G4Media.ro

Președintele Rusiei avertizează în privința unui aflux în Afganistan de jihadişti veniţi…

Președintele Rusiei avertizează în privința unui aflux în Afganistan de jihadişti veniţi din Siria şi Irak

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri în privința unui aflux în Afganistan de jihadişti veniţi din Siria şi Irak, exprimându-şi preocuparea în legătură cu o destabilizare a unor ţări aliate Moscovei în Asia Centrală, relatează Agerpres, conform AFP.

”Mai multe grupuri teroriste sunt active în această ţară. Şi luptători cu experienţă veniţi din Irak şi Siria merg activ acolo”, a declarat preşedintele Putin.

Gruparea Stat Islamic-Khorasan (SI-K), cel mai radical grup armat islamist din Afganistan, a comis o serie de atentate într-o campanie de destabilizare a noului regim taliban.

”Este posibil ca teroriştii să încerce să destabilizeze ţările vecine (…) până când vor întreprinde o expansiune directă” în aceste naţiuni, a adăugat preşedintele rus într-o videoconferinţă cu şefii serviciilor de securitate din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care reuneşte naţiuni din fosta URSS.

În consecinţă, ”este important să monitorizăm în permanenţă situaţia de la frontierele afgane”, a continuat el.

Aceste declaraţii reflectă îngrijorarea Rusiei cu privire la incertitudinea în care Afganistanul s-a afundat de când talibanii au revenit la putere, după retragerea trupelor americane.

Mişcarea islamistă a capturat capitala afgană Kabul în august, după o ofensivă fulgerătoare care a dus la prăbuşirea guvernului susţinut de ţările occidentale.

La 20 de ani după ce au fost înlăturaţi de la putere de către Statele Unite, talibanii au revenit spectaculos, lansând o serie de provocări – în special de securitate – pentru ţările vecine şi nu numai.

În consecinţă, Rusia a efectuat manevre militare comune în timpul verii în Tadjikistan şi Uzbekistan, două ţări care se învecinează cu Afganistanul.

În cursul videoconferinţei cu Vladimir Putin, şeful securităţii naţionale din Tadjikistan, Saimumin Yatimov, a semnalat o ”intensificare” a traficului de droguri, arme şi muniţie la frontiera afgană.

Rusia consideră mişcarea talibană ca fiind teroristă, dar are dialog cu aceasta de ani de zile. Kremlinul a adoptat o atitudine conciliantă de la preluarea puterii de către talibani şi a indicat că îi va invita la o conferinţă internaţională privind Afganistanul programată să aibă loc la Moscova, pe 20 octombrie.

sursa : captura

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. S-a dat Putin pe brazda … Ii dau o idee: In loc s-o joace cu fakenews la nivel global, mai bine sa-i dea cu adevaruri bine ascunse, ca tare multe mai sunt. Asa se face treaba.

    Oricum, cine credeti c-a dat pe tava Pandora Papers ? E un inceput …

  2. P.S. : Ganditi-va ca la averea celor 1%(Top 78 milioane), $140 trilioane, nu se iau in calcul ‘Derivatele’, valoarea lor fiind inestimabila, pt. ca-s numere cat se poate de ascunse.

  3. (adevarata magnitudine a Coruptiei): Sunt impuse niste jocuri oficializate cu laureati ai unei stiint* non-stiintifice numite *conomie(pt. ca actiunile omului nu pot fi cuantificate fara manipular* perpetua) iar acestea, fiind niste jonglerii matematice incomprehensibile pt. 99%, le sunt impuse celor 99%, ca vor, ca nu vor.

    Asta mi se pare nucleul dur al Coruptiei . E deja meta-ideologie, transcende tot prin stufosenia ei. (la noi oamenii nu stiu ce-i aia o fractie…)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.