G4Media.ro

Președintele Iohannis a discutat cu Maia Sandu despre tensiunile din Transnistria și…

sursa foto: INQUAM Photos\ Octav Ganea

Președintele Iohannis a discutat cu Maia Sandu despre tensiunile din Transnistria și ajutorul pentru Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis a discutat vineri cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, despre efectele războiului din Ucraina, dar și despre tensiunile din Transnistria, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

În plus, Iohannis a declarat că România continuă sprijinul și asistența financiară pentru Moldova.

Comunicatul integral:

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 6 mai 2022, o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Cu acest prilej, cei doi Președinți au discutat și analizat evoluțiile actuale privind situația de securitate din regiune și implicațiile multidimensionale ale conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova și la nivel regional.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat solidaritatea deplină a țării noastre cu Republica Moldova, analizând împreună cu omologul său noi opțiuni concrete de sprijin pe care România îl poate oferi, în continuare, în această criză, pe toate palierele.

În acest context, Președintele României a informat cu privire la faptul că a semnat în cursul zilei de ieri Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că sprijinul financiar direct în valoare de 10 milioane de euro către Republica Moldova, anunțat de România cu ocazia Conferinței privind Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, organizată la 5 aprilie 2022 la Berlin și co-prezidată de România, Germania și Franța, va fi operaționalizat în perioada imediat următoare.

Au fost abordate și evoluțiile recente înregistrate în regiunea separatistă Transnistria, Președintele României reiterând poziția țării noastre privind susținerea deplină pentru apelul la calm şi responsabilitate al Preşedintelui Maia Sandu. Cei doi șefi de stat au condamnat, totodată, orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni care pot pune în pericol pacea și securitatea Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat și cu acest prilej sprijinul ferm al României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și angajamentul țării noastre de a sprijini în mod activ și concret acest proces, inclusiv prin asistența acordată în această perioadă pentru completarea părții a doua a chestionarului transmis Republicii Moldova de către Comisia Europeană în vederea fundamentării Opiniei pentru acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE.

La rândul său, Președintele Maia Sandu a exprimat apreciere și mulțumiri pentru măsurile de sprijin oferite de România, în special în acest context dificil.

(sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Pe canalele de știri de pe fb din Moldova dacă te uiți în comentarii te ia groaza ce spun moldoveni despre romani ne fac în toate feluri de parcă iei sunt îngeri bine zicea simion să nu le mai dăm nici un ban mama lor de milogii nenorociți