G4Media.ro

Preşedintele polonez Andrzej Duda numeşte 27 de judecători la Curtea Supremă în…

Facebook

Preşedintele polonez Andrzej Duda numeşte 27 de judecători la Curtea Supremă în pofida unei hotărâri judecătoreşti care a stabilit că procedura ar trebui suspendată

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a numit miercuri 27 de noi judecători ai Curţii Supreme, făcând astfel încă un pas în reforma controversată a acestei instituţii, una dintre cauzele tensiunilor cu Comisia Europeană, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Duda a numit 19 judecători la Camera de control extraordinar şi afaceri publice, şapte judecători la Camera civilă şi unul la Camera penală.

Şeful statului polonez a procedat la aceste numiri în contextul în care Tribunalul Administrativ Superior (NSA) a considerat că această procedură ar trebui să fie suspendată, în aşteptarea unei decizii asupra apelului candidaţilor care nu au primit avizul Consiliului Superior al Magistraturii (KRS, favorabil conservatorilor aflaţi la putere la Varşovia).

Numirile au fost criticate de preşedintele Asociaţiei judecătorilor ‘Iustitia’, Krystian Markiewicz, care i-a reproşat preşedintelui ţării că ‘nu respectă separaţia puterilor’ în stat.

Totuşi, juristul Pawel Mucha, colaborator apropiat al şefului statului polonez, a explicat că Duda nu a lansat ‘procedura angajată la NSA şi, în consecinţă, el este liber să-şi utilizeze prerogativele constituţionale de numire a judecătorilor Curţii Supreme, urmărind interesul public’.

Polonia a respins constant criticile Comisiei Europene în legătură cu controversata reformă a Curţii Supreme. Executivul UE a estimat că reforma în cauză ‘aduce atingere principiului independenţei justiţiei, inclusiv inamovibilităţii judecătorilor’, permiţând pensionarea unei treimi dintre judecătorii Curţii, care au împlinit deja 65 de ani. Cinci magistraţi vizaţi au primit autorizaţia din partea preşedintelui polonez Andrzej Duda de a continua să lucreze.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit art.19 al Tratatului privind UE în legătură cu art.47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Cum răspunsul primit nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a UE, o acţiune similară fiind iniţiată de executivul comunitar împotriva Poloniei în decembrie 2017 după o reformă a jurisdicţiilor poloneze de drept comun.

Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. rahatul polonez incepe sa puta urat. inca putin si mirosul va fi pestilential.

  2. In sfarsit inca un articol care exemplifica ipocrizia / dubla masura a UE / g4.

    Pe polonezi UE ii critica pentru faptul ca reforma justitiei PUNE puterea in mana presedintelui, in timp ce pe noi, ROMANII, aka PSD – ALDE, ne critica pentru faptul ca reforma justitiei IA puterea din mana presedintelui.

    „Curat – murdar, coane Fanica.”

  3. Mai mult decat atat: G4 nu spune (si de fapt nimeni din presa de stanga) ca toata aceasta poveste este de fapt un proces de decomunizare. Oameni ca Iosif Iwulski, judecator in curtea suprema, a fost judecator tanar in tribunalele militare rusesti inainte de 89 (ce condamnau dizidentii) iar acum se lafaie la curtea suprema. Si mai sunt. Pentru asta sunt limitele de varsta. Altfel nu puteau sa-i dea afara. Dar ce sa te astepti de la jurnalisti de carton. Probabil informatia asta de mai sus o aud prima oara. Si daca da, sa dea un telefon urgent in Polonia sa afle.

  4. @George, nu te ambala asa ! Oricine poate face si cred ca a si facut, operatia simpla de scadere a treizeci de ani de democratie dintr-o viata de om si-i da, in cazul judecatorilor de la Curtea Suprema din Polonia, cel putin 30 de ani traiti in comunism cu educatie, formare si profesie intamplate in acel regim !
    Democratia noastra originala a avut o alta metoda decat cea poloneza, de a curata cat de cat Inalta Curte de relicvele trecutului : pensii extrem de mari + posibilitatea de a le cumula cu alte venituri (de exemplu din avocatura) + uneori actiunea benefica a DNA.

    PS. Cu toate acestea mai avem si noi cateva exemplare (una, doua la sectiile penale si alte cateva la sectiile civile ale ICCJ).

    • Nu cred ca G4M a facut calculul pt ca in articol o dau cu sentimentul „anti-european” al polonezilor. Sincer, citeste-l inca o data.