G4Media.ro

VIDEO Președintele Iohannis, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu: Acționăm pentru…

sursa foto: Facebook/ MApN

VIDEO Președintele Iohannis, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu: Acționăm pentru operaționalizarea cât mai rapidă a celor patru noi Grupuri de Luptă, dintre care unul va fi în România

 

NATO acționează pentru operaționalizarea cât mai rapidă a celor patru noi Grupuri de Luptă, dintre care unul va fi în România, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, care a vizitat Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, împreună cu premierul belgian Alexander De Croo.

Aceste patru noi Grupuri de Luptă vor contribui, alături de celelalte structuri aliate, „la întărirea securității pe întregul Flanc Estic, în mod coerent și unitar, fiind un prim pas spre echilibrarea prezenței aliate pe Flanc”, a continuat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că, așa cum s-a decis la recentul Summit de la Bruxelles, se va accelera transformarea Alianței pentru a consolida postura de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră.

Oficialul belgian a fost primit, în cursul dimineţii, la Palatul Victoria, de omologul român, cei doi având programat şi un mic dejun de lucru.

Marţi, Alexander De Croo s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis.

În cadrul întrevederii, şeful statului i-a mulţumit premierului Alexander De Croo pentru prezenţa la Constanţa a contingentului belgian desfăşurat în cadrul Forţei de Răspuns a NATO, alături de alte forţe aliate.

„Această contribuţie este parte a măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare şi apărare şi a securităţii Flancului Estic al Alianţei”, a reamintit Iohannis.

Discursul lui Klaus Iohannis, mai jos (sursa – Administrația Prezidențială):

„Prin eforturi comune, contribuim la securitatea spațiului aliat, asigurăm pacea și liniștea cetățenilor noștri. Faptul că ne aflăm împreună în această bază militară reprezintă o dovadă în plus a unității, coeziunii și solidarității care există la nivelul NATO.

Încă din anul 2014, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare. Am fost conștienți că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri și amenințări și de conduita tot mai agresivă a Federației Ruse în plan regional. Astfel, a apărut postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic.

De aceea, pentru sprijinirea Ucrainei, greu încercată de această agresiune, NATO și Uniunea Europeană au luat măsuri concrete și consistente. România a acționat, la rândul său, rapid și eficient, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul societății civile.

Am trimis ajutoare umanitare Ucrainei și am primit pe teritoriul nostru toți refugiații care s-au îndreptat către noi, oferindu-le sprijin, cazare și asistență medicală. În plus, am pus în funcțiune pe teritoriul țării noastre un hub logistic care asigură colectarea și transportul donațiilor umanitare internaționale către Ucraina.

Dincolo de aspectele umanitare, este evident că mediul de securitate internațional a suferit modificări radicale. În consecință, a trebuit să luăm măsuri corespunzătoare de răspuns, strict defensive, menite însă să nu ducă la escaladare.

Astfel, NATO a sporit măsurile de pregătire a forțelor militare aliate și de consolidare a posturii aliate pe Flancul Estic.

Dragi militari – români și cei din alte state membre NATO, vă aflați aici umăr lângă umăr și sunteți astăzi expresia concretă a hotărârii noastre de a întări în continuare descurajarea și apărarea aliate în regiunea Mării Negre.

Mulțumesc, domnule Prim-ministru De Croo, pentru contribuția militarilor belgieni aflați pe teritoriul României!

Vom continua eforturile noastre pentru a asigura răspunsul prompt, hotărât și robust al Alianței Nord-Atlantice la orice provocare sau amenințare posibilă. După cum am decis la recentul Summit de la Bruxelles, vom accelera transformarea Alianței pentru a consolida postura de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră.

Acționăm pentru operaționalizarea cât mai rapidă a celor patru noi Grupuri de Luptă, dintre care unul va fi în România. Acesta va contribui, alături de celelalte structuri aliate, la întărirea securității pe întregul Flanc Estic, în mod coerent și unitar, fiind un prim pas spre echilibrarea prezenței aliate pe Flanc.

Dragi militari aliați,

Prezența dumneavoastră în România are, dincolo de componenta de securitate, și o dimensiune simbolică.

Împreună cu colegii voștri, militarii români, protejați și apărați valorile euroatlantice care definesc în mod esențial societățile noastre: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărui popor de a-și decide propria soartă.

Numai împreună putem asigura securitatea și bunăstarea cetățenilor noștri. Vă doresc succes în activitățile de pregătire pe care le veți întreprinde, precum și în misiunile în care veți fi angajați!”

 

sursa foto: Facebook/ MApN

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Vizitează ca doar de aia i se spune întâiul turist al țării. După ce a predat la cheie justitia gastii savonea corbu netejoru iordache dorneanu acum poate sa viziteze in liniste.

 2. Romania a ‘donat’ vehicule militare Ucrainei.

  DOVADA:
  https://twitter.com/Caucasuswar/status/1513976497543028748

  CIUCA si Jonannis implica Romania direct in razboi, fara acordul Parlamentului si prin incalcarea Constitutiei

 3. o baza americana a devenit cel mai mare obiectiv turistic, sa propunem si inffintarea unui teren de golf, poate va fi mai usor pentru ficus

  oare pe cand PRESEDINTELE TRADATOR va duce oficialitatile la o baza 100% romaneasca, cu mandrie?

 4. Robo mai stie ceva in afara de bla, bla?! Cred ca dimineata se trezește si se uita in oglinda si isi spune ce important este el si ce tare este el, ceva in genul “Taxi Driver”. Chiar nimic nu vrea sa lase dupa el, ceva care sa faca diferența pentru tara asta…

 5. Ce ma distreaza usericii astia.
  V-a dat Iohannis mu mu?
  Stati si rumegati acum.
  Guvernare nu mai pupati mult timp.
  Cam asts se intampla cand esti infantil.