G4Media.ro

Prima certificare europeană pentru un model de taxi zburător, aparținând constructorului german…

Prima certificare europeană pentru un model de taxi zburător, aparținând constructorului german Volocopter

Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (AESA) a autorizat joi aeronava electrică a constructorului german Volocopter să efectueze zboruri de testare în perimetre limitate, o premieră înainte de o eventuală autorizare comercială ce ar putea fi atribuită peste câţiva ani în Europa pe piaţa taxiurilor zburătoare, informează AFP.

Odată cu certificatul obţinut la finalul unei „verificări a conceptului”, această dronă poate „de acum înainte să fie exploatată într-o zonă cu risc scăzut şi clar delimitată”, inclusiv în proximitatea zonelor cu risc mai mare, precum oraşe şi stadioane sportive, au precizat într-un comunicat reprezentanţii AESA, al cărei sediu se află la Koln.

Volocopter a depus o cerere de autorizare la AESA la sfârşitul lunii mai, iar decizia comunicată joi reprezintă o premieră pentru acest tip de aparat de zbor.

Compania germană, cu sediul în Bruchsal, a reuşit să facă să zboare două aparate, inclusiv taxiul zburător VoloCity, în condiţii reale, luni, pe aerodromul francez din Bourget cu ocazia Paris Air Forum.

Acel test şi alte zboruri realizate la Bourget în luna iunie anticipează o filieră de mobilitate aeriană proiectată pentru Regiunea Pariziană de mai multe companii, inclusiv RATP, al căror obiectiv este acela de a propune în 2030 o ofertă comercială, după o serie de demonstraţii programate cu ocazia Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Paris din 2024.

Modelul VoloCity, 100% electric, este echipat cu 18 motoare şi nouă baterii. El poate să transporte două persoane, dintre care un pilot. Modelul zboară cu o viteză maximală de 110 kilometri la oră, la o altitudine cuprinsă între 400 şi 500 de metri, având o autonomie de zbor de 35 de kilometri.

Şi alte companii se grăbesc să se lanseze pe viitoarea piaţă a taxiurilor zburătoare din Europa, iar AESA se aşteaptă să analizeze „un număr mare de cereri de verificare a conceptelor în lunile următoare”.

În luna mai, agenţia a publicat rezultatele unui prim studiu realizat la nivelul Uniunii Europene privind mobilitatea aeriană urbană. Studiul a arătat că majoritatea persoanelor chestionate s-au declarat în favoarea conceptului unor servicii de taxiuri aeriene, de ambulanţe aeriene şi de livrări cu drone.

Au fost exprimate însă şi anumite îngrijorări referitoare la probleme potenţiale precum siguranţa, securitatea, zgomotul şi impactul asupra faunei.

Potrivit unui studiu al cabinetului de consultanţă Oliver Wyman publicat în noiembrie 2019, viitoarea piaţă a taxiurilor zburătoare ar putea să ajungă la peste 35 de miliarde de dolari în 2035 şi ar putea să vizeze între 60 şi 90 de oraşe din lumea întreagă, mai ales metropole foarte aglomerate din Asia şi din cele două Americi, relateaza Agerpres.

Sursa foto: Volocopter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. meanwhile… in România încercăm sa ajungem la două benzi… dacă aceasta e direcția hai sa investim în mașini aeriene… poate ii ajungem din urma… ca oricum drumurile abia ce le terminam și nu o sa le folosim… 2035… Dar atenție la „ba ma vezi” ca nu prea știu cu semnalizarea și parcarea… :))

  • @mda

   Si care-ar fi legatura dintre drumurile romanesti si firma Volocopter?
   Ma mir ca nu ai bagat in discutie misiunile Apollo sau statia spatiala ISS comparandu-le cu strazile din Romania.

   Dobi…

  • Mai bine ca re-ai semnat ca altfel nu as fi stiut exact de unde vine o replica atat de argumentata, Dobi.

 2. dom’le,
  problema e cu taximortistu…..

 3. Într-adevăr, se pot sări etapele…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.