G4Media.ro

Președintele polonez spune că disputa cu Ucraina privind cerealele nu va afecta…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Președintele polonez spune că disputa cu Ucraina privind cerealele nu va afecta semnificativ relațiile celor două țări

O dispută între Polonia și Ucraina privind importurile de cereale nu va afecta în mod semnificativ bunele relații bilaterale, a declarat vineri președintele polonez, care a încercat să reducă tensiunile legate de această problemă, scrie Reuters.

Polonia a decis săptămâna trecută să extindă interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene, zdruncinând relația Kievului cu un vecin care a fost considerat unul dintre cei mai fideli aliați ai săi de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

„Nu am nicio îndoială că disputa privind aprovizionarea cu cereale din Ucraina pe piața poloneză este un fragment absolut al întregii relații polono-ucrainene”, a declarat președintele Andrzej Duda la o conferință de afaceri.

„Nu cred că poate avea un impact semnificativ asupra lor, așa că trebuie să rezolvăm această chestiune între noi.”

Între timp, într-un articol pentru Politico, ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a declarat că Polonia dorește să vadă „un stat ucrainean puternic care să iasă din acest război cu o economie vibrantă” și că Varșovia „va continua să susțină eforturile Ucrainei de a adera la NATO și la UE”.

„Nu există absolut nicio contradicție aici”. a scris Rau. „Sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei și protejarea cetățenilor noștri și protejarea lor împotriva concurenței economice neloiale – ambele servesc simultan interesele Poloniei.”

Slovacia, Polonia și Ungaria au impus restricții naționale asupra importurilor de cereale ucrainene după ce executivul UE a decis să nu prelungească interdicția asupra importurilor în aceste țări și în Bulgaria și România, țări membre ale Uniunii Europene.

Aceste țări au susținut că produsele agricole ucrainene ieftine – destinate în principal tranzitului mai departe în vest și în porturi – sunt vândute la nivel local, ceea ce dăunează propriilor fermieri. UE, care a impus interdicția în luna mai, a lăsat-o să expire vineri, după ce Ucraina a promis că va înăspri controalele.

Vineri, la un miting de campanie electorală, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Varșovia va lua din nou problema în propriile mâini dacă va considera că este necesar.

„Dacă există o destabilizare a altor piețe… și Comisia Europeană nu acționează, vom lua din nou măsuri unilaterale din partea noastră”, a declarat el. „În apărarea fermierului polonez nu voi ezita niciodată să iau o astfel de decizie.”

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, și-a înfuriat vecinii atunci când a declarat în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York că Kievul face eforturi pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale, dar că „teatrul politic” din jurul importurilor de cereale nu face decât să ajute Moscova.

Vorbind cu jurnaliștii din New York, Rau a declarat că a fost „profund afectat” de cuvintele lui Zelenskiy și că, deși Polonia nu și-a schimbat politica față de Ucraina, a avut loc o „schimbare radicală în percepția opiniei publice poloneze” cu privire la relațiile dintre cele două țări.

Întrebat de agenția de știri de stat PAP ce ar fi nevoie pentru a îmbunătăți această percepție, Rau a spus că repararea atmosferei ar necesita un efort diplomatic „titanic”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Va afecta 1. Restul de 9 merg in capul piticului cu tocuri și posta atomică.