G4Media.ro

PressOne: 9 teze de doctorat coordonate de Teodosie, invalidate de CNADTCU pentru…

PressOne: 9 teze de doctorat coordonate de Teodosie, invalidate de CNADTCU pentru plagiat

Plagiatul și lipsa onestității științifice se regăsesc printre criticile pe care Patriarhia Română i le aduce Înaltpreasfințitului (ÎPS) Teodosie într-un răspuns formulat la solicitarea acestuia de ridicare a Arhiepiscopiei Tomisului la rangul de mitropolie.

Documentul, făcut public la finalul săptămânii trecute de G4Media, scoate în lumină problemele învățământului doctoral teologic ortodox de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, unde Teodosie Petrescu este profesor universitar și director al școlii doctorale.

Documente oficiale, dar și sursele din învățământul academic teologic ortodox consultate de PressOne, indică mai multe încălcări grave atât ale legislației universitare, cât și ale eticii academice produse la Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea „Ovidius”, unele constatate oficial de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU):

 • cel puțin 15 de teze de doctorat au fost invalidate de CNATDCU imediat după susținerea publică începând cu 2016;
 • dintre cele 15 de teze invalidate, nouă au fost coordonate de ÎPS Teodosie;
 • două titluri de doctor au fost retrase definitiv de CNATDCU pentru plagiat;
 • 4 coordonatori, printre care și ÎPS Teodosie, au în îndrumare peste 20 de doctoranzi, fapt ce încalcă prevederile interne ale Universității „Ovidius”, care a stabilit o limită maximă de 20 de doctoranzi coordonați simultan.

E pentru prima dată când Patriarhia Română recunoaște public că într-o universitate care pregătește doctori în teologie ortodoxă există carențe sistemice care favorizează frauda academică.

Replica Arhiepiscopului Tomisului la afirmațiile despre plagiatele din școala doctorală pe care o conduce a venit vinerea trecută, într-o conferință de presă.

„Eu nu am plagiat nimic… Nu sunt acuzat de plagiat. Pentru că a venit vorba, să vă spun despre ce-i vorba. La doctorat, cine-i acuzat? Nu persoana, [ci] calculatoru-i acuzat. Chiar am avut o întrunire la universitate… deci calculatorul nostru, care este identic cu cel de la CNATDCU, arată că nu este plagiat. Cei din Comisia Teologică [a CNATDCU], care nu sunt doar ortodocși, acuză plagiatul împotriva evidenței calculatorului. Ce e asta? E ceva cu totul tendențios”.  

Citește articolul complet pe PressOne

sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. ” lipsa onestității științifice ” – citesc si mă apucă un râs convulsiv … 😛

 2. Plagiatul se poate verifica imediat cu softul respectiv. Obiectiv vorbind, verificarea anti-plagiat se face de catre Secretariatul Scolii doctorale si se face un raport trimis atat doctorandului cat si conducatorului.

 3. Aveti o tinta la ordin?
  Vrem sa vedem si indrumatorii celorlelte doctorate plagiate! Hai! Jurnalism sau …?!

  • ce tinta? ce ordin? individul asta e sub orice critica, se si inchipuie patriarh. te umfla rasul cand auzi. o aroganta incredibila, el e vocea lui Dumnezeu, auzi.

   daca nu vezi indrumatorii celorlalte doctorate plagiate pentru tine ala nu e jurnalism? de ce? ca nu scrie nicaieri in articol ca e o comparatie. pe logica asta, daca scriu despre o crima, trebuie sa scriu despre toate.

  • @andrei Doina pare ca are dreptate! Dar pt asta îți trebuie ochi curați, și inima fără venin, ca doar de acolo ies cugetele ca cele ale tale. Cu adevărat vrednic este IPS Teodosie, singurul ierarh care pare ca nu și a plecat capul lui baal.

  • L-ai văzut pe Ponta în trecut, mare om religios de altfel, ai nevoie de mai mult?

 4. Scurt chestionar: A luat Mache şpagă să îi facă doctori pe bărboşii plagiatori?

  a) Da.
  b) DA, dar scris cu majuscule.
  c) Nu în yeni japonezi sau dolari australieni, dar da în euro europeni, dolari americani, ruble ruseşti, lire sterline sau franci elveţieni.
  d) Da, dar în natură.
  e) Numai la absolut toate doctoratele şi posturile pe care le dă.

 5. Acest ” Rasputin ” de Constanta , aduce mari prejudicii de imagine ( dar nu numai de imagine ) Biericii ! Apucaturile si comportamentul sau nu sunt potrivite cu inaltul post bisericesc pe care il ocupa ! ” Mache ” trebuie ” retras !

 6. parca mai mira pe cineva hotia si inselaciuna acestui popa