G4Media.ro

Președinția Croației la Consiliul UE este un dezastru. Zagrebul este acuzat din…

Președinția Croației la Consiliul UE este un dezastru. Zagrebul este acuzat din cauza ”tăcerii” în fața ascensiunii autoritarismului în Ungaria

„Președinția Croației la Consiliul Uniunii Europene este un dezastru” – apreciază portalul European Views, care monitorizează și analizează teme legate de funcționarea Uniunii Europene.

Portalul acuză Croația de „tăcere la ascensiunea autoritarismului din Ungaria” și la declinul standardelor democratice din propria țară.

Ca singur punct pozitiv din timpul Președinției Croației la Consiliul UE este menționată declarația adoptată la videoconferința UE-Balcanii de Vest, în care s-a confirmat intenția UE de a se extinde spre Balcanii de Vest.

Cel mai mare eșec al Croației este considerată „tăcerea înspăimântătoare” la acțiunile premierului Ungariei, Viktor Orbán, care a folosit pandemia de coronavirus pentru o „eficientă anulare a democrației din Ungaria”.

European Views citează declarația ministrului croat de externe, Gordan Grlić Radman, care a spus că totul se referă la probleme interne ale Ungariei, că statul de drept este evaluat de fiecare stat în parte și că nu există standarde europene comune.

Portalul citat observă că și în Croația „se pot observa tendințe autocrate”, dar menționează că sunt mai „blânde” decât în Ungaria. Se dă exemplul televiziunii publice care este „sub controlul guvernului” și persecutarea jurnaliștilor independenți.

Premierul Croației, Andrej Plenković, este acuzat că la începutul pandemiei a propus dizolvarea Parlamentului și că demonstrează „afinitate pentru o conducere autocrată”.

European Views acuză și Bruxellesul că nu a reacționat la acțiunile controversate ale premierului croat și adaugă că Germania, care urmează la Președinția Consiliului UE, va trebui să realizeze tot ce nu a reușit Croația, în special când este vorba de respectarea principiilor statului de drept în statele UE.

„După președinția dezastruoasă a Croației, UE are nevoie de o cale clară pentru a găsi o soluție pentru ieșirea din criză” – concluzionează portalul European Views.

Sursa: European Vews / preluare via Rador

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Se pare ca incet, incet si alte state au inceput sa opuna rezistenta. Cea ce e foarte bine.
    Reteaua Soros si establishmentul liberal global in actiune.
    Laboratoarele de comunicare mioritice se aliniaza noilor directive.

    • Romania din 2020 dupa alegeri o va lua in directia est asa cum este normal ,sper ca iti e clar ca PSD va castiga iar.

  2. Unora le place dictatura! Ungaria trebuie scoasă temporar din UE. Să vezi atunci cum le va trece pasiunea pt fascism și naționalism primitiv.
    Apoi, mi-e că nici președinția Germaniei n-o să facă mare lucru, că-s prea egoiști.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.