G4Media.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pentru 2020

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale pentru 2020, acte normative adoptate de Guvernul Orban, în premieră, prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului.

Premierul Ludovic Orban a anunțat pe 23 decembrie în plenul Parlamentul, în cadrul procedurii de angajare a răspunderii guvernului pe bugetul pe anul viitor, că acesta a fost construit pe o creștere economică de 4,1%, o rată a inflației de 3,1% și un curs mediu de 4,75 lei pentru un euro. El a avertizat că finanțarea europeană se va reduce drastic și a subliniat că bugetele Educației și Sănătății cresc.

Ulterior angajării răspunderii pe legea bugetului, președinții Parlamentului, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu, au atacat la Curtea Constituțională procedura de adoptare a actului normativ, reclamând un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.

Ciolacu a precizat că este fără precedent în Europa ca un buget să fie adoptat fără dezbatere parlamentară, menționând că de la Ceaușescu nu și-a permis nimeni în România așa ceva.

„Bugetul de stat, deoarece a fost asumare a răspunderii de către Guvernul României şi de către Orban, va fi atacat astăzi de către mine şi de către preşedintele Senatului ca şi conflict constituţional, la CCR (…). Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament. De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani. Chiar dacă nu vom reuşi să stopăm acest buget, cu certitudine, dacă decizia ne va fi favorabilă, vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra în istorie ca primul prim ministru care şi-a permis acest lucru, nu numai din România, ci din Europa democratică”, a spus Ciolacu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Dar cand faceau bugetul Dragnea si Tariceanu cu ceilalti in birou ce fel de conflict era?

    • Și fără prim-ministru! Și o proastă să fi fost prim-ministru, și tot trebuia să fie invitată la elaborarea bugetului, lîngă titanii economiei, Teodorovici și Vâlcov!

  2. Dar de alocațiile dublate că se aude?

    • Ele se măresc in luna următoare după aprobarea bugetului de stat! Așa e când nu citești și ești doar un inadaptat social!!