G4Media.ro

Preşedintele iranian promite o anchetă după decesul lui Mahsa Amini, în vârstă…

sursa foto: Președinția Iranului

Preşedintele iranian promite o anchetă după decesul lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani / Cel puțin 17 persoane și-au pierdut viața în urma unor manifestații începute după decesul tinerei / Fusese arestată pentru că „purta haine necorespunzătoare”

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a afirmat joi că decesul unei tinere, care a provocat manifestaţii în Iran, va face obiectul unei „anchete”, dar a denunţat ipocrizia puterilor occidentale, transmite Agerpres, care citează AFP.

„Fiţi liniştiţi, cu siguranţă va fi deschisă o anchetă”, le-a declarat el jurnaliştilor în marja Adunării Generale a ONU la New York, adăugând că raportul medicului legist nu a menţionat niciun abuz din partea poliţiei, ceea ce manifestanţii contestă. „Dar nu vreau să trag concluzii prea repede”, a spus el.

„Dacă una dintre părţi a comis greşeli, cu siguranţă asta trebuie să facă obiectul unei anchete”, a dat asigurări preşedintele iranian, făcând cunoscut că „a contactat familia fetei decedate” căreia i-a promis că „va ancheta incidentul cu asiduitate”.

Mai multe manifestaţii, în cursul cărora cel puţin 17 persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit bilanţului postului public de televiziune, au izbucnit în Iran de când autorităţile au anunţat, la 16 septembrie, decesul lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

Ea fusese arestată pentru că „purta haine necorespunzătoare”, de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

Moartea sa a suscitat condamnări internaţionale. La rândul lor, Statele Unite au anunţat joi sancţiuni economice împotriva poliţiei de moravuri din Iran şi a mai multor oficiali din domeniul securităţii, pentru „violenţă împotriva manifestanţilor” şi pentru moartea tinerei Mahsa Amini.

„De ce să nu cereţi acelaşi lucru pentru cei şi cele care îşi pierd viaţa în mâinile forţelor de ordine în întregul Occident – Europa, America de Nord, Statele Unite?”, a întrebat din nou preşedintele iranian, denunţând ipocrizia Occidentului.

Miercuri, în discursul său în faţa Adunării Generale a ONU, Ebrahim Raisi acuzase deja Occidentul de aplicarea unor standarde diferite privind drepturile femeilor, reaminteşte AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Îmi vine sa vărs când citesc de spune trogloditul asta.
    Il crede cineva ca intr-un stat islamic-dictatorial ca Iranul se va face vreodată o ancheta corecta?