G4Media.ro

VIDEO Iohannis: Negociem să primim un alt sistem Patriot în schimbul celui…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

VIDEO Iohannis: Negociem să primim un alt sistem Patriot în schimbul celui donat Ucrainei / Soarta NATO e mai importantă decât soarta mea politică

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferință de presă din Washington, că România negociază cu SUA și NATO pentru a primi un alt sistem Patriot în locul celui donat Ucrainei. G4Media a transmis LIVE video și text declarațiile președintelui.

„Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot – pentru că putem şi pentru că considerăm că aşa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacităţile să exporte securitate în întreaga regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii 10 ani. Pretenţia noastră e, ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim recompensaţi rezonabil”, a declarat președintele Iohannis.

„În CSAT am discutat acum câteva zile in extenso această chestiune şi am dat un mandat ministrului apărării şi se negociază, iar dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede care să compenseze donarea acestui sistem Patriot.”

Klaus Iohannis participă la ultimul summit NATO în calitate de președinte al României. Participarea vine și după ce și-a retras candidatura pentru funcția de secretar general al Alianței, în contextul în care toate celelalte state membre își exprimaseră susținerea pentru Mark Rutte.

„Am decis că soarta NATO e mai importantă decât soarta mea politică”, a afirmat președintele Iohannis.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Rusia rămâne cel mai mare risc pentru securitatea Europeană, dar și pentru securitatea euro-atlantică. În fața atacurilor hibride ale Kremlinului, statele NATO trebuie să fie pregătite.

Unitatea și solidaritatea reprezintă clar avantajul nostru strategic și s-a văzut în anii de când a început agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Summitul va marca progrese semnificative pentru descurajarea mai ales pe flancul estic.

Pentru noi e important ca regiunea Mării Negre să fie considerată de importantă strategică. O abordare mai structurată înseamnă un pachet de  măsuri concrete, inclusiv creșterea prezenței aliate.

Noi am facilitat un coridor în Marea Neagră pentru tranzitul cerealelor ucrainene și am investit în infrastructură. România e unul dintre cei mai activi susținători ai viabilității economice a Ucrainei.

Aliații adoptă măsuri de întărire a apărării antiaeriene pe flancul estic. Asta sigur ne privește pe noi și ne amintim de situații în care drone au căzut pe teritoriul național.

Urmărim să ne asigurăm că planurile de apărare ale Alianței pe flancul estic pot fi realizate întocmai.

Am accentuat importanța mobilității militare și aici, la Washington, România se va alătura unui coridor de mobilitate militară alături de Bulgaria și Grecia.

Vrem să găzduim unități de comandă.

Vom definitiva realizarea unui comandament special realizat cu Bulgaria.

România susține ca perspectiva nord-atlantică pentru Ucraina să fie afirmată.

Vom agrea un sprijin sporit pentru alți parteneri vulnerabili afectați de război. Pentru noi importanța cea mai mare o acordăm R Moldova. În declarația finală, R Moldova e reflectată adecvat. Trebuie sprijinită să contracareze atacurile hibride ale Rusiei.

Acest summit va fi mai mult decât unul aniversar pentru că ne aflăm într-un moment care solicită o unitate mai puternică.

Răspunsuri la întrebări:

Q: Ce ne putem aștepta concret pentru întărirea conceptului de apărare avansată pe flancul estic?

A: Noi facem aceste lucruri: donăm Patriot, ajutăm Ucraina, Moldova pentru că putem. Și cred că toată lumea înțelege această afirmație foarte bine.

România s-a transformat dintr-un stat care se ruga de toată lumea să o sprijine într-un stat care poate să exporte securitate.

România a devenit mai sigură, mai puternică și mai implicată în ultimii 10 ani.

Pretenția noastră e ca atunci când donăm sisteme gen Patriot să fim recompensați adecvat. Acest lucru se negociază în aceste zile cu partenerul american, cu NATO. Când se finalizează, lucrurile vor fi făcute publice.

Q: Cum vă implicați după finalizarea mandatului?

A: Asta va arăta viitorul.

Q: Negocierile presupun un alt sistem Patriot pentru România sau e vorba despre alte echipamente?

A: În CSAT am discutat in extenso această chestiune și am dat un mandat MApN. Se negociază și dorința noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, nu mâine, dar într-un viitor apropiat. Dar cred că vom reuși să obținem și sisteme care vor fi livrate mai repede legate de apărarea spațiului aerian.

Q: Cum a fost momentul anunțului candidaturii la șefia NATO?

A: Au fost discuții interesante, foarte bune, informale, toate discuțiile au fost unul la unul și în final am decis că soarta NATO e mai importantă decât soarta mea politică. Și înainte de finalizarea lucrurilor am decis să mă retrag.

Cred că e bine câteodată să vedem imaginea mai mare și să acționăm în consecință.

Q: Ce solicitări concrete vom avea la negocieri?

A: Obiectivul nostru e de a fi un stat cu apărare proprie puternică, cu armată puternică. Dorim consolidarea flancului estic, unitate și solidaritate între aliați. Aceste lucruri le solicităm dar și participăm la ele. Nu cerem fără să dăm, dar în ultima vreme cred că mai mult dăm, pentru că putem.

Q: V-ați întâlnit recent cu Joe Biden. Situația delicată din politica internă americană ar putea avea impact asupra relațiilor trans-atlantice și NATO?

A: Nu aș comenta cursa pentru președinția americană și nici pe candidați. Americanii își vor alege un președinte care îi va reprezenta. Nu cred că se va schimba relația trans-atlantică sau vreo influență negativă asupra NATO. Sunt speculații care nu au un fundament real.

Q: Cum vedeți problema urșilor care au ajuns un pericol pentru România? Guvernul e depășit de această problemă?

