G4Media.ro

Președintele Iohannis, întrebat dacă susține inițiativa premierului Ciolacu de a da în…

Foto: BEN BORG CARDONA / AFP

Președintele Iohannis, întrebat dacă susține inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen: „Această abordare trebuie foarte bine analizată”

Întrebat dacă susține inițiativa premierului Marcel Ciolacu de a da în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene Austria în cazul în care își menține veto-ul pe Schengen, președintele Klaus Iohannis a declarat că „această abordare trebuie foarte bine analizată”.

Președintele Iohannis a făcut declarația la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU.

„Această abordare trebuie foarte bine analizată și dacă este posibilă o soluționare pe această cale, atunci cu siguranță vom ști care este această posibilitate”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că că va cere despăgubiri Austriei pentru că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”.

Poziția premierului Marcel Ciolacu e în dezacord total cu anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis în decembrie 2022.

Atunci, șeful statului a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată: ”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.

Premierul Ciolacu a făcut referire în interviul din Der Standard și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic, dând de înțeles că România nu e de acord.

”Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze  apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu inteleg. Il mai crede cineva pe Ciolacul? Omul e paralel cu orice subiect,agramat, prost si un om al sistemului „prost”-decembrist.
    Evident ca nu o facă nimic,singurul lui talent fiind datul din gura fara creier.

  2. Ce mai e de analizat. Acum e de făcut. De la dulap nu am așteptări. Normal că trebuie cerute despăgubiri. Vedeți că e un proces pe rol deci nu o luăm de la 0. Politica aceasta cu capul plecat o va trimite pe Șoșoaca în parlamentul european.

  3. Este evident ca piața comuna nu funcționează. Produsele care traversează frontierele Schengen sunt mai puțin competitive din cauza costurilor suplimentare determinate de timpii de așteptare .

    Este firesc să cerem despăgubiri, dar mă îndoiesc ca le vom primi.