G4Media.ro

Prima ambarcaţiune sută la sută ecologică din Europa, folosită pentru colectarea deşeurilor…

sursa foto: captura

Prima ambarcaţiune sută la sută ecologică din Europa, folosită pentru colectarea deşeurilor din ape, a fost lansată, de Ziua Mondială a Mediului, pe lacul de acumulare Tărlung-Săcele din judeţul Braşov

De Ziua mondială a mediului, pe lacul de acumulare Tărlung-Săcele din judeţul Braşov, a fost lansată prima ambarcaţiune sută la sută ecologică din Europa, folosită pentru colectarea deşeurilor din ape.

La eveniment a fost prezent și ministrul Mediului, Tanczos Barna, şi directorul general al Apelor Române, Laszlo Barabas.

Ambarcaţiunea, unică prin faptul că bateriile acesteia se alimentează cu panouri fotovoltaice, a fost proiectată şi realizată de o echipă de ingineri din România, fiind folosită, în premieră, în cadrul programului „Acţionăm pentru ape”, dezvoltat de Asociaţia Act for Tomorrow, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Apele Române şi o companie din domeniul retail din România.

„Astăzi, vedem o ambarcaţiune sută la sută românească, o tehnologie care, practic, aduce inovaţia în sprijinul şi în slujba protecţiei mediului, dezvoltată de oameni de ştiinţă din România, de oameni tineri care au venit şi au pus în slujba protecţiei mediului cunoştinţele proprii, tehnologia modernă, şi se alătură eforturilor ministerului”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

El a făcut şi un apel către populaţie pentru colectarea deşeurilor, subliniind importanţa conştientizării necesităţii unui comportament responsabil şi nu a unor măsuri coercitive.

„Noi, zi de zi, trăim Ziua mediului, de luni până duminică, pentru că zilnic lucrăm pentru a proteja mediul înconjurător, pentru a elabora acte normative, pentru a impune respectarea acestora, lucrăm alături de instituţiile subordonate ministerului pentru o Românie mai curată, pentru ape mai curate, pentru aerul mai curat, care să nu ne afecteze prin poluare sănătatea, pentru schimbarea de mentalitate, pentru a impune, câteodată drastic, prin acţiuni, respectarea legii. Ziua de azi ar trebui repetată, practic, în fiecare zi de cetăţenii României. Ar trebui să trăim zi de zi cu gândul la protecţia mediului”, a afirmat Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Andrei Coşuleanu, reprezentantul Act for Tomorrow, asociaţie care a avut iniţiativa realizării acestei ambarcaţiuni, a subliniat că aceasta este una „prietenă cu natura”, unică în Europa, care nu poluează deloc şi care are marele avantaj de a putea fi folosită şi pe lacurile unde motoarele termice sunt interzise.

„În trei ani de când facem acţiuni de ecologizare a apelor ne-am dat seama că avem nevoie de o tehnologie care să plutească şi să strângă deşeurile de pe ape. În 2019, am vrut să cumpărăm o ambarcaţiune diesel (…), dar a venit covidul peste noi şi ne-am dat seama că putem să alocăm timp să dezvoltăm o astfel de tehnologie, să o facem în România. (…) Din martie şi până acum, un ponton simplu a fost transformat într-o ambarcaţiune care strânge deşeurile. Tehnologia este una internaţională, de exemplu bateriile sunt cumpărate din Statele Unite, de la Tesla – echivalentul unei maşini Tesla 3, care este penultima lor tehnologie. Este prima ambarcaţiune sută la sută ecologică din Europa pentru că este alimentată din panouri fotovoltaice. Aceasta este noutatea absolută – şi suntem foarte mândri de aceasta şi de faptul că putem acţiona banda de transport deşeuri şi braţele respective doar din panouri solare. Ambarcaţiunea nu poluează şi este, pentru România – şi ridic o minge la fileu autorităţilor -, soluţia pe care putem să o acţionăm pe lacurile unde nu avem voie cu motoare termice, clasice”, a explicat Andrei Coşuleanu.

