G4Media.ro

Președintele Iohannis, în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, începând de sâmbătă

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Președintele Iohannis, în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, începând de sâmbătă

Președintele Klaus Iohannis va efectua, în perioada 18-21 martie 2023, o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, la invitația președintelui Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, anunță Administrația prezidențială, vineri, într-un comunicat de presă.

Conform programului oficial publicat de Administrația prezidențială, Klaus Iohannis va vizita sâmbătă Memorialul Martirilor Wahat Al Karama din Abu Dhabi, iar duminică va vizita Masdar City.

Luni, Klaus Iohannis va fi primit de către șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite, la Palatul Prezidențial din Abu Dhabi, unde vor avea loc convorbiri oficiale și vor semnate o serie de documente bilaterale.

Marți, Klaus Iohannis se va afla în Dubai, unde va avea o întrevedere cu șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte și prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, conducătorul emiratului Dubai.

„Dezvoltarea relațiilor României cu statele regiunii Golfului reprezintă un obiectiv important al politicii externe a țării noastre, având în vedere tradiția solidă a relațiilor bilaterale, impactul evoluțiilor globale actuale asupra intereselor strategice ale ambelor părți, dar și o serie de obiective pragmatice privind dezvoltarea în comun a unor proiecte sectoriale cu state din această regiune. Prioritatea acordată de România acestor relații se înscrie, de asemenea, în noile direcții de acțiune globală a Uniunii Europene, care prevăd dezvoltarea unui parteneriat strategic UE – zona Golfului. Aceste direcții de acțiune au fost amplu reflectate prin adoptarea unei Comunicări comune a UE, la 18 mai 2022, destinate acestei noi abordări strategice, document la elaborarea căruia România și-a adus propria contribuție activă.

În acest context global, european și regional în evoluție, vizita oficială a Președintelui României în Emiratele Arabe Unite se înscrie în dinamica foarte bună a dialogului bilateral româno-emiratez la toate nivelurile, din ultima perioadă, și reflectă soliditatea și complexitatea relației bilaterale. Emiratele Arabe Unite continuă să reprezinte unul dintre cei mai importanți parteneri din regiune, fiind primul partener comercial al țării noastre din zona Golfului, România urmărind dezvoltarea unui parteneriat aprofundat în toate domeniile de interes comun”, se arată în comunicatul Administrației prezidențiale.

Obiectivele principale ale vizitei sunt: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de maxim interes pentru ambele părți; impulsionarea relațiilor economice dintre cele două state, aflate deja pe o tendință ascendentă semnificativă; atragerea de investiții în economia românească prin proiecte în domeniul infrastructurii, al energiei, combaterii schimbărilor climatice, în domeniul securității cibernetice și al securității alimentare; diversificarea contactelor sectoriale directe, în aceste domenii prioritare și în altele cu potențial emergent (educație, cercetare și inovare, cultură, contacte inter-umane etc.), astfel încât acestea să aprofundeze suplimentar dialogul politic și economic.

Întrevederile prilejuite de vizită vor fixa orientările concrete pentru intensificarea activității Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care va fi organizată în a doua parte a anului, la București. Acest format specific relațiilor România – Emiratele Arabe Unite se profilează în continuare ca fiind unul dintre principalele instrumente bilaterale de stimulare a cooperării economice și multisectoriale și reprezintă, totodată, o platformă utilă de dialog guvernamental și de afaceri, se arată în comunicat.

Cu prilejul vizitei oficiale în Emiratele Arabe Unite, președintele României va avea întrevederi cu președintele Emiratelor Arabe Unite, Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, și cu vicepreședintele și prim-ministrul EAU, conducătorul Emiratului Dubai, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Vizita oficială a Președintelui Klaus Iohannis în Emiratele Arabe Unite este prima vizită la nivel de președinte al României în această țară în ultimii 20 de ani.

Cu prilejul consultărilor oficiale, președintele Klaus Iohannis și președintele Mohamed bin Zayed Al-Nahyan vor evalua posibilitățile concrete de a dinamiza și consolida aspectele sectoriale ale cooperării bilaterale, în domenii de importanță majoră pentru cele două state, respectiv economic, comercial, energie, IT&C, securitate cibernetică, agricultură și securitate alimentară, educație, mediu, situații de urgență etc. Cooperarea pe linia combaterii schimbărilor climatice va fi un subiect aparte pe agenda discuțiilor, având în vedere prioritățile Președintelui României în acest domeniu și rolul Emiratelor Arabe Unite de gazdă a viitoarei Conferințe a Părților pe tema schimbărilor climatice (COP28), se arată în comunicat.

Cu prilejul vizitei vor fi semnate mai multe documente bilaterale de către miniștri români de resort și oficiali în domeniul energiei, domeniul securității cibernetice și al educației.

În cadrul discuțiilor, o atenție deosebită va fi acordată subiectelor de interes comun, precum evoluțiile din Orientul Mijlociu, în special cele cu impact direct asupra securității în vecinătatea UE și a NATO.

De asemenea, președintele României va prezenta evoluțiile legate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, de consecințele regionale și globale ale acestuia și va promova acordarea unui sprijin susținut pentru Ucraina și Republica Moldova.

Discuțiile vor aborda și alte teme de actualitate de pe agenda regională și internațională.

În cadrul vizitei, președintele României va efectua o vizită la Masdar City, proiect care urmărește generarea de soluții moderne privind securitatea energetică, schimbările climatice și dezvoltarea durabilă.

Proiectul Masdar conține spații de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor de mediu și de investiții pentru comercializarea și implementarea acestora și găzduiește, totodată, un oraș ecologic care îmbină aceste domenii, permițând testarea ideilor inovatoare, încheie Administrația prezidențială.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

 1. Ia uite-l și p-ăsta cu ce se ocupă!

 2. Acuț se termina mandatul si ravasitoarea nu mai fuse de mult in dubai…Trintimi-as paltonul !

 3. stai sa ghicesc, vor face ceva cu inalt patronaj, cu partneriat strategic …

  cu escala la sibiu , sa ia si niste branza din marginime?

  prin america de sub nu a ajuns FICUSU ROSU GRIVCO

 4. Avionul, avionul tot pe la Sibiu trece in drum spre încolo?!?

  DOAMNEEEEE de n-ar apuca asta să-și încheie mandatele, sa nu aibă privilegiile de fost președinte, m-aș simții eliberat pt cele 4 voturi pe care i le-am dat.

 5. Tot cu avionul ala care in loc de scaune inghesuite are fotolii? Ia sa stea si el ca noi inghesuit, sa nu-si poata intinde piciorele!