G4Media.ro

Preşedintele UEFA vrea să modifice statutul pentru a rămâne la conducere până…

Sursa foto: twitter.com/UEFA

Preşedintele UEFA vrea să modifice statutul pentru a rămâne la conducere până în 2031/ Intenția lui este contestată de unii membri ai Comitetului Executiv al UEFA

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, plănuieşte să se modifice statutul organismului de conducere al fotbalului european astfel încât să aibă posibilitatea de a rămâne în funcţie încă patru ani, adică până în 2031, scrie DPA, citată de Agerpres.

Ceferin îşi încheie mandatul în 2027, dar propunerea de modificare a statutului urmează să fie prezentată înaintea congresului UEFA de la Paris pe 8 februarie 2024, când va avea nevoie de o majoritate de două treimi din cei 55 de membri. Susținătorii slovenului lucrează la un plan de modificare a regulii.

Dacă propunerea va fi aprobată, Ceferin, care nu a avut contracandidat când a fost reales anul acesta, ar putea candida din nou pentru funcţie în 2027. Ceferin a fost ales pentru prima dată în 2016, în locul lui Michel Platini, iar una dintre reformele pe care le-a pus în aplicare a fost o limită de trei mandate pentru toate numirile executive, scrie BBC.

Modificarea, pe care susținătorii săi o doresc deoarece Ceferin a preluat funcția la jumătatea mandatului de patru ani al lui Platini, ar însemna că orice numire înainte de 2017 nu ar fi luată în considerare în cadrul celor trei mandate permise.

Într-o declarație, Uefa a spus luni: „Comitetul juridic a propus o serie de modificări ale statutelor care clarifică unele dispoziții existente pentru a se asigura că niciuna nu se aplică retroactiv – în conformitate cu un principiu juridic de bază. Atât comitetul de guvernanță, cât și comitetul executiv au aprobat modificările, care vor fi analizate acum de congresul din februarie”.

Fostul director executiv al Manchester United, David Gill, membru al comitetului executiv al Uefa, conduce opoziția față de orice modificare.

Problema a fost ridicată la o reuniune a comitetului executiv de săptămâna trecută, când se pare că Gill a reacționat cu furie, susținând că planul este nedemocratic. Alte persoane prezente la reuniune și-au exprimat, de asemenea, opoziția, deși nu se știe dacă Ceferin, care se bucură de o susținere uriașă în Europa de Est, are suficientă susținere mai largă pentru a-și impune planul controversat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Iliescu l-a inspirat.