Potrivit directorului general al Apelor Române, Barabas Laszlo, sumele alocate pentru strângerea deşeurilor din ape, transportul, depozitarea şi reciclarea acestora sunt considerabile, mai ales că şi cantităţile de deşeuri sunt impresionante, deşi se efectuează controale în permanenţă şi se dau amenzi.

„Colegii noştri pe lângă faptul că strâng aceste deşeuri, în ultimele trei luni am avut peste 2.000 de controale efectuate pe tema salubrizării cursurilor de apă şi a malurilor. S-au aplicat sancţiuni de peste 300.000 de lei, dar, pe lângă măsurile coercitive, trebuie să acţionăm şi asupra conştientizării oamenilor că deşeurile trebuie aruncate în locurile special amenajate, în aşa fel încât să îngrijim mediul care ne-a fost dat”, a spus Barabas Laszlo.

Ambarcaţiunea ecologică românească a fost denumită „Ebisu”, după zeul japonez protector al apelor, şi va fi folosită, până la sfârşitul anului, pentru cel puţin alte opt intervenţii rapide de ecologizare a unor lacuri şi cursuri ale marilor râuri din România şi afluenţi ai acestora.

„Ebisu” are autonomie de până la şase ore şi poate colecta într-o ieşire pe apă până la 350 de kilograme de deşeuri, realizând şi o sortare a acestora.

Investiţia pentru realizarea ambarcaţiunii se ridică la 95.000 de euro, au precizat cei de la Act for Tomorrow.

Sursa Foto: captura video/facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

 1. apropo de locurile superbe transformate si uratite de oameni. „locurile” de pe langa acel lac de acumulare, sursa de apa potabilă a Brasovului, erau si pe vremuri luate cu asalt de oraseni. in acei ani, de demult, eram cu o familie de sasi la un picnic. in jur gratarele erau incinse. nu era chiar un dezmat cu carne, dat fiind ca ratiile de carne erau drastice, dar unii se descurcau bine si pe atunci. dar acesta edte un alt subiect.imi amintesc de un tip burtos cum se pişa in lac. cu curaj i-am strigat de ce face asta, noi copiii nu vom mai putea bea apa. m-a privit cu ură si m-a injurat. am vazut apoi ca in afara de hartii arse un focul gratarului, sticle si alte resturi ale multora de acolo au fost aruncate in lac! mai imi amintesc doar ca fiul sasilor mi-a spus ca vor parasi in curand Romania, ca ii va parea rau ca nu va mai vedea asa curand Postavarul, si spera ca „dincolo” oamenii sunt mai civilizati.
  burtosul in slapi, campionul bautului de bere din jur, il injurase crunt si pe el.

  • O zicala veche spune ca unde se termina goticul, se termina si Europa.
   Acesta este Iasovul de azi.

 2. daca lemnul e poluant, hai sa eliminam toata cheresteaua din tara, trimiteti-o in Austria, da-o-n sange

 3. Mă întreb ce a curățat chestia aia pe lacul de acumulare Tărlung ,lac împrejmuit și păzit unde cu greu vezi gunoaie , pe un baraj de pe Olt plin ochi cu pungi și bidoane nu s-ar fi dus .
  Ironia sorții la doar 1 km mai jos există BOMBA ecologică denumită Gârcin , unde sute de metri cubi de gunoaie înmiresmează aerul zilnic și unde cca. 10.000 de romi trăiesc în condiții de epocă de piatră , un consilier local din Săcele a vrut să-l interpeleze referitor la această temă pe ministrul mediului Tanczos Barna care a fost și el prezent prezent , gărzile de corp de la fața locului i-au comunicat că nu are autorizare să discute cu ministrul .
  Așa se fac acțiunile comunistoide , afară se vopsește gardul și în spate leopardul !

 4. Natia de becisnici trebuie constrinsa sa nu mai transforme padurile, cimpurile, apele in tomberoane.
  Multi de-ai nostri ar colecta ce se arunca din Biamweuri.
  Noi n-am planuit desharge in localitati, une te poti duce cu moloz, electro, etc.
  Asa cum n-am planuit canalizari, dar am bagat apa. Si masina de spalat unde evavueaza ?
  Dar raminem falosi.