G4Media.ro

Preţurile metalelor preţioase au stins niveluri record în acest an, iar tendinţa…

Foto generic: Pixabay

Preţurile metalelor preţioase au stins niveluri record în acest an, iar tendinţa ar putea continua

Preţurile aurului, argintului şi platinei au avut mare succes în acest an, iar analiştii spun că preţurile metalelor preţioase ar putea continua să atingă noi recorduri în lunile următoare, transmite CNBC, citată de News.ro.

Preţurile metalelor preţioase au consemnat o creştere majoră miercuri, după ce datele privind inflaţia din SUA, mai slabe decât erau aşteptările, au sporit şasele de reduceri ale dobânzilor din partea Rezervei Federale, în viitorul apropiat.

Preţurile aurului s-au stabilit miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimele peste trei săptămâniîn urma informaţiilor referitoare la inflaţia din SUA, în timp ce argintul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, iar platina a urcat la un vârf de aproape un an.

Preţurile spot ale aurului s-au moderat uşor joi, pentru a se tranzacţiona în jurul a 2.382 USD pe uncie, după ce au închis la cel mai înalt nivel din 19 aprilie în sesiunea precedentă. Metalul galben a înregistrat în mod repetat maxime istorice în ultimele săptămâni.

Între timp, preţurile spot ale argintului s-au tranzacţionat în declin cu 0,5%, la aproximativ 29,54 USD pe uncie. Metalul preţios, uneori descris drept ”vărul mai sărac” al aurului, a atins pentru scurt timp 29,73 USD uncia, miercuri, pentru a înregistra cel mai ridicat nivel intraday din februarie 2021.

Preţurile platinei pentru livrarea în iulie s-au tranzacţionat în urcare cu 0,7% joi, la 1.077 USD pe uncie, extinzând câştigurile după încheierea sesiunii de miercuri, fiind cu peste 2,4% mai mari.

Analiştii Saxo Bank au spus într-o notă de cercetare recentă că preţurile aurului ar putea testa în curând nivelul de 2.400 de dolari unci, argintul ar putea urca până la 30 de dolari, în timp ce platina are potenţialul de a ajunge la 1.130 de dolari.

Separat, analiştii de la ROTH Capital Partners consideră că preţurile aurului şi argintului vor creşte şi mai mult în următoarele luni.

Preţul aurului ”pare acum să se mişte mai sus şi să depăşească ultimele maxime înregistrate în aprilie. Putem stabili un preţ ţintă de creştere tehnică la 2.600 USD”, a declarat JC O’Hara, strateg tehnic şef la ROTH Capital Partners, într-o notă de cercetare publicată duminică.

Pentru argint, O’Hara a spus că dacă preţurile pot depăşi 30 de dolari, ”vor avea puţină rezistenţă până în zona de 35 de dolari/37 de dolari”.

Aurul, care este de obicei considerat un activ ”de refugiu sigur” în vremuri de incertitudine financiară, a fost pe o pantă ascendentă de la sfârşitul anului 2022, în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor şi a unui dolar american relativ puternic.

Preţurile aurului, ca şi argintul, tind să aibă o relaţie inversă cu ratele dobânzii. Un mediu cu rate ale dobânzilor mai ridicate afectează de obicei cererea de aur şi argint, deoarece metalele preţioase nu plătesc dobândă, făcându-le mai puţin atractive în comparaţie cu investiţiile care o fac, cum ar fi obligaţiunile.

Cu toate acestea, nu toată lumea se aşteaptă ca preţurile metalelor preţioase să crească din ce în ce mai puternic în lunile următoare.

Ewa Manthey, analist în materie de mărfuri la banca olandeză ING, a declarat într-o notă de cercetare publicată la începutul acestei luni că preţurile aurului ar putea scădea în acest trimestru ”pe măsură ce Fed îşi continuă abordarea prudentă şi geopolitica fiind deja luată în considerare în preţul actual”.

Manthey a spus că ING se aşteaptă ca preţul aurului să fie în medie de aproximativ 2.250 USD pe uncie în al doilea trimestru, cu o medie în 2024 de 2.218 USD.

Banca a spus anterior că preţurile aurului ar putea atinge un vârf la o medie de 2.300 de dolari în ultimele trei luni ale anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ghiciti cine a tot acumulat monede si minilingouri de aur si argint inca din 2019?