G4Media.ro

Președintele Poloniei s-a conformat de urgență deciziei Curții Europene de Justiție: A…

Președintele Poloniei s-a conformat de urgență deciziei Curții Europene de Justiție: A promulgat legea de repunere în funcție a judecătorilor Instanței Supreme obligați să iasă la pensie

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat luni seară legea prin care a fost anulată scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme de la Varșovia de la 70 la 65 de ani, măsură care a dus în luna iulie la retragerea forțată a mai multor judecători, inclusiv a președintelui Curții.

Decizia șefului statului polonez a venit după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, tranşând o dispută în acest sens între Varşovia şi Bruxelles.

Reforma Curții Supreme prin reducerea vârstei de pensionare – o epurare mascată a judecătorilor – a fost motivul pentru care Comisia Europeană a declanșat Articolul 7, numit ”opțiunea nucleară”.

Legea adoptată de majoritatea guvernamentală din Polonia, controlată de omul forte Jarosław Kaczyński, a dus la proteste masive din partea unei părți a societății civile, a UE și a Opoziției.

Epurarea mascată a judecătorilor incomozi din Curtea Supremă printr-o lege care modifică vârsta de pensionare este una dintre măsurile pentru care Comisia Europeană a demarat procedura de sancționare a Poloniei prin activarea articolului 7 din Tratatul UE, cel care prevede suspendarea dreptului de vot, adică participarea la deciziile UE (detalii aici).

Decizia anunţată luni este finală după ce în octombrie CJUE a solicitat Varşoviei suspendarea acestor prevederi, ca măsură provizorie, la cererea Comisiei Europene.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este „incompatibilă cu dreptul Uniunii”.

Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Comisia a cerut „o procedură accelerată” în scopul de a avea o „decizie definitivă în cel mai scurt termen” în acest caz. Comisia a solicitat de asemenea instanţei europene „măsuri provizorii” pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns favorabil la 19 octombrie.

După decizia interimară din octombrie, partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS) a acceptat să renunţe la scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor.

După instalarea sa la putere, în 2015, PIS, naţionalist şi eurosceptic, a promovat măsuri despre care militanţii pentru drepturi şi oficialii UE au afirmat că pun în pericol statul de drept şi întăresc controlul guvernului asupra justiţiei, aminteşte Reuters.

PiS a argumentat iniţial că aceste modificări erau necesare pentru a creşte eficienţa tribunalelor şi a elimina „rămăşiţele comunismului” din ţară, dar, pe măsura apropierii alegerilor din 2019, a părut să-şi revizuiască poziţia în anumite aspecte

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. ce isteti mai sunt si politicienii polonezi, aproape ca cei din Romania, ambii vor in NATO si UE, vor regim liberalizat de vize, vor fonduri europene dar cu legi medievale, cu coruptia in capul mesei si biserica pe deaspura

  2. Probabil presedintele Poloniei a terminat de mancat portia de cacat si cand a vrut desertul n a mai fost. Ca sa primeasca si el desert a promis ca nu va mai manca atat de mult cacat incat sa poata prinde si el la masa desert.