G4Media.ro

Președintele Consiliului Național pentru IMM: Deficitul de forţă de muncă în România…

Președintele Consiliului Național pentru IMM: Deficitul de forţă de muncă în România depăşeşte un milion de oameni şi este echivalentul unei crize economice

Deficitul de forţă de muncă din România depăşeşte un milion de oameni, ceea ce înseamnă echivalentul unei crize economice, întrucât ţara noastră nu se poate dezvolta la adevăratul ei potenţial, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

„Dacă ne uităm la întreaga economie românească, deficitul de forţă de muncă depăşeşte un milion de oameni. Dacă e să vorbim de o criză economică, să ştiţi că în acest moment criza forţei de muncă este echivalentul unei crize economice. Pentru că o criză economică nu înseamnă neapărat deficit, nu înseamnă neapărat scădere. O criză economică poate însemna şi neatingerea potenţialului economic. România poate să crească din punct de vedere economic mult mai mult decât o face în acest moment”, a arătat el.

Jianu a dat exemplul unui antreprenor din turism, care nu mai deschide al doilea restaurant pentru că nu are oameni, la fel şi unul din construcţii, care nu mai deschide un nou şantier.

„Eu cred că în continuare nu trebuie să abandonăm această problemă, această dramă a României, în care patru milioane de români locuiesc afară. Nu toţi o duc bine, nu toţi sunt fericiţi. Majoritatea nu o duce bine şi trebuie să încercăm, mai ales noi, antreprenorii, să le oferim acea perspectivă de a se întoarce acasă. Am văzut dorinţa lor de a se întoarce şi a avea o perspectivă la ei acasă”, a completat preşedintele CNIPMMR.

În opinia sa, o soluţie este folosirea fondurilor europene pentru acest lucru.

„Diferenţa de salariu, diferenţa de subvenţie, diferenţa de relocare şi aşa mai departe sunt costuri eligibile pentru fonduri europene şi trebuie utilizate în acest sens. În plus, de ce ne uităm la Nepal şi la ţările asiatice şi nu ne uităm la Moldova, la Ucraina, la Serbia, unde sunt vorbitori de limbă română şi oameni apropiaţi ca şi cultură? O altă măsură ar fi flexibilizarea Codului muncii. Nu este posibil ca, în România, să plăteşti la contractul part-time taxe la nivelul full-time”, a susţinut Jianu.

Foto: Președintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Exista destula forta de munca dar e nebagata in circuitul economic si nu e luata in statistici. Oficial somajul e mic dar asta e numai oficial. Problema e ca unii sunt trintori, altii trebuie reconvertiti profesional iar altii care sunt buni profesionisti nu accepta sa lucreze pe mai nimic. Patronii vor numai specialisti si daca se poate sa nu-i plateasca mai deloc. E o neintelegere generala a capitalismului. Iar statul in loc sa ajute mai mult iti baga bete in roate.

    • Desigur, patronii trebuie sa plateasca salarii nesimtite, ca la stat, pentru cei car nu stiu sa faca nimic. Tipic komunisto-psd

    • inginer geodez jr 1500 lei dupa 4 ani de scoala…electrician calificat sau anre i cu vechime medie 2500-2800…necalificat 130 de lei pe zi…inginer energetician debutant sub 2000 de lei…program de lucru cat te tine…vreti si salariile pentru aceleasi joburi prestate de aceiasi oameni in germania, belgia, franta? De-abia astept primele revolte cand o sa zboare patronii pe fereastra aruncati de indieni nervosi platiti din an in paste de patronii romanasi!

  2. Foarte simplu , sa se modifice legislatia pentru ca firmele sa poata aduce personal din alte tari .

  3. Se găsesc din ce in ce mai puțini să muncească pe salariu minim și pe bună dreptate e bătaie de joc din partea patronilor.Iar guvernul PSdragnea îți ia 45% din cât câștigi să-și plătească asistații și bugetarii incompetenți.

  4. Nimeni n-o să înlocuiască deficitul de forță de muncă,dacă România nu liberalizează piața muncii pentru extracomunitari.După părerea mea e singura soluție,pentru moment.

    • Sa mai taie din bugetari si sunt suficienti oameni sa lucreze la patroni plus basarabeni. Cine vrea insa sa lucreze pe 300 de euro in romania?

  5. Românii nu vor dezvoltare, ei vor PSD.

    Altfel, ar merge la vot.

  6. Stați că nu am înțeles… păi nu sunt 10 care așteaptă la rând ? Cam asta era poezia de până acum câțiva ani. Scriu asta în speranța că angajatorii vor citi și pornesc din start de la premiza că sunt și mulți români total iresponsabili cu aspecte ce țin de muncă. Dintre bețivi, trântori sau cei al căror prim gând este despre cum să își fure angajatorul, clar nu ai ce alege și mai bine te reorientezi. Dar dacă e să vorbim despre cei care chiar muncesc, aici este mai mult de povestit, pentru că am văzut destule. Am văzut angajate de pizzerie (nimic să le reproșez în calitate de client fidel) umilite constant de către un patron mizerabil, am văzut oameni cu salarii neplătite la timp, am auzit de contribuții neplătite la timp. Așadar îmi permit să vă întreb, stimați domni angajatori: ce om harnic și sănătos la cap ar accepta să suporte toate astea, într-o țară strâmbă, cu un stat care îl umilește constant, când poate pleca în altă țară unde este mai respectat ca străin decât aici ca român, și să fie la fel de muncitor dar pe un salariu decent? Poate n-ar strica să constientizați că, pe lângă un salariu decent, un om merită să fie tratat și cu respect.
    Nu vă supărați dar in realitate nu cred că este vorba de altceva decât de o notă de plată venită în schimbul multor mârlănii de patronași români. Unii chiar merită cu vârf și îndesat să nu lucreze nimeni pentru ei.

    • După lungimea textului, apreciez că nici dvs. nu sunteți prea ocupat. Nici un ” patronas”, dispus sa te plătească la’ ‘adevăratul tău nivel”?

    • @GABI
      Sta e o interpelare tipică de patronas de 2 lei sau șefuleț ajuns.
      Bully si pe langa subiect.
      Omul are perfecta dreptate.

    • Patronas roman imbecil: te angajez, dar semneaza clauza de confidentialitate prin care imi platesti daune „fara limite” daca gresesti. Poate semneaza vreun togolez sau bengalez. Eu nu.

    • @K3looo
      Faptul că ne lipsește cultura antreprenorială este cel mai mic rău din țara asta.
      Da mai bine bagai o manea cu ”bugetar până la moarte mâncațaș”.

  7. Jos mafia din sistemul de stat, jos incompetentii din guvern, adio ajutoare sociale = gata se gasesc 2 mil de pitentiali angajati.
    La privat e greu frate ?

  8. Mulțumim clasei politice pentru tot ce nu fac pentru economia românească.
    Ieșiți fraților și votați împotriva actualei clase politice dacă nu vă ia naiba și mai și.