G4Media.ro

Prietenia dintre români și maghiari, celebrată la Cluj într-o impresionantă manifestație de…

Prietenia dintre români și maghiari, celebrată la Cluj într-o impresionantă manifestație de solidaritate: ”Nu ne vom scuipa în faţă prietenii şi vecinii pentru că aşa vor nişte politruci”

Zeci de clujeni au răspuns sâmbătă seară unei inițiative lansate de activiștii civici Szakáts István și Cornel Vâlcu și au venit cu pancarte în centrul Clujului pentru a-și exprima dezacordul în privința incidentului petrecut la Cimitirul din Valea Uzului, potrivit EClujeanul.ro.

Mesajele de pe pancarte erau atât în limba română, cât și maghiară: “Sunt român, nu-s nimănui stăpân. Stau liber printre oameni liberi”, “Fără manipulare, fără ură” sau “Harghita, pământ omenesc”, relatează eclujeanul.ro.

„E important să spun în piața publică ceea ce cred despre acest incident. Totodeauna simt că anumite instituții ale statului știu cum că să amestece mizeria, iar cetățenii de bună credință sunt cei care trag ponoasele. A venit momentul ca instituții implicate să fie trase la răspundere pentru provocarea petrecută la Valea Uzului. Sper să nu mai trăim vremuri în care oamenii sunt instigați să sară unii la gâtul altora, pentru ca apoi să fie învinovățiți tocmai de cei care i-au instigat”, a comentat Szakáts István, unul  dintre inițiatorii mitingului.

Un etnic maghiar a ținut să spună că și politicienii maghiari sunt în egală măsură responsabili de instigarea de la Valea Uzului, pentru că și ei răspund întotdeauna cu ”lovituri sub centură” la alte ”lovituri sub centură”: ”Am văzut multe postări și intervenții ale politicienilor pe tema aceasta. Fiecare parte, și politicienii români și maghiari, se întorc și spun: tu ești vinovat. Fiecare își susține punctul de vedere din propriul unghi: vai, săracii de noi!. Și partea maghiară ar trebui să înțeleagă că e vorba de o lovitură sub centură și să nu răspundă cu altă lovitură sub centură”

După discursuri în maghiară și română, cei prezenți în Piața Unirii au mărșăluit apoi până în Piața Lucian Blaga (la Casa de Cultură a Studenților).

Mesajul inițial al acțiunii:

“Nu vom fi manipulaţi!

Nu ne vom scuipa în faţă prietenii şi vecinii pentru că aşa vor nişte politruci în căutare de scandal şi voturi.

Nu ne vom sacrifica liniştea din cauza isteriilor etnico-naţionaliste.

Nu vom accepta violenţa şi provocările.
Români, unguri, nemţi, romi, ce-om mai fi, suntem cetăţeni demni şi lucizi.

Ieşim din nou în stradă pentru o Românie europeană, incluzivă, fără şovinism, rasism şi cult al urii.

Foto și video: Eclujeanul.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Zeci de clujeni, ca restul sunt la TIFF, dezinteresati de problema ungurilor. Nu mai sunt vremurile lui Funar care vopsea bancutele tricolor.

 2. Banditi nu politruci.

 3. corect, cineva incită la ură în scopuri politice, hai să nu ne lăsăm păcăliţi

 4. Si uite asa incep marile transformari istorice: de la cativa oameni care manifesteaza linistiti. Asa a inceput si in Decembrie 1989.
  De mult tot spun ca politica Miticilor de pe Dambovita va duce la unirea ardelenilor de toate etniile, care vor actiona pentru separarea de Vechiul Regat. Sunt regatean si ma tem ca strig in pustiu.

  • Postac scarbos, mai bine te facea maica-ta mut, si ne scapa pe toti de putul gandirii tale infecte! Azi iti dau raport.

  • Nu esti ragatzean. Esti idiot. Daca ai avea vreo bruma de glagorie ai vedea ca „factorul politic” a fost si este reprezentat la nivel national. Kelemen e mitic ? Robu e mitic ? Falca e mitic ? Dancu e mitic ? Rus e mitic ?

  • Sunt Ardelean și îți spun ca marea majoritate a Romanilor din Ardeal nu vor nicio separare de România. Știm și noi ca abia așteaptă Ungaria vecina sa ne bage in zona ei de influența. Ceea ce se întâmpla la Cluj este un semn de normalitate și nimic mai mult, nu îl transformați in ceea ce nu este.