A: Cred că s-a ajuns prea departe. Sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul. SÂmbătă am fost eu pe un traseu în Bucegi și apoi să aflu că foarte aproape de locul unde m-am aflat s-a întâmplat ac nenorocire. Îmi place foarte rău pentru victimă, pentru familia ei.

Problema cu urșii nu e deloc nouă și clasa politică a reacționat de fiecare dată punctual. E o mare emoție, se convoacă o ședință de guvern, se discută în Parlament și apoi trecem mai departe.

Dacă vrm să avem un turism sănătos, nu putea să lăsăm ca oamenii să fie omorîți de animale, cum animalele nu trebuie omorâte pentru distracție. Trebuie găsită calea de mijloc.

Avem prea mulți urși, incidente când oameni sunt răniți sau uciși și nu se poate continua așa.

Nu sunt vânător, nici specialist, dar trebuie venit cu o lege care să respecte toate normele europene, dar și viața oamenilor.

Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor.

Q: Despre reglementările privind suspendarea permiselor la drugtest.

A: Ceva trebuie făcut și aici. Există probleme cu drogurile până și în școli.

Trebuie luate măsuri, dar aceste măsuri trebuie să fie corecte. De aceea, ordonanța trebuie dată când Guvernul are toate lucrurile pregătite, nu dăm ordonanța și apoi fugim după medici.

Și aici trebuie puși caii înaintea carului.

Q: Cum va avantaja calendarul alegerilor?

A: Cred că va funcționa. E puțin neobișnuit să avem 3 săptămâni la rând alegeri. Va fi avantajat omul de rând pentru că are șansa să pună ștapila pe cine dorește.

Cred că va exista înțelepciunea pentru ca coaliția să continue.

Q: CE avertizează că vom avea un deficit bugetar de 7%.

A: Nu ne așteaptă nicio criză economică, nu ne așteaptă creșteri fantastice de taxe. Dar nici nu cred că putem să ne așteptăm la austeritate guvernamentală în an electoral. Sigur, deficitul va fi considerabil mai mare decât 3%, care este considerat optim, dar nu mă aștept să apară o situație extraordinară, să avem criză, să creștem taxele și alte lucruri.

Guvernul de după alegeri va trebui să ia măsuri pentru a crește colectarea și a găsi soluții la problemele de dezvoltare.

Guvernele românești nu au reușit să crească colectarea la un nivel rezonabil, ceea ce înseamnă că evaziunea este la cote mari, iar digitalizarea ANAF trebuie făcută pentru a crește colectarea.

De ce să lăsăm evazioniștii să se îmbogățească și Guvernul să fugă după bani?

Nu sunt absolut de acord cu aceste scenarii promovate intens de un anumit partid și de unii din Comisia Europeană. Să tratăm chestiunile cu calmul cuvenit.

Șeful statului participă la summitul NATO la care se discută sprijinul militar pentru Ucraina.

România face parte din grupul statelor care au decis să doneze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele SUA, Joe Biden, iar celelalte țări care fac parte din grup sunt SUA, Olanda, Germania și Italia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Vânătorul de eurojoburi de top își va prezenta trofeul?

 2. Dupa ceașcă nu a mai fost un presedinte asa de iubit. Pana si cei care l-am votat ii dorim un frigider plin, cu de toate.

 3. Cu discursul de 2 lei și 15 bani pe care îl are,sigur le strică ziua .

 4. Presupun ca doar jurnalistii si doamna Carmen vor urmari aceasta conferinta. Ne-a obisnuit sa nu zica absolut nimic interesant

 5. „M-am si candidat, m-am si pierdut…”

 6. Cat patetism! Cata trufie! …”Am decis ca soarta NATO e mai importanta decst cariera mea politica.”
  Adica cum?… cine a decis?… adica era vreun dubiu? se gandea cineva ca soarta NATO si cariera lui Iohannis sunt comparabile?
  Vrea sa ne faca sa credem ca daca nu si-ar fi „sacrificat” cariera, atunci soarta NATO ar fi fost pecetluita?
  Dumnezeule mare, cum de-am votat un asemenea personaj?

 7. Klaus Iohannis: Dormitor roman – a dormit intre 2014 – 2024
  (luata de pe net 😁)

 8. Pare incredibil dar… s-ar putea sa privim altfel mandatele lui Iohannis daca in aceeasi functie ajunge Ciolacu spre exemplu – omul transpira prostie in fiecare cuvantare. La fel, daca ajunge Ciuca, un militar care se crede politician dar care nu poate lega doua idei coerent. Geoana… un pierzator dubios care se lauda ca el e la NATO pe „persoana fizica”, Lasconi … mahalagioaica de TV … e greu de ales anul asta!

 9. „Am decis că soarta NATO e mai importantă decât soarta mea politică” Serios ? Un lider veritabil, un conducator, nu-si poate niciodata aceasta intrebare …. Ea nu exista . Va mai si luat peste trei luni sa va raspundeti, in fata oglinzii ….. Doamne fereste ! ”Discurs”plin de hartoape unui esuat ..

 10. Domnule Iohanis,atuni combateti si dezinformarile si propaganda rusofila de la televiziunile infractorilor si mediul online!!!

 11. Iohabita si-a dat singur cu tesla in bilute . ”Am decis ca soarta NATO e mai importanta decst cariera mea politica.” Sa intelegem ca daca continua era vai mama ei soarta NATO.

 12. Dl Iohannis ori era în vacanță când SUA a luat decizia să pună livrarea de sisteme antiaeriene și muniție Ucrainei ca prioritate principală sau nu înțelege situația actuală sau dă dovadă de cinismului cu care și-a administrat cele două mandate!