G4Media.ro

Președintele Emmanuel Macron și premierul Kyriakos Mitsotakis au semnat un contract militar…

Sursa foto: Twitter/ Kyriakos Mitsotakis

Președintele Emmanuel Macron și premierul Kyriakos Mitsotakis au semnat un contract militar de trei miliarde de euro prin care Franţa vinde Greciei trei fregate de tip Belharra, în cadrul unui „parteneriat strategic”

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis au semnat marţi un contract militar de aproximativ trei miliarde de euro prin care Atena cumpără trei fregate franţuzeşti, în vederea unei consolidări a unui ”parteneriat strategic” între Franţa şi Grecia, relatează Reuters și AFP.

Achiziţionarea a trei fregate de tip Belharra – care urmează să fie construite în Franţa, la Lorient – este o „mărturie a încrederii şi demonstraţiei calităţii ofertei franceze”, a declarat Emmanuel Macron la Palatul Élysée, la sfârşitul unei ceremonii de semnare a contractului.

Macron a declarat în cadrul ceremoniei că Europa trebuie să nu mai fie naivă atunci când vine vorba de apărarea intereselor sale și de a-și construi propria capacitate militară.

Franța a fost cufundată într-o criză diplomatică fără precedent cu Statele Unite, Australia și Marea Britanie la începutul acestei luni, în legătură cu un acord trilateral de securitate nucleară care a dus la anularea unui contract de submarine convenționale de câteva miliarde de dolari dintre Paris și Canberra.

Vorbind pentru prima dată despre această problemă, Macron a profitat marți de ocazia de a cere o mai mare autonomie europeană, deoarece Washingtonul își reorientează din ce în ce mai mult interesele față de China și Indo-Pacific.

„Europenii trebuie să nu mai fie naivi. Când suntem sub presiunea puterilor, care uneori își întăresc poziția, trebuie să reacționăm și să arătăm că avem puterea și capacitatea de a ne apăra. Nu escaladând lucrurile, ci protejându-ne”, a afirmat Macron în conferința de presă cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

„Aceasta nu este o alternativă la alianța Statelor Unite. Nu este o înlocuire, ci să ne asumăm responsabilitatea pilonului european din cadrul NATO și să tragem concluziile că ni se cere să avem grijă de propria noastră protecție”, a mai spus președintele francez.

Conform acordului semnat marți, Atena a fost de acord să cumpere trei fregate cu opțiunea de a cumpăra o a patra pentru aproximativ 3 miliarde de euro, a declarat o sursă din guvernul grec, citată de Reuters.

Acordul, care face parte dintr-un pact strategic mai larg de cooperare militară și de apărare, vine după ce Atena comandase deja 24 de avioane de vânătoare Rafale fabricate de Dassault în acest an, devenind astfel prima țară a Uniunii Europene care cumpără avioane de vânătoare.

„Acest lucru ne va lega zeci de ani”, a spus Mitsotakis. „Acesta (acordul – n.r.) deschide ușa către Europa puternică și autonomă de mâine, capabilă să-și apere interesele”, a adăugat premierul grec.

La întrebarea dacă acest acord riscă să crească tensiunile în estul Mediteranei, Macron a spus că acordul nu vizează în mod specific o țară, ci numai Grecia, deoarece granița exterioară a Uniunii Europene trebuie protejată.

„Nu am senzația că în vara anului 2020 Grecia a fost belicoasă în estul Mediteranei”, a spus Macron, făcând aluzie la acțiunile turcești din regiune.

„În calitate de europeni, este de datoria noastră să ne solidarizăm cu statele membre. Este legitim să ne angajăm să le echipăm astfel încât să poată asigura respectarea integrității sale teritoriale și să ne angajăm să cooperăm pentru a o proteja în caz de intruziuni, atacuri sau agresiuni”, a mai precizat liderul de la Palatul Elysee.

Sursa foto: Twitter/ Kyriakos Mitsotakis

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. nu sunt nici 8 ani de cand grecii voiau sa distruga euro, pe motiv ca nemtii le-ar fi vandut grecilor arme pe datorie, si asta era cumva vina nemtilor