

Prima condamnare pentru antisemitism în Polonia: Un preot catolic care i-a calificat pe evrei drept ”lipitori”

Părintele Michał Woźnicki, un preot catolic din orașul Poznan, găsit vinovat de insultarea evreilor și de incitare la ură împotriva lor, trebuie să presteze 30 de ore de muncă în folosul comunității pe lună în următoarele șase luni, potrivit deciziei pronunțate de un judecător la începutul acestei luni, potrivit Jewish Telgraphic Agency. Criticii lui Woźnicki au salutat decizia afirmând că este o premieră pentru Polonia.

Woźnicki a fost judecat pentru comentarii făcute în timpul unei predici în octombrie 2021. „Evreii din lume și-au asumat rolul unei lipitori, al unei căpușe, un corp care trăiește pe corpul gazdei, se umflă, conducând corpul gazdei spre moarte, trecând la următorul”, a spus el, potrivit presei poloneze. De asemenea, el a spus că evreii ”sunt în cârdășie cu diavolul” și că sunt responsabili pentru ”răspândirea nepotrivirilor sexuale” în Polonia.

Preotul se confruntă deja cu sancțiuni din partea bisericii din cauza dosarului său de controverse, iar predica a fost ținută online deoarece a fost suspendat de la amvon. Dar pentru că rămâne un preot hirotonit, condamnarea sa este revoluționară, potrivit grupului societății civile care a făcut presiuni pentru ca acesta să fie acuzat.

Grupul, Otwarta Rzeczpospolita sau Republica Deschisă, este dedicat luptei împotriva antisemitismului și xenofobiei în Polonia.

„Acesta este un caz fără precedent”, se afirmă într-o declarație a grupului. „Nu a fost prima predică plină de ură a lui Woźnicki, dar a fost prima de care s-a ocupat procuratura”.

Liderii evreilor din Polonia au salutat verdictul.

„Woźnicki este bine cunoscut pentru diatribele sale antisemite și tiradele sale anti-bisericești (l-a numit eretic pe Papa Francisc)”, a declarat prin e-mail pentru Jewish Telegraphic Agency rabinul șef al Poloniei, Michael Schudrich. „Tribunalul polonez a dat un verdict clar că discursul de ură antisemit este ilegal în Polonia. Sperăm că instanțele poloneze vor continua să îi găsească și pe alții vinovați de această crimă.”

După ce judecătorul polonez a decis că Woźnicki este vinovat de insultarea evreilor din cauza naționalității lor și de incitare la ură pe baza diferențelor naționale, preotul a răbufnit în comentarii adresate jurnaliștilor.

„Sunt condamnat pentru predicare”, ar fi spus Woźnicki. „Se pare că evreii nu mă plac foarte mult pentru că îl iubesc pe Domnul Isus. În calitate de ne-evreu, eu cedez în fața regelui evreu, în timp ce evreii nu prea fac același lucru cu regele lor”.

Deși comentariile lui Woźnicki au fost extreme, liturghia catolică tradițională include unele elemente antisemite. În 2021, Papa Francisc a restricționat folosirea Liturghiei latine, o liturghie tradiționalistă care include o rugăciune pentru convertirea evreilor, din cauza îngrijorării că aceasta era folosită de cei care nu acceptau declarația Bisericii Catolice din 1965, care declara că evreii nu sunt responsabili pentru moartea lui Iisus. Papa Francisc a condamnat, de asemenea, antisemitismul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. La noi pe cand? La ce perle scot popii ortodocsi pe gura ar trebui sa fie condambati la temnita grea dar „marele alb” cum naiba sa se faulteze singur?