G4Media.ro

Președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, afirmă că România…

sursa foto: captura video

Președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, afirmă că România trebuie admisă cât mai curând în spațiul Schengen și că îndeplinește condițiile tehnice de aderare

Prezent la Iași, la ceremonia Universității „Alexandru Ioan Cuza” în care i s-a acordat titlul de „Doctor Honoris Causa”, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, a spus într-un interviu pentru Radio România Actualități că locul României este în spațiul Schengen și că aderarea trebuie să aibă loc cât mai curând.

Mai mult, președintele CJUE a punctat că România și Bulgaria respectă condițiile tehnice de aderare iar acest aspect contribuie ca zona Schengen să devină și mai puternică.

„De la bun început precizez că locul României este în interiorul zonei Schengen. Ca atare, accederea României și a Bulgariei la  Schengen va trebui să se producă cât mai curând posibil. Este foarte clar că dosarul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie soluționat repede. Atunci când primești un stat nou cum e România este ca și cum toate granițele din interiorul Uniunii se deschid, iar frontierele statelor interioare pot fi traversate ușor de persoanele și bunurile din statele membre. De asemenea, înseamnă că frontierele externe ale Uniunii, apărarea acestora devine o problemă comună, a tuturor. Tot ceea ce ține de imigranți și asigurarea pazei granițelor, faptul că România respectă reglementările în acest context, fac ca zona Schengen să fie mai puternică. Prin urmare, în momentul în care România și Bulgaria intră în zona Schengen, apărarea granițelor Uniunii Europene automat devine o problemă a tuturor, nu doar a statelor de la granițe”, a punctat Koen Lenaerts.

Eurodeputatul Eugem Tomac a salutat poziția președintelui CJUE.

„Comentariul făcut cu privire la statutul nostru de ţară membră a Uniunii Europene, neacceptată până la această oră în Spaţiul Schengen, este unul corect. În primul rând, discutăm despre drepturi. O definiţie a Tratatului (Uniunii Europene – n.r.) este legată de libera circulaţie în spaţiul Uniunii Europene. Referirea la faptul că trebuia să fim de mult în Spaţiul Schengen este cât se poate de corectă. Acelaşi lucru îl reclam şi eu în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva Consiliului Uniunii Europene. Nu poate decât să mă bucure o asemenea afirmaţie, pentru că vine din partea unei eminenţe în materie de jurisprudenţă europeană şi îmi dă şi mai multă speranţă în ceea ce priveşte demersul făcut”, a spus Tomac citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Așa, și?
    Când are de gând să tragă la răspundere austria?
    Că din vorbe ne susțin toți, cu faptele zero barat!