G4Media.ro

Președintele Volodimir Zelenski anunță o reuniune a Comisiei Ucraina-NATO în zilele următoare,…

Sursa foto: Twitter / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

Președintele Volodimir Zelenski anunță o reuniune a Comisiei Ucraina-NATO în zilele următoare, după convorbirea cu Joe Biden: „Apreciez foarte mult susţinerea SUA”

O reuniune a Comisiei Ucraina-NATO va avea loc în următoarele zile, a anunţat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după convorbirea purtată cu liderul american Joe Biden în cursul nopţii, relatează agenţia de presă RBC.ua şi publicaţia online Ukrainska Pravda, preluate de Agerpres.

Cele două surse citează un comunicat emis de președinția Ucrainei în contextul în care Rusia cere Alianţei Nord-Atlantice să-şi revoce promisiunea dată la summitul său de la Bucureşti în 2008 de a primi la un moment dat Ucraina (şi Georgia) în rândurile sale.

„Apreciez foarte mult susţinerea de către SUA a propunerii noastre de a organiza o reuniune a Comisiei Ucraina-NATO în următoarele zile”, a declarat Zelenski, conform documentului, care menţionează că principalul subiect al discuţiei telefonice dintre preşedintele ucrainean şi cel american, care a durat o oră şi jumătate, a vizat situaţia din Donbas – scena unui conflict armat ce durează de opt ani între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi, susţinuţi de Moscova – şi cea de la frontiera Ucrainei cu Rusia, unde Moscova a comasat trupe şi echipamente, existând îngrijorări privind o eventuală agresiune rusă împotriva ţării vecine.

Zelenski i-a mulţumit cu această ocazie preşedintelui american pentru abordarea sa principală de a nu decide soarta Ucrainei pe la spatele Kievului şi, de asemenea, pentru disponibilitatea părţii americane de a lua măsuri ferme în cazul în care Rusia ar comite o agresiune împotriva Ucrainei.

La rândul său, Joe Biden a reiterat „ataşamentul” SUA „faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Este a doua convorbire telefonică între cei doi lideri într-o lună, pe fondul îngrijorării internaţionale generate de consolidarea prezenţei militare ruse la graniţa cu Ucraina.

Prima conversaţie dintre Biden şi Zelenski a avut loc la 9 decembrie, la două zile după ce liderul american a vorbit cu omologul său rus Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, Biden a vorbit din nou cu Putin, căruia i-a cerut din nou să reducă tensiunile la graniţa cu Ucraina, potrivit Casei Albe, citată de agenţia de presă EFE.

Rusia, la rândul ei, neagă că ar pregăti o ofensivă împotriva Ucrainei şi susţine că Occidentul acordă prea multă atenţie mişcărilor de trupe în interiorul graniţelor sale, conform agenţiei de presă spaniole, deşi aceste mişcări de trupe contravin acordurilor internaţionale în vigoare, după cum subliniază expertul militar Aleksandr Golţ.

Dialogul ruso-american cu privire la securitatea în Europa, asupra căruia insistă Moscova, va începe la 10 ianuarie la Geneva, urmând să continue la Bruxelles în 12 ianuarie pe platforma Consiliului Rusia-NATO, iar, apoi, la Viena, în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Sursa foto: Twitter / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...