  • Ciobanu Bucur,chiar n-ai niciun strop de rusine si bun simtz? In Ardeal traim in buna pace,intelegere,ajutor si prietenie cu etnicii maghiari sasi,sau ce-or mai fii ei! In centrul Transilvaniei nu acceptam promovarea ultranationalismului,sovinismului sau antisemitusmului.Avem familii mixte,nu permitem politicienilor si celor care se lasa manipulati de ei,sa ne invrajbeasca.Maghiarii din Romania,exceptie facand careva grupari extremiste nesemnifivative,sunt cetateni romani cu drepturi egale oricarui cetatean roman!Nu vom transforma frumoasa Transilvanie intr-un alt Kosovo,pentru interesele politicienilor!

  • orice roman si ungur cu scaun la cap stie foarte bine sa separe adevarul de gramada de mizeriile nationaliste. am o familie mixta si pot spune cu mana pe inima ca ardealul este casa romanilor de etnie maghiara in aceeasi masura, orice altceva este o mizerie care bate inspre fascism

  • Ia te uită, toți cocalarii au devenit ardeleni!

  • @Alexescu stefan
   Restul de pe lista inteleg, Da’ Dancu ce-are in afara ca a fost vremelnic psd-ist ?

 5. Cetateni Europeni de la Cluj, nu din Romania secolului trecut, votanta de PSD!!!

  • Eu m-am mutat la Cluj in secolul XXI si ia ghiciti cine era primar? Un baron local care inchiriase un birou in primarie patronului Caritas, care trata bugetul local ca pe pusculita familiei si vopsea cosuri de gunoi in tricolor. Toata lumea stia ca fura si a fost reales inclusiv in anul 2000. Amintesc nu doar pentru ca e important sa avem o voce „memento mori” ori de cate ori ne apuca sa ne felicitam pentru ardelenism, ci si pentru ca Clujul e un exemplu ca se poate si altfel, si ca nu e musai ca transformarea intr-un oras european modern sa dureze secole.

  • Populatia RO a votat si Mafia Portocalie, care mi unul imi aminteste de Cluj

 6. Bravo voua, mesajul este foarte bun si initiativa, la fel! In vreme ce in Basarabia, putinismull de rit nou se zvarcoleste-n chinuri, aici, in Romania, se petrece o inscenare nationalista de exact aceeasi provenienta si factura! Bravo, Cluj!

  • evreii sunt cei mai nationalisti, sau doar lor li se permite… zic sa le urmam exemplu. apropo, Gabrielo..cate rapoarte faci pe zi?

 7. Un etnic maghiar”. si politicieni maghiari sunt in egala masura…,.” ce vorbeste -nici acum nu-si recunosc vina,ca de 30 ani se folosesc de tot felul de tertipuri pt “Independenta Tinutului Secuiesc”.

  • Sanda,se vede ca-ai mostenit „educatie” fanariota,cu ajutorul careia,ai devenit adepta ultranationalismului exact cum doresc politicienii rosii,incepand din ’89 de cand tot sapa sa adanceasca ura interetnica.

 8. Bravo clujenilor!!!! Dati un bun exemplu. De la voi vine speranta.

 9. Suntem mai puternici decat ura. Romania nu e nici galerie de fotbal, nici manual de istorie maghiar.

 10. In sfirsit, atitudinea corecta a unor oameni din societatea civila. De la politicieni am avut ori reactii idioate ori deloc.

 11. Bravo, ne-am întors la normalitate.

 12. Felicitari romanilor si maghiarilor din Cluj, in egala masura! Cred ca traim o revolutie in mentalitatea oamenilor, revolutie care a inceput dupa COLECTIV, a continuat cu protestele din 20177 si din 10 august 2018, a avansat cu alegerile din 26 mai si continua acum cu aceasta solidaritate superba a romanilor si magiarilor din Cluj.Intr-o Europa care pare bantuita de fantomele nationalismului, incurajat de manevrele subterane si interesate ale Moscovei, romanii se situeaza intr-o avangarda a revolutiei mentalitatilor.
  Sper ca tinerii nostri frumosi sa continue acest trend, iar Romania sa devina cu adevarat o tara europeana, nu numai prin apartenenta fizica la acest spatiu. Toleranta si respectul minoritatilor sunt printe cele mai importante valori europene.

 13. Este foarte bine sa trăiți împreună , sa va respectați între voi , chiar daca suntem in ROMANIA, SA RESPECTAM LEGILE SI DEMOCRATIA !

 14. Începeți dreaq să gândiți pt voi și o să fiți mai fericiți.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.