G4Media.ro

Prim ministrul Israelului și președintele Egiptului s-au întâlnit oficial pentru prima oară…

Prim ministrul Israelului și președintele Egiptului s-au întâlnit oficial pentru prima oară după 10 ani

Premierul israelian Naftali Bennett a declarat luni că a avut “o întâlnire importantă și foarte bună” cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi la Sharm el-Sheikh, pe malul Mării Roșii, în care cei doi “au pus bazele avansării unor legături profunde”.

Bennett i-a mulțumit lui Sisi pentru “rolul important al Egiptului în regiune”, menționând că, după mai bine de patru decenii, acordul de pace dintre Israel și Egipt “continuă să servească drept piatră de temelie în securitatea și stabilitatea Orientului Mijlociu”.

Egiptul este prima țară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1979, dar relațiile dintre cele două țări au fost în permanență afectate de ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene.

Bennett a subliniat, de asemenea, “rolul semnificativ” pe care îl joacă Egiptul în “menținerea stabilității securității în Fâșia Gaza”, precum și în contribuția la asigurarea eliberării celor doi civili israelieni și a trupurilor a doi soldați israelieni deținuți de organizația islamistă Hamas.

În ultimele luni, Egiptul a încercat să joace în mod mai public rolul unui intermediar între Israel și Hamas, având un rol esențial în negocierea încetării focului care a pus capăt războiului din mai dintre Israel și Hamas după 11 zile.

În urma războiului, Egiptul a căutat, de asemenea, să joace un rol în reconstrucția Gaza, facilitând discuțiile indirecte între Israel și Hamas privind o încetare a focului pe termen lung.

Este prima întâlnire dintre liderii celor două țări de la vizita din 2011 a premierului de atunci Benjamin Netanyahu cu ceva mai mult de o lună înainte de răsturnarea de la putere a lui președintelui Hosni Mubarak.

Potrivit relatărilor Netanyahu a călătorit în secret în Egipt și în 2018 pentru discuții neoficiale cu Sisi, care a condus puciul militar care l-a răsturnat pe președintele islamist ales prin vor popular Mohamed Morsi. Cei doi s-au întâlnit de câteva ori cu prilejul Adunării Generale a ONU la New York.

În declarațiile cu prilejul întâlnirii cu Bennett, Sisi a subliniat sprijinul Egiptului pentru o soluție a două state la conflictul israeliano-palestinian, cu care Bennett nu este de acord, precum și importanța relansării procesului de pace.

Times of Israel, BBC

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter